Salam hari khamis... Wah lama asyik tengok daging je.. Minggu ni sibuk ada tetamu tiap hari jadi tak terkejar urusan di komputer dan di dapur.. Jadi tengok la daging tu untuk beberapa hari.. ehheheh.. tak pe doakan la moga lepas ni mood R ambil gambar masakan ni kembali menyinar.. baru la penuh blog ku ni... ehheeh.. ok la ini antara menu buka puasa hari ni.. sebagai pemanis mulut.. hajat dihati nak buat kuih petang nanti tengok la kalau ada ada la.. kalau tak makan bubur je la.. hehehe.. so nama itu ita yang beri sebab masuk jagung dengan sagu....
Bahan-bahan
1/2 cawan biji sagu
1/2 cawan chacha
1/2 cawan jagung
1/2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula putih (ikut kemanisan masing2)
1 cawan santan
sedikit garam
2 helai daun pandai disimpul
Cara-cara
1. Panaskan air dan rebus biji sagu hingga jernih.
2. tapis biji sagu yang telah jernih untuk membuang kanjinya dan rebus kembali bersama sedikit air dan gula melaka dan gula pasir.
3. masukkan bijji chacha..
4. setelah itu masukkan jagung dan daun pandan
5. masukkan santan dan garam kacau sehingga pekat dan masak.
6. siap.
Labels: Manisan
to ima.. thanks ye
to ijan.. heheheh tula sedap akak suka bubur ni