14 August 2009

Bolognese spagetthi



salam semua.. berhabuk ke blog sebab beberapa hari tak tengok blog.. tuan rumah pergi jalan-jalan sempena cuti musim panas sekarang.. Jalan pun tak plan sebab ingat tak jadi nak pergi jalan-jalan.. last2 jadi tu yang agak kelam kabut sikit.. hehehe.. so gambar jalan-jalan tunggu dah settle kerja rumah baru nak upload ni tgk resepi hari ni dulu.. heheeh

Bahan-bahan
300 g spagetti direbus dengan sedikit minyak
4 biji tomato (3 biji diblender, dan 1 biji lagi dipotong dadu)( kalau ada yang tin pun boleh)
3 sudu besar tomato ketchup ( boleh diganti dengan tomato puri)
1/4 biji bwg besar (dicincang halus)
2 biji bwg putih (dincincang halus)
1/4 batang carrot (dipotong dadu memanjang)
2 biji cendawang butang (dipotong dadu)
1 sudu besar minyak zaitun
sedikit oregano
200 g daging cincang
secubit mix spice- jika ada
secubit lada sulah- jika ada


Cara-cara
blender tomato hingga hancur kemudian panaskan minyak. Masukan bawang putih & bawang besar dan masak hingga lembut. masukkan daging cincang setelah itu masukkan carrot, tomato ketchup dan tomato yg didadu tadi, oregano,cendawan butang,mix spice, lada sulah, garam & gula biarkan mendidih. Kemudian perlahankan api dan biarkan reneh dlm 15 minit. kacau sekali sekala. Taburkan parmersan cheese dan daun parsley jika suka.

5 Comments:

  1. CT Delima said...
    k.ct suka makan..tapi kalau nk buat memang x rajin lerrr, pi beli kat luar jer.ank2 x gemar ni ita.
    Watierman said...
    Salam Ita...dah teringin lak nak makan ni....jgn membazir...makan apa yg dah dimasak tadi yer ...Akak tumpang segarpu yer...nak hilangkan rasa teringin...
    ♥Itajeff♥ @Something To Share said...
    Salam Ita..
    tgk gambar pun dah tau sedap...kak copy resipi ni yer..:-)
    blogresipi said...
    Tuan rumah cuti2 japang rupenye.. patotla sunyi jer... ehhehe... nanti jgn lupe upload gambor dgn citer2 sali taww..ehhehe
    Juwita Jamaludin said...
    to kak ct .. yeke.. ita terbalik anak2 suka hanya ita yg malas nak mkn selalu...

    to kak watie.. tumpang la kak kalau boleh betul2 kan best..

    to kak ita.. heehe kena cuba dulu baru tahu.. heeheheh

    to ijan tula penat la nak upload gambo heeheh cite sikit je yek

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG