Salam semua. Hujung minggu macam ni tentu ramai kawan-kawan yang menghabiskan masa dengan keluarga masing-masing. Hari ini ita pergi main badminton macam biasa dengan kawan-kawan disini. Alhamdulillah keluar la peluh dah 2 minggu tak main badminton sebenarnya. Bila main badminton rasa happy sangat sebab dapat keluarkan peluh sikit kalau tak asyik duk rumah keluar peluh sebab panas je..:P
Ok la tak nak cakap banyak sebab esok akan ke Chiba InsyaAllah untuk pergi ke rumah kawan. Saja kawan ita di Yokohama ni nak ziarah kak nie sekeluarga dan Kak nie ajak kami sekali datang. Sebelum ke rumah kak nie nak terjah satu tempat menarik di Chiba ni. harapnya seronok. Ok la sementara tunggu muffin yang nak bawa esok untuk kunyah-kunyah dalam kereta cuba masukkan satu entry ni iaitu Donut Tofu.
Ita buat donut tofu ni tak silap hari Khamis, Fateh minta nak donut dah lama ita tak buat untuk dia.. Kalau bulan lepas mesti ada je donut untuk dia, akhir-akhir selalu tak buat plak..:( jadi resepi donut tofu ini ita ambil dirumah Noorsha. Resepi asal dari Mak yong my resepi.Terima kasih atas resepinya ye..
RESIPI DONUT TOFU
Resipi Asal : Makyong, Myresipi
Sumber : noorsha.blogspot.com
Bahan²
200 gm tepung roti
100 gm tepung gandum
100 gm cotton tofu
6 gm yis kering
5 gm garam
20 gm mentega @ margerin
40 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar susu segar @ air suam
1/2 cawan air suam - standby
Minyak untuk mennggoreng
Cara²
1. sediakan semua bahan. pastikan semua bahan berada dalam suhu bilik.
2. letakkan tepung, yis, gula halus, garam dan mentega dalam mangkuk. gaul sebati.
3. buat lubang di tengah, masukkan tofu, telur, dan susu. uli biar jadi doh. jika agak keras, nasukkan air suam sedikit demi sedikit. jika lembik, masukkan tepung roti sedikit demi sedikit.
4. uli doh hingga betul2 licin dan tidak melekat ditangan selama lebih kurang 20 minit. bulat2kan dan rehatkan dalam mangkuk sehingga naik 2 kali ganda. tutup mangkuk dengan cling film @ aluminium foil @ pinggan sepanjang tempoh mereharkan doh.
5. setelah doh naik, tumbuk2 doh untuk mengeluarkan angin dn bahagi kepada beberapa bulatan kecil. rehatkan lagi slama 15 minit.
6. setelah itu, bentukkan bulatan kecil tadi kepada bentuk donut, buat lubang ditengah2 @ boleh juga dicanai dan diterap dengan donut cutter... buat sampai habis (noorsha buat bulat² kecik saja)
7. susun donut yang dibentuk dalam tray yang ditabur sedikit tepung, jarak2 kan satu sama lain. rehatka hingga naik 2 kali ganda.
8. goreng donut dalam minyak penuh hingga kekuning kuningan.
Labels: kuih muih
cantiklah puding yg berkaca2 tu dan nk mintak donut yg gebu tu sekali..yum..yumm
nak sebiji......
Selalu Ayu buat ikut recipe ros JMC
Akak jom jumpa hari ahad next week kt tokyo....blh x?
bestnye tengok donut tu. kite suka tengok yg bentuk bersambung sambung tu. kreatif betul. :)
lama dah maklong tak masuk dapur..
nak donat tu seketul boleh..? hehe..
nani.. yup sedap lembut je donut ni
saba.. yup kat mister donut adakan.. comelkan donut2 tu
mas.. mas pun dah buat kan.. sedapkan
kak amie.. hihi kenyang tak kak kalau kenyang alhamdulillah
anum try la gebu je donut ni
ijan susah nak buat suka berderai tau
mama.. yup macam2 resepi yek ita cuba je semua
alin.. sedap donut ni gebu je