Salam semua. Hari ini dah boleh masuk dapur untuk mulakan eksperiment seterusnya dengan tenang dan happy. Setelah sakit-sakit badan dan semua barang-barang pergi camping kelmarin disimpan ditempat yang asal. Rasa lega sangat dan hari ini pun dah mulakan homeschool fathnin walaupun cikgu dia asyik rasa nak tertidur-tidur je waktu mengajar..:P nasib baik guru besar tak de rumah kalau tak tentu kena rotan cikgu dia ni...
Hari ini ita cuba resepi puding keju Along roz ni dan dah ramai yang dah buat puding ni ada yang dah buat 2 kali dah. Mula nampak rumah Along roz hari tu lepas tu nampak kak nor secubit garam yang buat. Kak nor memang kalau buat puding kasi terliur dan kalau dapat pada kak nor akan tersebar la virus2 tu dengan cepatnya. Waktu nampak tu rasa tak sabar nak buat tapi tak tahu biskut apa boleh buat hingga la kak azlita buat dan tunjuk gambar biskut Ritz ni. Dijepun ni ita tak tahu biskut cheese apa yang boleh makan jadinya bila kak ita tunjuk gambar biskut tu rasa happy sangat sebab memang dah rasa biskut Ritz tu tapi tak sure. Dengan gambar kak ita lenyap la segala teka teki.. :) Untuk resepi ni juga ita letakkan juga biskut oreo yeng dipatah-patahkan didalam adunan coklat kalau versi kak ita dia buat layer-layer jadi ikut kreativiti dan kesukaan masing-masing ye.. Ita kalau buat puding kalau perasan suka je masukkan perasa coklat bukan apa sebab seisi rumah ni suka coklat jadinya nampak noorsha pun buat juga letak coklat. Disini ita nak maaf pada Along roz sebab telah mengubah serba sedikit resepi ini dan buat kak Ita dan noorsha terima kasih diatas perkongsian sesuatu yang baru. ..:)
Untuk resepi ini ita buat 2/3 adunan je itu pun banyak bukan tak nak buat 1/2 adunan tapi bila tgk nak bahagikan telur tu lebih baik buat 2/3 je. Dapat banyak plak tu rasanya 2 hari makan puding ni je la.. Tapi seperti yag diperkatakan oleh semua puding ni amat sedap jika nak buat versi potong boleh kurangkan sedikit je kandungan air tu supaya dapat potong dengan cantik.
ok la untuk resepi ini ita ambil dirumah kak nor secubit garam dan boleh juga lihat beberapa versi puding ini ye. Terima kasih diatas perkongsian. Moga kita sama-sama dapat manfaatnya...:)
PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer- ita pun
50g Mentega
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.- ita ikut cara kak nor.
*Untuk melapiskan lapisan coklat itu ita tuang lapisan yang warna putih dahulu bila dah agak keras baru masukkan lapisan coklat yang telah dibancuh dengan 3 sudu pes coklat dan patah-patahkan oreo dilapisan ini. biarkan ia mengeras lagi kemudian lapiskan dengan aduann warna putih tersebut. Boleh buat megikut kreativiti sendiri sama ada ingin melapiskan oreo tersebut atau dipatah2kan.
Labels: puding
memang terbaek dari ladang...
letak lapisan oreo tue plak perhhhh
mmg virus...ayu buat kemarin 2 jam dah lincin...adam suka sedap katanyer...oreo tue lembut jer geget hahahahaha
sedapppppppp tuuuuuuu.....
suka 100x puding ni......
mama jgk yg tak terbuat2 lagi..bila agak nyer nk sampai dapur mama nih..geram tgk gmbr Ita..
sedaaapnya tgk puding tu ita... akak jer yg belum buat2 lg .. Huhuu... cantik puding tu ita...
comelnya bekas puding.. pudingnya pun nampak sedap..
yer en hubby sgt suka sashimi hanis pun tak sngka awal2 dulu sushi pun dia tak minat la ni semua pun feberet hik2...
Bestnya tengok Ita sekeluarga camping...mandi manda ..view cantik.cable car tu ...teringat naik semasa di Langkawi thn lepas.