15 July 2011

Roti Mayonis




Salam semua. Tuan rumah amat sibuk 2-3,4 hari ni sebab buat preparation untuk camping ke Izu , Shizuoka dengan kawan-kawan disini. Jadinya semalam keluar beli barang-barang sekejap dan hari ini sibuk packing barang mana yang patut untuk bawa sambil melayan karenah anak-anak ini. jadinya nak online pun tak sempat. Semua komen-komen yang ditulis di blog ini dibaca dengan teliti dan perasaan yang sangat happy tapi tak sempat nak balas lagi di blog tapi dah pergi terjah blog kawan-kawan semalam selepas balik dari beli barang.

Untuk pergi camping ni dah beberapa minggu juga kami rancang nak pergi dan ita tidak pergi sekeluarga je tapi kami pergi 5 keluarga dan 5 buah kereta. Aisha dari Osaka pun turut sekali pergi.InsyaAllah.. Harap semua tujuan dan harapan kami akan tertunai dan dipermudahkan urusan oleh Allah. Doakan perjalanan pergi dan pulang kami selamat ye...:)



Okla tak boleh nak berceloteh panjang banyak lagi barang nak kemas tu.. pagi-pagi lepas subuh nak pergi so malam ni kena tidur awal. Resepi roti mayonis ni banyak tengok dirumah kawan-kawan tempohari hanya tak sempat nak meroti je hari tu. Ita buat versi roti sosej dengan menggunakan doh roti mayonis ni. Cuba doh ni pun untuk bawa esok buat kunyah-kunyah dalam kereta sewaktu perjalanan esok. Ambil gambar pun terkejar-kejar jadi tak de la prop apa2 pun..:)

Resepi roti ni ita ambil di rumah mas.. Resepi asal dari kak yani. Thanks ye kak yani dan mas.. Ita kongsi disini pula ye..:)



Roti Mayonis
Resepi : Kak Yani

Bahan :
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung

Cara membuatnya :
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik mengikut kesukaan
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit


19 Comments:

  1. nOOrsha said...
    salam ita.. cantik ler kejadian roti mayonis nih.. cmne wat silang pngkah gitu?? nak blajar.. hehehe


    ita.. congrtes dapat 'senapang' baru kat bawah tu.. x perasan entry tu, bukak entry roti mayonis baru terbaca.... hehehe.. seronok kan dapat toys baru.... :)

    pic puding yang hitam putih n 1 je pudingg yang berwarna tu, saya edit kat picnik.com je.... ita edit pic kat ne? pic tu amik macam biase then edit jer..biasenya saye edit kt picnik.com, pastu upload pic kat situ, klik button CREATE, pastu klik button EFFECT, pas tu kat bawah tu ade macam² effect yg bekaitan.. cari FOCAL B&W... klik kat situ n selaraskan ikut cantik mata kite memandang.. tu jer :)
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    sedapnyer roti itew...adam suka makan roti compare ngan nasik...bestnyer join camping ...nyapa x ajak ayu sekali(mcm blh ikut if ajak pow ngeee)...owh yg aisha update status nk ke izu camping ini la ek...enjoy ur trip..clik2 banyak ekkk
    ijayuji said...
    salam kak ita! waaaaaa..kejadian roti akak mmg mabeles!! kita dah 4 hari buat water roux mmg kena buang kalau tak guna lepas niii hihihi sib baik buat sikit jerrr kalau byk membazirrr! :D minggu depanlah buat roti malas betullah sejak2 niii hihihi...
    Hanis MY said...
    yum yum! bestnyaa kak.... ada sosej pulak tu, cantik sgt kedai pun tak cantik mcm ni, akak mmg pakar masak!
    Nieza said...
    wahh cantiknya roti tu ita...akak pun dh byk kali buat roti mayo ni..hari ni pun nk buat lagi...hehe suka doh yg simple tu..btw selamat bercamping yer..semoga selamat pergi dan blk...best tu...:)
    Cheq Sue said...
    ita...cantik betul roti yang dijalin tu... cheq sue sampai sekarang x menjadi lagi..
    Amie said...
    selamat malam Ita,
    dulu kakak panggil roti yg dijalin tu roti tocang! Masa tu rasa ajaib betul tengok roti boleh diputar begitu.... hi hi hi
    nuwairani ismail said...
    macam mana leh dpt shape mcm tu utk roti tu? kak ita kene buat tutorial jugak ni tau! ramai yg nk blaja...
    sedap nampak roti ni...kak ita kelam kabut berkemas pon, gmbr tetap cantek jugak! cayalah!
    Maira Anjami said...
    kak ita..gi camping waktu 3 renkyuu ye..bestnye~!!cuti 3 hari pon xdpt nk gi mne2..hmwrk+report belambak..huhu..
    papepon,semoga slmt pegi dan selamat balik ye utk kak ita dan famili2 yg lain^^
    Asmara said...
    alamak ita, isk2.. plan 3 minggu lepas kami mmg nak pegi izu tu masa umi no hi ni, tp ada plan lain pulak. org nagoya ajak camping ke sana. kalau tak sure kita boleh lepak sesama. :D
    εïз mummyHaza εïз said...
    salam... sedapnye roti mayonis tu... :)
    cucu nenek di liverpool said...
    Salam ita, wah ruginya kp dah terlepas byk resepi best2 ni. Xtaula bz kut mana ntah rasa cam semput je semenjak 2 menjak ni
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualikum ita...
    wah rajin sungguh meroti yer ita... cantik plak tu... nampak sedap ler roti yg ita buat tu... meh nak ckit
    Gee® said...
    ita, roti mayonis tu bw gi camping ke... waaa mesti sedap makan dgn kenkawan ek...
    kzai said...
    wah...cantiknye roti..nk gi jln2 ye..slmt pergi dan kembali..dipermudahkan perjalanan..
    Chik Mimi said...
    ita cantiknyaaaaa
    Umie said...
    bestnye gi camping... weolls nie nampaknya camping dlm rumah aje la...hehehe

    cantiknye kejadian roti akak tu..saya jeles tgk orang pandai buat roti pintal2x nie..saya tak reti buat..huhu
    Ida,Japan said...
    nk jengan sini jap..tuan dia mesti sibuk ni, comei roti ita ni..
    MaDiHaA a.k.a Ratna said...
    seronoknya nak bercamping... akak paling suka xtvt gini.. tapi selama ni kami dok bercamping kat tepi pantai dengan tepi sungai aje.. belum pernah lagi bercamping dalam hutan.. hehehe...

    cantik roti tu... siap beranyam2 lagi...

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG