22 July 2009

Roti tuna bercheese


breakfast roti je hari ni.. hehehe.. Abang nak g lab awal.. jadi tak sempat makan berat-berat.. resepi roti macam biasa ita suka guna resepi yang ni sebab lembut hanya tukar topping dan bentuk je...

Bahan-bahan
120ml susu segar
50g telur
300g tepung roti
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
60g butter
1 sudu kecil dry yeast

topping
Tuna chili mayonis
shrended cheese
parsley

1. Masukkan semua bahan doh ke dalam breadmaker dan tekan butang doh.
2. Setelah siap tumbuk angin dan bahagikan beberapa bahagian. Ikut kebesaran sendii
3. amik satu dan canai memanjang dan pusing2 macm roda..
4. bentukkan bulat dan letak atas dulang pembakar
5. letkkan tuna dan taburkan cheese dan parsley
6. siap ..bakar pada suhu 180 selama 15-20 minit..

3 Comments:

  1. Chik Mi said...
    ita akak sukeeeee ngan bentuk roti2 ita nak belajar la,tgn akak ni keras boleh buat step by step tak?sori bnyk songgeh
    Juwita Jamaludin said...
    to kak mimi.. bukan tak nak tunjuk step by step.. tapi masa nak amik gambo tu yang payah anak kecikkan kak.. dapat masak pun dah beruntung .. huhuhuhuh
    blogresipi said...
    Macam2 roti dah akak buat... roti tuna cheese neh pun nampak sedap jer...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG