First time buat keropok lekor.. tapi banyak yang kena improvekan lagi.. sebab blend ikan tak cukup halus.. huuhuhuu.. patut kena halus baru sedap.. tapi blender dah tak mahu nak pusing dah.. hehehe.. anyway lepas la tekak nak makan keropok lekor.. Thanks to mak yung jiya atas resepi ni.. mudah dan ringkas.. hehehe nanti leh buat lagi...Akak c & P ye .. hehehe
Bahan-bahan
* 1kg ikan selayang/ kembung ( ita guna ikan tamban)
* 5-10 ulas bawang putih
* 1kg tepung ubi/kanji
* 2 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* Garam secukup rasa
* Perasa
* Air
Cara-cara
1. Asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
5.Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
6.Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.
to kak watie.. ita ni kalau kat msia ita tak pun tak buat ni.. eheheh
to kak mimi.. ehheh ye kak tula buat sebab lama tak makan
to kak nor.. jauh tu kak kalau dekat dtg dah
to kak ayu .. memang yang terenganu punya sedap..
to ijan tula try resepi jiya ni plak.. heheheh