09 July 2009

Keropok Lekor Jiya



First time buat keropok lekor.. tapi banyak yang kena improvekan lagi.. sebab blend ikan tak cukup halus.. huuhuhuu.. patut kena halus baru sedap.. tapi blender dah tak mahu nak pusing dah.. hehehe.. anyway lepas la tekak nak makan keropok lekor.. Thanks to mak yung jiya atas resepi ni.. mudah dan ringkas.. hehehe nanti leh buat lagi...Akak c & P ye .. hehehe

Bahan-bahan

* 1kg ikan selayang/ kembung ( ita guna ikan tamban)
* 5-10 ulas bawang putih
* 1kg tepung ubi/kanji
* 2 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* Garam secukup rasa
* Perasa
* Air

Cara-cara

1. Asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
5.Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
6.Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.

7 Comments:

  1. Jiya said...
    aikk.. ada nama jiya kat ujung tajuk. ihiks! nasib baik akak tak tulih situ kopok lekor nenek jiya. akekekekeke... blender tanak pusing maybe sal kulit ikan tergulung kat pisau blender kot kak. akak kena kuarkan atau blender sket2. kalo blender kecit cam jiya, jiya blender sket2. kang beli blender beso kang melampau plak. hahahha
    Watierman said...
    Wah...duta2 Kecik M'sia dah mula mempromosikan keropok leko ke pasaran antarabangsa....psst...akak pun tak pernah try wat lagi...people take things for granted...sebab dekat M'sia siap pitih jer boleh beli...bila merantau...kan dah tambah ilmu di dada...& pengalaman tambah skill....syok juga bila kita diperantauan...positive side of it!!!
    Chik Mi said...
    beshnya kepok lekor akak pun dah lama tak makan
    Nor said...
    lorr nak makan kropok lekor ya.. meh rumah akak, stock sentiasa ada.. hehehe
    Ayu said...
    ermm sedap keropok lekor tuu..ikan tamban lagi, mesti best punya..kalau kat spore ni ada tapi tak sedap macam yg kat malaysia punya..TERENGGANU PUNYA KEROPOK LEKOR, SEDAP!!
    blogresipi said...
    sedapnye kak ita kopok lekor nie.. kite pernah try resipi kt MyR guna tuna dlm tin. tp tepung guna tepung potato ngn jagung je pasal tepung ubi lain tadak... jd keras semacam jer.. nak try lagi la nanti...
    Juwita Jamaludin said...
    to .. jiya tua first time lain kali akak bam buat lagi la jiya..

    to kak watie.. ita ni kalau kat msia ita tak pun tak buat ni.. eheheh

    to kak mimi.. ehheh ye kak tula buat sebab lama tak makan

    to kak nor.. jauh tu kak kalau dekat dtg dah

    to kak ayu .. memang yang terenganu punya sedap..

    to ijan tula try resepi jiya ni plak.. heheheh

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG