10 July 2009

Roti coklat berinti krim coklat


Harini tak masak yang berat-berat sebab busy nak masak untuk majlis baca yassin malam ni.. kat sini kami buat majlis agama ni 2 minggu sekali jadi setiap 2 kali jumaat ita dan adnin kena la memasak.. so hari ni makan chicken chop, sos lada hitam, coleslaw dan wedges.. itu ita yang masak.. adnin masak nasi goreng dan burger malaysia.. hehehe yela asyik masak nasi lauk je kadang2 tukar selera plak.. so hari ni tayang roti coklat resepi dari ros tokey roti ye.. hehehehe..jadinya kalau sempat harini gi la merempit rumah kawan-kawan bak kata hasue.. kalau tak mungkin esok je ita datang melawat.. ihihiihi


Bahan-bahan
* 200 gram tepung roti/ highprotein flour
* 50 gram tepung gandum
* 1 sudu kecil yis
* 2 sudu besar marjerin/butter
* 2 sudu besar susu tepung/skim milk
* 2 sudu besar gula
* 1 biji telur (3/4 biji dimasukkan dalam adunan, bakinya akan digunakan untuk gliss pada permukaan bun nanti
* 120ml susu segar atau air suam
* 1 sudu kecil bread softner/bread improver ( optional)
* 2 sudu besar serbuk koko
* *untuk inti*
* sedikit krim coklat yang sapu kt roti tu, tak kisah lah jenama ape, nuttella ke van houten ke.

Cara-cara

1. Kalau ade BM ( bread maker) boleh masukkan semua bahan kecuali bahan inti dan Pilih menu Dough dan tekan ON. Kalau takde BM boleh ikut cara di bawah.
2. campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli doh biar betul-betul lembut, uli dengan tangan lebih kurang 8 hingga 10 minit.
3. kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit, keluarkan dan uli lagi di dalam mangkuk adunan. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
4.Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh, keluarkan angin dan uli semula doh, kemudian bahagikan pada 12 bahagian kecil dan isikan doh dengan 1 sudu kecil krim coklat, susun atas dulang pembkar dan biarkan naik dua kali ganda.
5.Sebelum dibakar gils permukaan doh dengan baki telur tadi, dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Sejukkan atas redai dan sedia untuk dihidangkan, anak anda pasti menggemarinya. Selamat Mencuba.
6. Kalau taknak masukkan inti pun boleh juga, atau boleh campukan sedikit coklat cip dalam adunan. Ikutlah selera masing-masing.

4 Comments:

  1. Chik Mi said...
    bestnya nak masuk list dulu la sbb skrg ni bz sikit cik BM pun duk tido je
    Azura Suhaimi said...
    Salam ita, rajinnya dia wat roti. Nampak menyelerakan sungguh. Terliuq tgk eh..
    blogresipi said...
    Kak Ita neh balik Msia nanti boleh join Kak Hana bukak kedai bakery dah rasanya.. mcm2 ada... :)
    Juwita Jamaludin said...
    to kak mimi.. sian BM tu .. nanti kejutkan dia tau kak nantti jadi liat plak.. heheh

    to zura masuk dalam BM je zura.. hehehe

    to ijann.. hhehe kat msia jarang je buat busy keje la.. heheh alasan tu

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG