20 July 2009

Kek coklat kak nor ganu


Salam semua.. Dah beberapa hari ita tak update blog ni.. huhuhuhu.. hujung minggu biasa la agak busy tambahan ada 2 jemputan makan hujung minggu baru-baru ni.. tu yang agak sibuk tu.. sekarang ni pun fateh dah sihat dah tapi biasa la budak baru dapat kaki ni lain sikit semua nak cuba panjat sana sini.. huhuhhu.. tak leh leka sikit .. jadi nak mengadap pc dengan aman pun dah tak leh sekarang ni... jadinya kalau dia tido je la masa nak update pun.. tgk nasib la sekarang... nak share kek coklat kak nor ni.. sedap tau.. dan mudah nak buatnya.. thanks kak... ita c & p ye

Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )

* 250gm butter
* 1 cawan gula castor
* 1 cawan gula perang
* 4 biji telur (A)
* 1 sudu teh esen vanila
* 1 cawan susu segar suam
* 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
* 3/4 cawan serbuk koko
* Utk choc ganache:
* 150gm coklat masakan
* 1 sudu besar susu pekat
* 1/4 cawan air panas
* 1 sudu besar butter

Cara-cara

1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
6. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
7. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
8. Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.

7 Comments:

  1. 鋼鐵人帥哥 said...
    Nor said...
    cantik kek ita tu... meleleh.. tp pasal satu jer yg meleleh hehehe.. bak sepotong, lama tak buat nih
    blogresipi said...
    Sempat jugak akak meng'kek' nie yer.. fateh baru belajar jalan ye kak.. bestnye tp penat la sket kot ye nak mengepong die.. heheh... :)
    Chik Mi said...
    itaaaa akak pong dah lamaaaa tak buat nak jugak sepotong hihihi
    Juwita Jamaludin said...
    to kak nor.. saja kak cadanng na buat jangan meleleh.. tgk2 meleleh gak satu.. huhuhuhu

    to ijan.. ye ijan tula kadang tak terlarat nak kejo

    to kak mimi.. dah kena potong dulu la kak.. hihii
    ::@FiQ said...
    cantiknyer kek!! masak elok jer!
    Syazana Aziz said...
    bestnye bestnye..
    bahagian topping tu yang buat org terliur.
    saye pon ade buat kek coklat. siap buat experimen2 lagi kukus n bakar mane lagi sedap. hehe
    tapi acane nak dapatkan permukaan kek yang sekate ek macam CUSTARD TEACAKE tu..??

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG