27 July 2009

Carrot Cake



Salam semua.. dah naik bersawang blog ni.. dah beberapa hari asik tengok sotong tu je.. hihihihi.. kalau hujung minggu memang tak sempat nak bersenang-senang tengok blog ni.. sibuk beraktiviti.. jadinya tengok je la gambar sotong tu buat 2-3 hari.. hihiihi.. semalam buat Carrot susu jadi ada la lebihan hampas carrot tu.. jadi harini buat la carrot cake untuk berbuka puasa... Resepi ni dari rumah kak hana.. thank ye kak..ita buat setengah aduanan je..

Bahan-bahan

* 3 cawan lobak merah -di parut
* 4 biji telur
* 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
* 2 cawan gula- kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan golden raisin
* 1 cawan walnut- roast & crush- ita guna cashew
* 1 sudu teh garam halus
* 2 sudu teh soda bikarbonat-
* 2 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh serbuk kayu manis -
* Topping/Glazing
* 1 1/4 cawan gula icing
* 3 oz creamcheese
* 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
* 1 sudu teh vanilla extract

Cara-cara

1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.

3 Comments:

  1. Chik Mi said...
    Ita sihat ke?sedap nampak carrot cake ita tu akak belum berkesempatan nak buat lagi
    blogresipi said...
    Moist je nampak carrot cake akak nie.. kite pon same cam ChikMi, tak terbuat lagi kek neh...
    Juwita Jamaludin said...
    to kak mimi.. huuuh cuba la kak.. hihihi. ita sihat kak..

    to ijan..
    tak pe ijan mak yung rajin sikit hari buat la tu

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG