Salam semua. Dah separuh Ramadhan meninggalkan kita. Terasa cepat benar ia berlalu. Tak lama lagi syawal pula yang akan menggantikannya. Itu adalah sebahagian putaran masa yang tidak dapat diganti lagi jika ia telah pergi dan berlalu meninggalkan kita.
Semalam dari pagi sibuk menguruskan rumah setelah 2 hari cuti agak sibuk dengan aktiviti dan undangan berbuka puasa. Tapi dalam pada sibuk-sibuk mengemas tu ita sempat juga buat satu resepi yang nampak je terus jatuh cinta iaitu "Farmbrozen Kenari". Ita nampak dirumah kak Azlita siapa lagi yang selalu je buat diri ini meluap-luap untuk mencuba resepi yang cantik je bila kak Azlita ni buat. Lepas tu nampak dirumah Mas pula. Lagi tak sabar nak buat..:) Jadinya sambil-sambil kemas rumah sidai baju tu sempat juga godek-godek bahan untuk buat resepi ni.
Seperti yang kak Azlita kata resepi ni nak buatnya agak lama tapi tak la susah sangat sebenarnya. Dari komen Mas kata manis jadi ita dah kurangkan kandungan gula dibahagian topingnya tu untuk telur walaupun ita hanya buat 1/2 adunan je untuk resepi ini tapi bahagian topingnya ia masih buat 1 adunan sebab ita hanya menggunakan telur bergred M. Jadi ita guna 2 biji putih telur bersaiz M dan gula 50g sahaja. Alhamdulillah tak la manis tambahan filling blueberry yang ita guna pun dah manis.
Bagi ita dan suami resepi ni sedap tambahan ia amat menarik dan cantik dipandang tambahan bagi penggemar tart sebab lebih kurang rasa tart sedikit tapi rapuh dan sedap..:)Ita tambahkan juga blurberry yang ita beli kelmarin dipasar sebab nampak murah tapi takde dalam perancangan nak buat apa jadinya bila nak buat resepi ini ita taburkan juga diatasnya untuk rasa yang lebih sedap dan menarik.
Okla jom kita lihat resepinya dari Maria dan ita ikut cara kak Azlita masam manis. Bagi yang gemarkan tart rasanya boleh buat resepi ini ia amar berbaloi dan sedap. Terima kasih bagi penyumbang resepi dan izinkan ita kongsikan disini pula ye..:)
Farmbrozen Kenari
Lapisan Cookies - base
10 oz tpg gandum (284 gm)
1.5 oz gula kast0r (45 gm)
6 oz butter (180 gm)
Lapisan Putih - Toping
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
100 gm gula aising (ita guna 50g je)
1 sudu teh tpg jagung
Bluberry atau strawberry filling
cara-cara
tapi nk buatnye tu, nani takot xde org nak makan pulak ye...kalau duk rumah family yg ramai2 tu sedap ke tak diorg belasah aje..hihih...
rajin Ita buat ye... ada lagi tak?
dh lama akak simpan resipinyer, dan masih tak terbuat lagi...nampak geng blogger buat, so teringin la plak
waaaa... ita cantiknya FK tu!! good idea ita nampak sangat menarik!
Akak dan suami mmg sukakan kuih ni akak rasa ianya sedap! lebih sedap kalau buat yg potong2 cam ni.. sebab cookies bawah dia tu rasa lembab2 sikit kan? kalau yg dlm shell tu kukis dia agak garing sikit..
terima kasih kerana sudi mencuba...
kalau kuih tuk raye..pon untung jgk sbb dpt rase air tgn ibu buat kuih raye..hehe
hurmm..aah la ek..nape sue nye blog tu dok bawah je..mgkn..kwn2 masak kak ita update nye terlalu pantas smpai sue pon stay je la kt bwh..nk bg laluan kt akak-akak senior :)..xpe kak..sue xkesah pon..hihi
*takut dah susah payah buat tp takde sape nak ngap :(
bundo ni dah terpukau...
Gambar mcm cover magazine :)
aaa..akk lyn cite dgn anak pn boleh.heee
kak amie tangan fathnin tah tetiba ada benda asing kat tangan di atu
kak ita memang sedap terasa2 kesedapannya.. terima kasih share ye
del ye del pisau tajam baru cantik nak potong.. selalu order ye
kak fiza .. ita dn suami suka pastry2 gini tu yang suka buat tu
H.J tak balik la jauh dan 4 orang punya tiket mahal
ika.. ye akak sekali hada dah separuh loyang tau hahahaa
saba.. ye saba pie awak pun amat menggoda
kak ieda mana rajn nya suka masak kak