28 May 2011

Aktiviti minggu ni dan yogurt jelly



Selamat berhujung minggu. Hujung minggu macam ni mesti sibuk dengn urusan family dan jalan -jalan hujung minggu. Entry ni auto publish je sebab dah 2 tiga hari buat macam tu agak mudah tak la kena masuk entry selalu. masuk sekali banyak dan publish pada waktu yang dikehendaki. Minggu ni setakat entry ni ditulis tak de plan nak jalan-jalan kemana-mana hujung minggu ni. Rasa rindu sebenarnya nak jalan-jalan tempat yang jauh-jauh sikit tapi dalam keadaan cuaca yang tak menentu suami malas nak drive jauh-jauh.. Hanya jalan-jalan ke supermarket berhampiran je :(

Minggu baru-baru ni macam biasa duduk rumah buat home schooling untuk fathnin. walaupun cikgu fathnin ni kadang2 terkejar2 nak uruskan anak-anak dan rumah. Alhamdulillah semakin boleh mengurus dua kanak-kanak yang disayangi ni. Disebabkan fathnin tak sekolah jadi mama dia kena la sentiasa mencari idea-idea yang baru untuk dibuat bersama dirumah. Selain pembelajaran wajib mengikut silibus darjah satu sekolah dimalaysia ita selitkan juga aktiviti menolong mama di dapur. Hinggakan sekarang bila ditanya apa cita-cita fathnin dah beralih arah dari seorang doktor ke pakar masak-masak :) Naik tergelak mama bila dengar sebab hebat juga penangan sesi tolong menolong mama didapur. mana taknya fathnin amat teruja bila mama cakap "hari ni mama nak buat kek atau nak buat puding " sebab dia tahu dia boleh tolong mama buat itu dan ini. kanak-kanak bila disuruh buat itu dan ini dan hasilnya memberansangkan timbul rasa minat dan keseronokkan keatas aktiviti itu.



sesi main tanah liat..


hasil kerja fathnin,fateh dan mama


Ini juga sebahagian aktiviti yang fathnin buat minggu ni selain bagi main tanah liat buat juga aktiviti melukis dan kraf tangan. Jadi minggu ni buat orang dari telur ni. Sangat happy fathnin membuat orang ni, teringat pula waktu sekolah-sekolah dulu macam2 aktiviti yang dibuat dengan cikgu jadi kena la imbas balik semua aktiviti2 tu untuk diaplikasikan pada Fathnin pula.



Lukis baju dulu


dah siap..



Hari Jumaat ada buat jelly ni.Ada pun gambar satu lagi kat atas tu... Jelly yang dibuat ala-ala triffle sebenarnya tapi tak guna kastad tapi ganti dengan yogurt buat pun ada lebihan kek. Jadi resepi macam buat triffle hanya ita masukan juga kokocrunch dan ganti yang atas sekali tu yogurt strawberry. yummmy...


13 Comments:

  1. anie,Nagoya said...
    ujan2 ni lapo je.mnta izin copy resepi ya.msuk list dulu.hihihi....
    izahdaut said...
    amboi kreatiff nyee dak tuu.. hihi
    anie,Nagoya said...
    hihihi...tuk jely tak de resepi.yg tgk kat resepi donut tu.huhuhu...salah komen.
    Asmara said...
    boleh bukak yochien sendiri ni ita. hehe.. jelly mmg faveret budak2 kan!
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    same here dah berapa minggu weekend terperap kat umah sebab weather x ok~
    Ummi said...
    Assalam Ita, waaah bestnya spent masa dengan anak2 buat aktiviti gitu..pasti diaorg terhibur sambil makan yogurt jelly tu kan..kan..
    AZLITA AZIZ said...
    salam kenal Juita...
    eh! ni kalau bagi fondant kat budak2 ni mesti pandai diorg mengayakan... seronok tgk anak2 Juita...
    Juwita Jamaludin said...
    Kak anie .. Takyah minta2 izin copy je.. Ihiks.. Saya pun sebar2 kan resepi org

    izah .. Mana kreatif nya main2 dgn anak2
    Juwita Jamaludin said...
    As.. Jauh perjslanan tu nak buka youchien.. Huhuhu.. Ansk sendiri dpt pandai pun alhamdulillah.. Sanggup jdi cikgu org besar dr kanak3

    ayu tula.. Bestnya dpt jln2.,, ni asyik gi supa je
    Juwita Jamaludin said...
    Kak ummi ye kak.. Happy diaorg.. Mama pun suka.. Jelly nak habiskan kek kak

    kak ita.. Thanks sudi lawat blog saya yg biasa2 ni.. Ye kak kalau fondant bukan ansk tp mama diaorg yg happy
    izahdaut said...
    ita.. a ah ek... kite ni biasa la,sebab tak tau umur kan. hehehe.. saya lahir thun 80. kakak ke sama baya ke adik ke?ce jwab skit... hehehe
    HaSue said...
    seronoknya beraktiviti dengan anak2 kan ita..mesti dorg seronok bila mamanya amik gambar skali masuk blog ni..hehe..

    guna auto publish mmg best..masalahnya kdg2 nk buat auto publish pun x nyempat2 a.k.a x berapa rajin..cemana tu?hihi
    mizz-siti said...
    comel betul anak-anak ita...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG