31 May 2011

Menu ala KFC


Salam semua.. ini penangan orang berpuasa semalam tetiba teringin nak makan ayam KFC dan setnya. Nak beli disini almaklum la tak boleh nak makan jadi isteri juga kena googlekan mencari resepi. nasib baik senang nak cari resepi dihujung jari je.. ngehngeh.. Alhamdulillah dapat juga pujian dari yang mengidam nak makan KFC sebab resepi ni memang sedap.. Untuk rasa seperti makan di restoren KFC kena ada la side dishesnya.. buat juga nasi ayam, coleslaw, kentang putar bersama sosnya.. Kekadang rasa bagus juga ada rasa-rasa nak makan sesuatu yang baru ni sebab dapat juga ita belajar masak menu2 yang lain-lain sikit. Tak la asyik menu yang sama jekan... Sebab duduk dijepun ni nak kena fikirkan menu dari breakfast sampai la dinner.. kalau dimalaysia kadang senang je nak skip sebab mana2 ada jual makanan halal.. syoknya... resepi ayam ni ita ambil disini tapi ita ada tambah sikit2.. mengikut kesesuaian...


sumber: Myresipi
resepi ini telah diubah suai mengikut kesesuaian ita.. untuk resepi asal klik dilink atas.

Bahan-bahan ( 6 ketul )

Perap
  • 6 ketul ayam
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil rempah kurma -ita tambah
  • sedikit basil - ita tambah
  • sedikit oregano - ita tambah
  • 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional)
Untuk disalut
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu(fresh milk)
untuk disalut selepas telur
  • 1/2 cawan Tepung jagung
  • 1/2 cawan Tepung gandum
  • 1 sudu serbuk cili

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
  2. Gaul ayam dengan bahan perapan selama beberapa jam.
  3. Ita masak sedikit ayam didalam microwave supaya bahagian ayam masak. Ita masak dalam 10 minit.
  4. Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
  5. Ambik 2~3 ketul ayam. Masukkan ke dalam bahan salutan tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
  6. Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
  7. Ulang langkah ke 5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas



Kentang putar dan sos

5 biji kentang sederhana besar
4 sudu susu segar
sedikit garam
sedikit lada hitam

Cara-cara

1. Kupas kentang dan rebus hingga empuk. Lenyekkan sewaktu masih panas dan masukkan susu, garam dan lada hitam. ketepikan.

Sos kentang putar

sumber : myResipi
bahan-bahan

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
  6. NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


30 May 2011

Kek Alunan Kasih


Salam permulaan minggu yang baru.. Setelah selesai kerja rumah baru boleh mengadap blog dengan tenang. Hari ni ita ada cuba resepi kek alunan kasih yang cun di blog masak2 kawan-kawan. Dah lama rasa nak cuba tapi belum berkesempatan alhamdulillah pagi tadi sempat godek-godek sekejap didapur. Untuk buat kek ni perlukan ketelitian untuk pastikan setiap lapisan terlapis dengan elok. Ita buat 1/2 adunan je mana taknya tak nak makan kek banyak-banyak nanti mok-mok.. huhuuhu.. Pada mulanya Fateh macam nampak pelik je kek ni maklum la warna warni. Tapi bila dah rasa baru dia tahu sedap rupanya kek ni... ita pun suka sebab rasa kek butter.. lembut je.. bagi yang belum cuba digalakkan untuk cuba dan ita akan buat lagi dan lagi kek ni.. InsyaAllah... resepi ni dari blog kak Am-flora.. saya share disini ye kak resepi nya..

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
BAHANNYA
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g) -
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) -
  • 1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

  • Pukul planta dan gula smpai kembang...
  • Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  • Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  • Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  • Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  • ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  • Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  • Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  • Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Pengalaman sendiri ( kak Am Flora)
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

28 May 2011



Selamat berhujung minggu. Hujung minggu macam ni mesti sibuk dengn urusan family dan jalan -jalan hujung minggu. Entry ni auto publish je sebab dah 2 tiga hari buat macam tu agak mudah tak la kena masuk entry selalu. masuk sekali banyak dan publish pada waktu yang dikehendaki. Minggu ni setakat entry ni ditulis tak de plan nak jalan-jalan kemana-mana hujung minggu ni. Rasa rindu sebenarnya nak jalan-jalan tempat yang jauh-jauh sikit tapi dalam keadaan cuaca yang tak menentu suami malas nak drive jauh-jauh.. Hanya jalan-jalan ke supermarket berhampiran je :(

Minggu baru-baru ni macam biasa duduk rumah buat home schooling untuk fathnin. walaupun cikgu fathnin ni kadang2 terkejar2 nak uruskan anak-anak dan rumah. Alhamdulillah semakin boleh mengurus dua kanak-kanak yang disayangi ni. Disebabkan fathnin tak sekolah jadi mama dia kena la sentiasa mencari idea-idea yang baru untuk dibuat bersama dirumah. Selain pembelajaran wajib mengikut silibus darjah satu sekolah dimalaysia ita selitkan juga aktiviti menolong mama di dapur. Hinggakan sekarang bila ditanya apa cita-cita fathnin dah beralih arah dari seorang doktor ke pakar masak-masak :) Naik tergelak mama bila dengar sebab hebat juga penangan sesi tolong menolong mama didapur. mana taknya fathnin amat teruja bila mama cakap "hari ni mama nak buat kek atau nak buat puding " sebab dia tahu dia boleh tolong mama buat itu dan ini. kanak-kanak bila disuruh buat itu dan ini dan hasilnya memberansangkan timbul rasa minat dan keseronokkan keatas aktiviti itu.



sesi main tanah liat..


hasil kerja fathnin,fateh dan mama


Ini juga sebahagian aktiviti yang fathnin buat minggu ni selain bagi main tanah liat buat juga aktiviti melukis dan kraf tangan. Jadi minggu ni buat orang dari telur ni. Sangat happy fathnin membuat orang ni, teringat pula waktu sekolah-sekolah dulu macam2 aktiviti yang dibuat dengan cikgu jadi kena la imbas balik semua aktiviti2 tu untuk diaplikasikan pada Fathnin pula.



Lukis baju dulu


dah siap..



Hari Jumaat ada buat jelly ni.Ada pun gambar satu lagi kat atas tu... Jelly yang dibuat ala-ala triffle sebenarnya tapi tak guna kastad tapi ganti dengan yogurt buat pun ada lebihan kek. Jadi resepi macam buat triffle hanya ita masukan juga kokocrunch dan ganti yang atas sekali tu yogurt strawberry. yummmy...


27 May 2011

Donut inti kastad



Kalau sebut je donut anak-anak ita memang suka. Hanya donut kali ini bentuknya bulat sebab nak masukkan inti kastad didalamnya. Resepi yang sedap dan akan buat lagi dan lagi. Buat ni pun kelmarin dan frozenkan sikit. Boleh buat minum-minum petang untuk anak-anak. Nampak suami ita pun suka donut ni. Donut yang lembut dan ranggup diluar. Ita buat 1/2 adunan je dan tak buat besar sangat senang anak-anak nak makan. Resepi ini dari kak CT Delima.. thanks kak saya panjangkan disini ye.

Donut Inti Kastard
Resepi : Kak CT Delima
Bahan :

* 280 ml air
* 300 g tepung roti ( high protein flour )
* 200 g tepung gandum ( plain flour )
* 10 g garam halus - secubit
* 60 g gula
* 20 g susu tepung
* 1/2 camca besar baking powder
* 3 1/2 camca teh instant yeast
* 2 biji kuning telur

* 50 g lemak sayur @ shortening

Bahan Kastard :

* 1 sudu besar tepung kastard
* 1 sudu besar gula kastor
* 2/3 cawan susu segar
* 15 g butter
* 2 sudu kecil esen vanila

Cara membuat inti kastard :

* Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter. Kacau rata dengan whish dan masak atas api perlahan hingga pekat, padamkan api dan tuang esen vanila dan butter, sebatikan dan biarkan sejuk.


Cara membuat donut :

1. Satukan semua bahan kecuali air dan lemak sayur. Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh dan masukkan dalam satu bekas dan perap 1 jam @ hingga adunan naik 2 kali ganda.
2. Kaedah breadmaker : Masukkan bahan2 diatas mengikut urutan kedalam breadmaker, pilih setting doh dan tekan butang on. Tunggu hingga siap.
3. Keluarkan doh dan uli sekejap, rehatkan 5 minit dan bahagi doh kepada 2 bahagian. Canai 1 bahagian setebal 1/2 cm. Terap dengan gelas dan alihkan kedulang yg ditabur dengan sedikit tepung. Buat hingga siap dan biarkan selama 1/2 jam @ hingga doh naik.
4. Goreng donut dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar 3 - 4 biji sahaja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak, bila kuning keemasan pada ke dua2 bahagian , boleh angkat dan toskan.
5. Bila donut dah suam2 sejuk, tebuk hujungnya dengan chopstick untuk buat sedikit ruang dalam donut tu, hati2 yerk jangan sampai tertembus donut tu...
6. Masukkan kastard dalam piping beg dan picitkan kedalam donut tadi, kemudian barulah disalut dengan gula kastor.

25 May 2011

Nasi Ayam goreng


Nasi goreng ayam atau nasi dengan ayam goreng ni memang senang nak buat dan sangat sedap. menu yang sesuai bagi ibu-ibu yang nak masak untuk anak-anak. Alhamdulillah Fathnin dan fateh suka nasi ni sebab ayamnya lembut tak perlu nak kunyah lama-lama. fathnin memang kalau makan ayam dia nak pastikan ayam tu tak perlu kunyah lama-lama. Dia suka ayam yang lembut. Jadi mama dia kena pastikan kalau masak ayam masak lama sikit untuk pastikan ia empuk betul. Dah 2 kali buat nasi ni dan akan buat lagi dan lagi. semalam ita padankan dengan sup ayam, acar sayur dan sambal nasi ayam. resepi ni ita ambil di rumah kak hana.

RESEPI NASI AYAM GORENG (Nasi+Ayam Goreng)
Bahan-bahan

Untuk Nasi

* 3 cawan beras basmathi-cuci toskan
* 1 sudu makan rempah kari
* 1 inci halia-tumbuk kasar
* 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
* 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
* 1/2 labu bawang besar-potong dadu
* 2 inci kulit kayu manis
* 2 biji buah pelaga
* 3 kuntum bunga lawang
* 1/2 cawan susu cair
* sedikit kiub ayam
* garam, lada hitam
* daun ketumbar @ daun kari

Untuk Ayam

* 6 ketul drumstick@ 1/2 ekor ayam potong2
* 1sk Serbuk kunyit
* 1sb Serbuk kari
* Garam

Cara-cara

* Gaul ayam dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan juga garam. Perap sebentar. Kemudian goreng hingga masak. Angkat dan toskan.
* Dalam periuk, panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
* Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
* Tuangkan susu cair dan 3 cawan air (bergantung jenis beras basmathi).
* Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.


Taiyaki


Ini menu minum petang kelmarin jangan minta ye...:) Seisi rumah ni semua suka makan kuih ni.Ini adalah salah satu kuih yang glamour dijepun ni. Sebenarnya acuan kuih ni papa hadiahkan tahun lepas. Jadi memang selalu buat hanya tak sempat-sempat nak poskan resepinya disini sebab selalu tak sempat bergambar pun. Ni pun ketepikan 3 ekor ikan untuk bergambar sebelum masuk mulut kanak-kanak dan mama papa rumah ni. Pelbagai resepi dah cuba untuk dapat yang betul2 ranggup diluar dan lembut didalam. Rasannya resepi ini ok. Boleh cuba lagi sebenarnya resepi yang lain untuk dapat yang betul2 puas hati. Untuk kuih ikan ni boleh pelbagaikan intinya tapi ita selalu buat coklat atau inti kacang merah je. resepi ini ita ambil disini dan telah di alih bahasakan.

Taiyaki

bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 tsp. baking soda
1/2 tsp. garam
3 Tbsp. gula
3 telur
1-1/2 cwn susu
4 Tbsp. mentega, dicairkan
1 cup tsubushian or koshian- pes kacang merah
vegetable oil

chocolate chips, optional


cara-cara.

Panaskan acuan. sambil itu gaulkan semua bahan-bahan kering kecuali pes kacang merah. Didalam bekas yang lain pukul dan gaulkan telur, mentega dan susu. Kemudian masukkan bahan kering ke dalam adunan susu tadi dan dipukul. Setelah nampak sebati boleh la di masukkan ke dalam acuan tadi mengikut kesesuaian acuan. masukkan pes kacang merah ditengah2 dan letak sedikit lagi adunan. Tutup acuan dan tunggu hingga ia masak ke perangan.

24 May 2011

Laksa Tuna dalam tin



Sejak balik dari Malaysia bulan 2 tempohari belum sempat nak masak laksa, bila nak masak je ada je bahan yang tak cukupnya. Lepas je kejadian tsunami di jepun ni lagi la tergendala sebab ita tak pernah lagi beli ikan atau makanan laut dijepun ni( kecuali baru-baru ni beli tako/sotong kurita sebab tak tahan nak makan takoyaki) sebab hari tu ada ura-ura air di jepun ni tercemar sikit. jadi setakat ini ita kalau nak makan ikan beli dari website halal disini yang import ikan2 dari luar itu pun kurang mendapat sambutan isi rumah ni dan nak beli udang beli yang frozen juga tapi jarang sekali. jadi memang la kekurangan idea nak masak sebab asyik makan ayam daging je.. tukar la kadang2 ikan bilis atau menu mee.. sampai pening nak fikir masak apa.. eh malalut plak..:P jadi nya bila pindah dirumah baru ni stok daun kesum pun tak de.. kalau dulu petik belakang rumah je banyak.. ahad baru2 ni suruh Chah adik di yokohama ni yang dah ambil alih rumah lama adnin untuk bawa daun kesum tu kebetulan dia nak ke rumah adnin. Dapat je daun kesum terasa kesedapan dan keharumannya.. terus la menjadi2 nak buat laksanya. tapi masalahnya ikan pula takde.. nak beli rasa masih belum percaya lagi... jadinya ita cuba google ada ke yang buat laksa guna tuna.. alhamdulillah bila baca review ramai juga yang cuba.. dan kata sedap. ita pun apa lagi godek-godek la didapur.. alhamdulillah memang tak mengecewakan sebab sama rasanya.. lagi bagus cepat je masak sebab tak pelu nak rebus2 ikan bagai.. hanya kalau nak kuah tu pekat kena guna banyak tin la tunanya.. mahu pokai juga la.. hehehhe.. so ita guna 3 tin je.. rasanya menu ni sesuai untuk 3 orang.. resepi ni ita masih guna resepi mak ita hanya tukar ikan kepada tuna dalam tin je..


Bahan-bahan

3 tin tuna dalam tin- ita guna yang tuna dalam minyak- buang minyaknya dan blender dengan sedikit air
sebiji bawang besar yang sederhana besar( dikisar)
3 ulas bawang putih
2 batang serai(dikisar)
segenggam daun kesum(dikisar)
segenggam daun kesum
10-15 tangkai cili kering( ikut kepedasan masing2)( dikisar)
6 keping asam keping
sedikit belacan ( di masukkan semasa mengisar cili)
sedikit garam

hiasan
hirisan bawang besar
daun salad
timun
cili api
telur rebus

cara-cara

1. Blender isi ikan tadi dan ketepikan.
2. masukkan dalam periuk bahan-yang dikisar tadi dan masak 10 minit. setelah itu masukkan isi ikan yang diblender tadi kemudian masukkan daun kesum dan asam keping. setelah mendidih perasakan dengan garam.
3. hidangkan bersama laksa yang telah direbus dan hiaskan dengan bahan2 hiasan.



23 May 2011


Happy birthday fateh


Sempena hari jadi Fateh, kami tak sambut secara besar-besaran pun. Kami sambut dalam family je. Pagi tu ada urusan diluar sekejap balik je rumah kami rehat-rehat sekejap sambil terlelap 3 beranak kecuali fathnin tahan mata sambil layan kartun. Bangun je tidur uruskan apa yang patut terus nak mulakan sambutan birthday Fateh. Kali ni kali buat parti takoyaki je sambil2 potong kek. Seronok sekali sekala berparti sekeluarga macam ni sambill masak takoyaki sama-sama. Rasa kemeriahannya. Sambil kami membaca doa untuk kesejehteraan fateh tak lupa juga buat Fathnin.

bersiap sedia untuk acara memasak


bahan-bahan..


tengah memasak


dah bulat-bulat


sedia untuk di ngap..


Nak makan takoyaki ni dah beberapa hari dah, bila kamalia tunjuk tepung takoyaki readymade terus rasa nak beli. Alhamdulillah jumpa, thanks kamalia. Tak tunggu dah terus buat untuk sambut birthday fateh ni. Bila makan takoyaki waktu panas2 ni sedap sangat sambil rebut-rebut dengan anak-anak.. yela mana nak masukkan adunan nak tabur bahannya dan nak balik2 lagi sambil nak suap kemulut lagi.. hihihihii.. syoknya rasa. memang akan buat lagi dan lagi.. menu sambutan birthday fateh ni pun mudah takoyaki, kek birthday, tembikai dan minum air bandung. waktu petang minum bandung sejuk, makan tembikai sambil makan takoyaki panas sedapnya. Tak sedar berapa ketul takoyaki masuk mulut. Resepi takoyaki ita amik di rumah kak hana.. thanks ye kak...



Bahan-bahan
  • *225g tepung takoyaki - bleh ddapati d jusco section japanese food? ita beli di digyomu supa
  • *100g @ 2 biji telur size M - pukul sekejap
  • *700ml air - hana kurangkan 600ml jer!ita letak 600 juga
  • minyak utk melengser acuan.
Bahan Isi
  • tako@sotong - bleh juga crab stick@ udang- potong kecil2- ita rebus tako sekejap
  • kubis - cincang halus
  • keropok tempura
  • sape suka ltk negi@daun bwg terpulang la yer! -
  • beni shoga (pickled ginger) - tak letak
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram @ Wochestershire Sos Lea & Perrin- sos ita letak som tomato sikit, sos tiram, kicap digaulkan
  • fish flakes @ ikan parut @ katsuobushi
  • nori halus
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *. kacau supaya tidak berketul2.
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit.
  • tuang adunan tepung ke dalam acuan.
  • masukkan bahan2 isi.
  • tuang lagi adunan tepung menutupi semua takoyaki tuh.
  • balik2kan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • dah masak angkat.
  • sapu@picitkan sos okonomiyaki dan juga mayonis. taburkan nori dan juga fish flakes.



Lepas party bagi peluang anak-anak main komputer sekejap

21 May 2011

Selamat hari jadi Fateh





Salam semua dah 2 hari tak jenguk blog ni, tuan rumah agak sibuk sikit dgn urusan anak-anak dan rumah tangga sambil ada cuba sesuatu yg baru dan nanti ita share disini. Semalam 21/5 genap umur Fateh 3 tahun. Selamat hari jadi Fateh. Jadi hari sebelum tu agak busy kononnya buatkan kek fateh walaupun buat kek coklat je. Bukan tak nak buat kek lain tapi Fateh amat suka kek coklat jadi ita tak nak cuba kek lain takut dia tak makan.. Lagipun harini hari special untuk dia jadi ita buatkan kek kegemaran Fateh.


Hari kedua selepas dilahirkan

Alhamdulillah diberi peluang untuk mengasuh Fateh dgn tangan sendiri 24 jam sehari diJepun ni. Fateh agak beruntung kerana sejak dia lahir ita hanya hantar pada orang untuk jaga sewaktu ita bekerja 2 bulan je sebelum ita datang ke Jepun. Ita juga berkesempatan memberi susu badan kepada fateh secara penuh sehingga 6 bulan sebelum dia makan makanan pejal dan meneruskan susu badan tanpa campur susu lain hingga 2 tahun 8 bulan. Ikutkan Fateh tak mahu berhenti lagi susu badan tapi ita cuba juga berhentikan walaupun pada mulanya susah juga nak berhentikan. Walaupun Fateh dah berumur 3 tahun dia belum lancar lagi bercakap. Dia lebih gemar bercakap dalam bahasa Inggeris dari bahasa melayu dan semua arahan2 pendek dia akan cakap dalam bahasa inggeris dengan ita. Gambatte ne Fateh kun.. Mama akan sentiasa mendoakan untuk Fateh dan Mama akan ajar Fateh sedaya mama dan Moga Allah memakbulkan setiap doa yang baik dari mama untuk fateh.


fateh umur sebulan

Alhamdulillah disebabkan fateh suka dengan aplikasi yang di Starfall sekarang fateh dah boleh membaca dan kadang2 bila ajar kakak membaca, ajar juga fateh sekali walaupun tak dapat perhatian 100%. Kebanyakkan ayat2 pendek dia boleh baca tapi yang dalam bahasa inggeris la. Dalam bahasa melayu masih perlu diperhatikan. Walaupun ada suara-suara yang compare kenapa fateh belum boleh bercakap dengan baik lagi namun doa mama sentiasa dengan Fateh dan mama yang 24 jam dengan fateh nampak setiap perkembangan Fateh dan faham apa yang fateh sampaikan walaupun dengan ayat yang pendek.


Fateh 8 bulan


Terima kasih juga buat Miss Ennie speech therapy Fateh yang banyak bantu dan tunjuk ajar mama dalam mengajar Fateh dirumah. Fateh juga suka sangat panggil mama dengan panggilan yang manja dan setiap hari tak lupa untuk cium mama dan papa sambil cakap sayang mama, sayang papa. Rasa sejuk sangat hati setiap kali dia kata begitu. Dari Fateh lahir hingga sekarang setiap kali merenung mata Fateh yang redup merasakan rasa syukur yang tak terhingga kerana diberi peluang untuk menjadi mama buat fateh dan Fathnin. Ita bukan jenis orang yang senang waktu mengandung banyak alahan dan pengalaman yang men"debarkan" waktu mengandung. Mama juga diberi peluang mengajar dan mengasuh anak sendiri 24 jam sehari sewaktu diJepun ini rasa amat puas kerana jika diMalaysia mama terpaksa hantar anak-anak di Taska sewaktu mama berkerja. Pengalaman ini mengajar mama akan erti sabar, kreatif dan satu perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata betapa halus dan sucinya hati kanak-kanak yang perlu didekati dan dicorakkan. Moga allah sentiasa memberi semangat dan kekuatan untuk mama dalam menjaga anak-anak. Teremosi plak menulis.. :) sebab tak dapat nak digambarkan betapa sayangnya mama pada Fateh dan Fathnin.


Fateh 1 tahun 10 bulan

Sempena harijadi fateh mama doakan moga Fateh akan jadi anak yang soleh, berjaya dunia akhirat, sihat, cemerlang, bijak berkata-kata, mengikut perintah Allah dan mama dan papa, panjang umur serta semua kebaikan utuk Fateh kerana kami menamakan Muhammad Fateh disebabkan kekaguman dengan kisah pemerintah Sultan Muhammad Al Fateh.


fateh 3 tahun

18 May 2011


Hari ini jalan -jalan dapur kak ita ni. Nampak ada dessert ini di blognya. Suka jalan-jalan dapur orang untuk dapat mood memasak sambil boleh belajar resepi-resepi baru. Sekarang ni suka cuba resepi dessert sebab memang laku Fathnin dan fateh suka sangat makan jelly. Pada mulanya memang nak cari dessert yang berasaskan mangga disebabkan ada mangga masam dalam peti sejuk ni. Jadi cuba untuk buat jelly ni, tapi percubaan ini sebenarnya agak kurang memuaskan disebabkan rasa yang masam jadi jelly ni agak kurang manisnya. Bagi suami ita ok je rasanya tapi bagi ita kurang sikit sebab terjejas rasa mangga yang sepatutnya manis. Untuk resepi sebegini adalah disarankan menggunakan mangga yang manis supaya rasa lemak mangga itu terasa didalam jelly ini. Ok la untuk minggu ni rasanya kena stop dulu buat jelly ni disebabkan stok agar-agar serbuk pun dah kehabisan :) Mari kita tengok resepi dessert ni yang asal datangnya dari Thailand kot sebab namanya macam pelik je.. :) ita ambil resepi ni dari dapur kak ita yang telah dialih bahasakan dalam bahasa melayu.

WAN MAMUANG ~ Thai Coconut Mango Jello Dessert
sumber : Yat Maria
sumber : Kak Nor

Bahan-bahan

Lapis Atas -
1 sudu besar serbuk agar2
375ml air
1 sudu teh esen pandan
60 ml jus mangga (kisar mangga halus)
secubit garam
2 sudu gula - ita tambah
potongan buat manga - ita tambah

Lapis Bawah
1 sudu besar serbuk agar2
375 ml air
50 gm gula pasir
250 ml santan
250 ml jus manga (kisar manga halus)

Lapisan Atas
Masak semua bahan kecuali jus mangga dan buah mangga yg dipotong dadu. Masak atas api yg perlahan dan kacau sentiasa. Setelah gula larut matikan api. Biar seketika, dan masukkan jus mangga. kacau rata. Tuang sedikit dahulu dalam acuan kemudian masukkan potongan mangga dan tuang semula adunan selebihnyer, dan biarkan sejuk. segera buat lapisan bawah.

Lapis Bawah
Masak semua bahan kecuali jus mangga diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau perlahan.
Setelah gula larut tutup api. Biarkan sekejap dan masukkan jus mangga. Kacau rata. Tuang atas lapisan atas dan biarkan ia mengeras. Setelah sejuk bolehlah di masukkan dlm peti ais.

17 May 2011

Jelly oren


Nampak tergolek-golek oren dalam peti sejuk. Nak makan ada rasa masam-masam sikit tak manis sangat. Jadi teringat pada resepi fruit jelly. Terus potong dan godek-godek didapur. Resepinya pun agak mudah dan senang untuk dicuba. Alhamdulillah percubaan yang berjaya. Sedap jelly ni sebab ia menggunakan rasa oren yang sebenar. Rasa oren yang masam tadi bila ditambah dengan gula jadi manis. Baru la laju nak makan. :P. Dua tiga hari terajin plak nak selongkar resepi2 yang tak pernah dicuba. Bukan apa baik penuh kan masa dengan cuba resepi2 ni sebelum balik ke Malaysia nanti. Lagi pun dapat penuhkan masa, lepas dah home schooling Fathnin dan Fateh. Waktu buat ni pun memang libatkan dua orang kanak-kanak ni. Sambil belajar timbang-timbng dan tolong kacau2 adunan... :) Okla jom kita tengok resepi jelly ni. Resepi ni dari kak yani myresipi. Ita share disini ye.

Sumber : Yani myresipi

Bahan-bahan

  • 2 biji limau- large size
  • 4g serbuk agar-agar
  • 500ml air + jus limau
  • 50g gula
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.( ita potong dua je di tengah-tengah)
  2. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
  3. Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. (sebelum tuang ita tapis dahulu buang serat2 limau bagi hasil yang cantik)
  4. Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal. Untuk nampak cantik letak limau didalam cawan atau acuan yang sepadan dengan saiz limau.



Roti Goreng Ranggup




Semalam suami minta buatkan roti goreng ranggup ni.. dah beberapa kali buat sedap dan ranggup roti yang digoreng. Yang pasti tak serap minyak.. jadi biar ita panjangkan resepi ini disini ye hasue.. thanks ye.. untuk roti ni ita masukkan inti sardin.. seronok sebenarnya bila kita cari resepi dan cuba resepi2 baru sebab dapat pengalaman, tambah juga ilmu dari tak kenal rempah ratus sekarang boleh la kenal sikit2.. Alhamdulillah ada juga sesuatu ilmu yang ita belajar walaupun secara tidak formal .. jika di Malaysia memang ita tak sempat nak buat semua ni .. sungguh bertuah rasanya :)waktu bercuti macam ni.. tak tergambar rasanya busy bila balik malaysia nanti.. pasti merindui saat-saat cuti macam ni...:)


sumber : Hasue: I Love My Life


Bahan-bahan:

* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)

Nota biru:Adunan yang sama boleh juga untuk menggoreng pisang,keledek,keladi,cempedak dan sebagainya yg memerlukan adunan tepung goreng..

15 May 2011

Agar-agar Milo / coklat


Salam semua.. Dah hilang dah demam nak log in blog satu dua hari lepas. ..hiihihi So hari ini kita tengok entry baru dan ada masa nak berblog sebab tak keluar kemana-mana tambahan harini beri peluang anak-anak duduk depan laptop juga. Biasanya laptop kena sorok oleh mama diorang ni kalau tidak tak lekang dari menghadap laptop ni. Bukan tak bagus tapi nanti tak nak buat kerja2 lain tambah fathnin. jadi bila weekend macam ni bagi la peluang. Hari minggu macam ni pun tak keluar kemana2 sebab hubby ada main futsal dengan kawan2 dia semalam je keluar tu pun pergi shopping mall area rumah dan pergi main badminton. Tu yang takde entry jalan-jalan tu.. sebab keluar pun area sini je :(

Ok la hari Jumaat hari tu ada cuba agar-agar milo/coklat ni. Nampak menarik je untuk dicuba dan bahan-bahannya pun mudah. Tambahan bila dah panas macam ni makan agar2 yang sejuk2 macam ni sedap rasa masuk ditekak. Ita buat 1/2 aduan je sebab ia memerlukan agar2 yang banyak ita tak banyak serbuk agar2 tu. Thanks pada kak ummi atas resepi ni. Tapi ita tak guna milo tapi guna serbuk coklat.

AGAR-AGAR MILO
Sumber: Jthorge
Diambil di : Home Sweet Home

Bahan (Lapisan Coklat)

  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
  • 1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan)
  • 1/3 cawan gula
  • 3/4 cawan serbuk Milo
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  2. Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
  3. Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.
Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
  • 1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  2. Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  4. Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.


11 May 2011

Homemade Dadih


Semalam sempat buat homemade dadih ni sebab semua yang ada dirumah ni suka dadih. Stok dadih yang bawa dari Malaysia pun dah habis jadi ita cuba guna resepi ini untuk buat dadih ni.. tidak mengecewakan, sedap.. rasanya sedap lagi guna resepi ni. Caranyanya pun mudah. hanya resepi ni bila dilihat dari bahan-bahannya agak banyak untuk satu family jadi ita buat 1/2 adunan je, dapat la 14 bekas sebesar dalam gambar ita tu. Mulanya nak buat 2 lapisan macam didapur kak yani ni, tapi fathnin ni memang pengemar warna pink jadia dia kata nak lapiskan warna coklat dan warna pink.. mama ikutkan saja la.. bukan susah pun masukkan pewarna pink dalam adunan satu lagi tu, jadi la lapisan dua warna.

Homemade Dadih
source : Kak Nor myr
diambil dari :deco choco

Bahan-bahan:

  • 10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
  • 1 liter susu segar biasa
  • 1 liter susu segar berperisa coklat( ita guna susu biasa je masukkan coklat hershey syrup)
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 1.2 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • 1sudu teh coklat emulco ( ita guna serbuk koko bancuh dengan sedikit air)



Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
  2. Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
  3. Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2 mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi keras.
  4. Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
  5. Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
  6. Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.

10 May 2011


Disebabkan Fathnin dan Fateh suka makan nasi Mandhi kelmarin jadi semalam cari lagi resepi nasi-nasi berperisa begini. Tengah diorang ada mood nak makan nasi-nasi gini layan kan je tekaknya.. sambil mamanya boleh juga belajar masak2 menu-menu yang best macam ni..:P nasi lobak merah ni saya pun rasa sedap .. ( semuanya sedap mana tak badan naik.. huhuuhu). Warnanya original tak payah guna perwarna sebab warna oren lobak merah tu turun pada nasi tu. cantik nampaknya.. berselera jadinya ( lagi ayat bahaya). Dalam resepi tu kena parut lobak merah tu tapi saya takde pemarut jadi potong kecil2 dan masuk air sikit jangan banyak lepas tu blender hingga halus. Masak pun mudah hanya kena pastikan air kena mengikut sukatan yang betul supaya nasi nampak cantik dan peroi. Untuk menu ni saya cari didapur kak ummi yang pandai dan rajin masak tu.. kagum saya wanita berkerja pun boleh masak macam2 untuk suami dan anak2 dan update blog.. untuk padanan kali ni saya padankan nasi lobak merah ni dengan ayam bistik, daging tumis bersama sayur kangkung, kerabu mangga dan popadam. Tapi popadam lupa nak interprem plak waktu amik gambo ni.. jadi layan la gambo nasi ni diselitkan gambar anak2 yang nak masuk sekali waktu mama diorang tgh sibuk2 nak ambil gambar nasi..


NASI LOBAK MERAH
Sumber : Ayu Curlybabe's Satisfaction
diambil di : home sweet home

Ingredients:-

  • 1kg beras beriani-(1kg basmathi rice)
  • 6 biji lada hijau dipecah2-(6 green chillies bruised)
  • 1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)-(1 tsp cumin, grounded coarsely, I just used powdered ones)
  • 1 cawan minyak kacang-(1 cup cooking oil)
  • 1 sudu besar minyak sapi-(1 tbsp ghee oil)
  • 3 batang lobak diparut -(3 carrots shredded)
  • 300g buah tomato dipotong halus-(300g tomatoes sliced thinly)
  • *6 biji bawang putih ditumbuk halus-(6 garlics minced)
  • *2cm halia ditumbuk halus-(2cm ginger minced)
  • 2 biji bawang besar dihirs-(2 large onions sliced)
  • 4cm kayu manis-(4cm cinammon bark)
  • 3 biji buah pelaga-(3 cloves)
  • 3 biji bunga cengkeh-(3 cardamons)
  • garam-(salt)
Method:-
  1. Sukat air 1,100ml lalu ketepikan dulu.
  2. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang.
  3. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing.
  4. Lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air.
  5. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).

AYAM BISTIK
Sumber: Dayangjack

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
  • 100 g puri tomato
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • garam
  • kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.


Kerabu mangga ni nak buat juga sebab jumpa mangga dikedai sayur tempohari. Nak makan begitu je macam masam je. jadi buat la kerabu ni sedap jadinya.



Kerabu mangga

2 biji mangga kecil
3 biji cili api ( mengikut kepedasan masing2)merah dan hijau
2 ulas bawang kecil
segenggam kacang goreng dan ditumbuk
1 sudu udang kering
sedikit garam
sedikit gula
2 sudu sos ikan
4 helai daun limau purut

caranya
1. Potongkan mangga memanjang. Dan hiris semua bahan2 lain
2. masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan gaulkan setelah diperasakan dengan gula dan garam.

09 May 2011


Salam hari isnin.. dah puas tengok gambar daging burger tu..:P hari ni kita tukar menu plak ye.. ini menu minggu lepas juga tapi weekend memang tak sempat nak jenguk blog ni sebab sabtu macam biasa acara lepak2 bersama suami dan anak2 tercinta dan petangnya pergi main badminton. Bila balik masak dinner sekejap pastu lepak2 sekejap dan uruskan apa yang perlu sebelum masuk tidur.. hajat dihati nak makan nasi mandhi sebab memang pernah makan nasi ni waktu kat Mekah dulu waktu buat umrah sedap sungguh nasi ni. jadi cari resepi nya.. Siapkan semua bahan untuk masak nasi ni dan mula la acara memasaknya.. tapi tula tak baca lagi caranya sampai habis baru perasan yang nasi ni perlukan arang.. tapi didapur saya tak de arang jadi teruskan juga masak nasi ni.. hanya mungkin tak de bau-bau arang je la kot.. ihiks.. tapi sedap tau nasi ni.. fathnin dan Fateh pun suka.. tambahan di padankan dengan ayam tandoori, pajeri nenas dan salad.. untuk masak ayam tandoori tu amat mudah saya gunakan rempah tandoori dari india yang dibeli dikedai halal disini, tinggal masukkan yougurt, garam, perahan lemon dan saya blender bawang merah, putih dan sedikit halia.. perap semua sekejap dan bakar.. ok jom kita tgk resepi nasi mandhi.


Nasi Mandhi
sumber :Resepiraidah


4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:

1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

06 May 2011

Menu westen style


Selamat malam semua.. hari ni saja nak share disini menu westen style semalam untuk suami yang berpuasa. Suami ita ni sebenarnya kurang sikit makan nasi. Jadi selalu la kena fikirkan menu yang menarik macam ni tambah bila dia berpuasa tentu nak hidangkan menu yang special macam ni.. Seronoknya dijepun ni sempat layan tekak suami nak makan apa.. Di Malaysia nanti kalau dah kerja sempat ke tak.. huhuhhu sedih bila ingatkan...:( Sebelum ni pernah cuba tapi tak letak beberapa bahan yang lain. jadi hari ni kita olah dan letak beberapa bahan yang lain supaya rasa lebih sedap. Jadi makan bersama salad dan labu goreng sebab kentang goreng dah makan hari sebelumnya. Selain tu buat juga pizza tuna dan spegetti peperoncino kegemaran anak-anak.

Bahan-bahan
humburger
250g daging hancur/cincang
150g taufu
1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar-cincang
sedikit oregano
1/2 cawan cheese mozarella
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak

sos humburger
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam( boleh dikurangkan kalau tak nak pedas)



Cara-cara
1.Masukkan semua bahan-bahan untuk humburger ke dalam mangkuk. Gaul sehingga sebati. 2.Bahagikan ke pada 5 bahagian. Buatlah bentuk humburger.
3.Letakkan sedikit minyak di atas kuali. Goreng humburger sehingga masak. Seelok-eloknya gunalah kuali yang tak melekat.
4.Campurkan semua bahan-bahan untuk sos. Kemudian masukkan ke dalam kuali yg diguna untuk goreng humburger tadi. Masak sehingga pekat. Kemudian bolehlah dituangkan ke atas humburger tadi.
5.Akhir sekali letaklah humburger dan sosnya di dalam pinggan. Hiaslah dengan hiasan lain

05 May 2011

Cerita cuti golden week

Sekarang ni cuti golden week bagi kami dijepun.. memang setiap tahun pada bulan 5 ada cuti ni... selalunya ada plan jalan bila cuti-cuti macam ni tapi tahun ni kami tak kemana2.. Papa agak sibuk dengan urusan belajarnya. Hanya hujung minggu lepas kami ada BBQ dengan kawan-kawan di Yokohama ni. Bbq ni pun ramai yang tak dapat join sebab sibuk dengan urusan masing-masing. Jadi alhamdulilah tercapai juga hasrat kami nak berbbq hanya cuaca yang agak berangin membuatkan satu persatu khemah yang dipasang terpaksa dibuka. Tak sempat nak ambil gambar suasana BBQ tu.. rasa menyesal plak.. sibuk sebenarnya menguruskan anak2 bermain sambil bila dah bersembang semuanya lupa.. :).Ini adalah gambar sikit untuk tatapan akan datang.



Semalam lepas asar papa ajak anak2 ke taman berdekatan dengan rumah. Taman ni sebelah Tesco supermarket. Tapi pasaraya tesco ni bukan besar macam kat Malaysia tu.. Barang2 pun tak banyak barang tesco. Taman disini banyak la juga mainannya. Cadangnya sambil anak main, mama dan papanya nak main badminton saja pukul2.. tapi angin kuat. Tak berkesempatan nak main. Bila dah puas main kami pun beredar..




;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG