Salam semua. Sudah beberapa hari ita tak sempat nak "online" tak tahu apa yang disibukkan. Sebelum mood untuk menulis disini hilang baik kejar cepat dengan memasukkan cerita baru..:P hari ini ita nak kongsi resepi Donut keledek yang ita buat minggu lepas. Minggu lepas 2 kali buat donut , ini atas permintaan Fateh jadinya mamanya turutkan juga la. Tambahan nampak dirumah izah ada resepi donut ni jadi lagi nak buat. Lagi pun bukan ita yang uli pun bagi pembantu kat dapur yang tolong uli.. ita hanya bentuk-bentukkan je.. kalau malas lagi tak tahula nak cakap apa..:P
Resepi ni ilham dari Ros jintan manis tapi kak nor ganu dah tukar kepada keledek. Jadinya ita tergoda resepi ni dari rumah izah.. boleh macam tu..:) Syokkan kongsi-kongsi resepi ni.. bukan apa semangat nak masak dan teruja dengan hasil yang jadi bila hasil masakan kita dimakan dengan selera oleh ahli keluarga.. seronok sangat...:)
Okla.. jom lihat resepi ni.. terima kasih pada semua yang terlibat... moga kita sama-sama dapat manfaatnya ye..
SEPI ASAL: DONUT KENTANG
Bahan-bahanya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Selalu buat apam keledek jer
Apa lg x ...Hulur la 2 ketul kt cheq (。-_-。)
sedap nampaknya donut tu..
last akak mendonat masa blk kg cuti ry puasa ritu.. terus wat 1 kg.. tp sekelip mata je lesap.. hehehe.. anak2 & anak2 sedara dok berkumpul mmg best wt mkn2.. kejap jer abis..