18 October 2011

Kerabu Jantung Pisang


Salam semua. Moga ceria-ceria dan diberi kesihatan yang baik. hari ini ita nak berkongsi satu resepi yang simple tapi amat sedap dimakan tambah kalau makan dengan nasi panas. Alhamadulillah walaupun jauh dari negara Malaysia yang tercinta yang penuh dengan pelbagai makanan namun ada setengah-setengah makanan itu bahannya boleh dapat disini. @ minggu sudah tak silap ita berkesempatan pergi ke kedai Thailand disini. Jadi banyaka juga la bahan-bahan masakan yang biasa terdapat diMalaysia ada disini. Ita terpandang jantung pisang ni. Tetiba teringat pula nak buat kerabu jadi ita beli satu tin.

Jantung pisang disini tak la sesegar macam diMalaysia senang petik belakang rumah je kadang-kadang.. disini semuanya dalam tin atau yang difozenkan. Bagi ita okla kalau kempunan sangat nak makan dapat juga la terubat kempunan tu. Hanya jantung pisang ni bila dah ditinkan warnanya kurang menarik macam yang segar tu.. Bila di rebus tak la berubah warnanya jadi kelabu macam jantung pisang segar. Tak pe la janji ada rasa jantung pisang..:) ita buat kerabu jantung pisang ni dan ita makan bersama set nasi lemak. Terangkat betul .. alhamdulillah menepati citarasa kami suami isteri.. Anak ita tak makan sebab dia tak tahu makan macam mana.. tambahan ita buat pedas sikit.. resepi ini ita ikut cara mak ita buat. Kalau ita kerabu sedap bila letak kerisik .. terangkat hanya kerisik yang ita ada ni kurang sikit gelapnya jadi kurang terserlah warna kerabu ita ni.. takpe la walaupun rupa tak menarik tapi rasanya sedap..




Kerabu Jantung Pisang

Bahan-bahan

  • 1 biji jantung pisang di rebus & dihiris halus
  • 1 tangkai bunga kantan - Di belah 4 dan di hiris halus- ita tak de ganti dengan daun kesum
  • 1 labu bawang besar - dihiris halus
  • 5 biji cili padi - dihiris halus
  • Udang kering - di goreng tanpa minyak dan di tumbuk lumat
  • 3 sudu kerisik
  • 1/4 cawan santan pekat
  • 3-4 biji limau kasturi
  • Garam dan gula

Cara-cara

  1. Potong semua bahan-bahan dan gaulkan rata.
  2. Perasakan dengan gula dan garam.
  3. sedia untuk dihidang.


24 Comments:

  1. Gee® said...
    sedap tuh...
    Sue @ Nenie said...
    Salam Kak Ita..Alhamdulillah..warna tak berapa terserlah tapi rasa tetap memikat kan....Sekurangnya boleh buat ubat rindu kat kg halaman
    Nurul said...
    suka kerabu jantung pisang ;) best2x...
    MaDiHaA a.k.a Ratna said...
    sedapnyer.. terliur pulak tgk...
    ahad lepas gi pasaraya central ada gak nampak jantung pisang ni.. tak teragak pulak nak ambik.. skrg dah nyesal.. hhehee...
    Lieya said...
    Jantung pisang?? Aduhaiii lama benar tak makan jantung pisang. Sedapnyeeeee
    Nieza said...
    kerabu jantung pisang mmemang best...my fav juga ni. tapi kat sini ada jual yg fresh kat kedai aseanic dan vietnam.memang terubah jugalah rindu kalau teringin nk mkn tu kan ita.
    dZana said...
    wah .. ada jugak jantung pisang yer..mcm kt kg jer pulak.. sedap tu.. klau akk cicah air asam pun jadi..
    izahdaut said...
    mmg sedap jantung pisang dibuat kerabu. sedap sangat2 rasanya. pulak2 ada bunga kantan. fuh.. teringat2 lagi kesedpannya
    sabar kagawa japan said...
    alahaiii kak ita manyak syokk....kite pokok pisang kt luar bilik ni je...kt dapo pon ade 2 biji jantung pisang..tp xsempat plak nk mengkerabu huhuh....kalo ade kempunan dgn makanan msia bgtau kite tau...kite boleh poskan...jgn isau hehe
    Mamasya said...
    Aslkum Ita

    Jantung pisang mmg sedap buat kerabu.Kat sana ada jantung pisang dlm tin...boleh masak2 bila terasa nak mkn...ada kedai Thai best senang dpt stok brg Msia.kat sini brg Msia terhad sbb tak da kedai brg Asian.
    tengok entry di bawah seronok anak2kan bila bawa jln2 ke taman... viewpun cantik..
    ibundo said...
    ahad haritu bundo buat kerabu jantung pisang gak. untungnya orang di mesia ni senang nak dapatkan jantung kan?
    E-na Lovely Kitchen said...
    ooo ada ye jantung pisang dlm tin...tak tau pulak...nnt k kena tgk betul2 ms p kedai siam..
    Norhafiza said...
    kerabu jantung kakNo memang suka..tp xpernah wat resepi ni..nnt nk cuba resepi ita pulak la hehe...

    ini cara kakNo

    http://nopija.blogspot.com/2011/05/kerabu-jantung-pisang.html
    Cendana Kasih said...
    sedap kan segala kerabu ni... jap akak nk buat...hehehe
    kzai said...
    w/pun jantung pisang dlm tin...tp npk mebeles..sedap ni ita..
    アヌム ちゃん said...
    x pandai mkn jantung pisang..rasa mcm x penah mkn kot..haha..tp nmpk cm sedapp tu...
    Along Maklong said...
    bestnya dok jepun boleh jumpa jantung pisang.. best kan kerabu jantung pisang ni.. lama dah tak makan.. terliurlah pulak..
    nuwairani ismail said...
    kecur liur tengok kerabu jantung pisang ni...aduh.....sedapnya!!
    cik cek said...
    Sedapnya kerabu jantung pisang ni...lewat lak kak cek singgah...kalau tak boleh gak merasa...:D
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    jantung ni kaka beli kt baticrom ekkk?? sedap ayu x pernah buat lagik selalu makan umi tlg buat sedappppppppppp
    Nuridah said...
    Assalamualaikum Ita,

    waduh nampak sedap betul jantung pisang tu...sungguh menyelerakan walaupun kak nur tk reti mkn tapi bila tengok gambar nie dh rasa kecur gitu....gambar pun cantik dn menarik sekali...mengugat tekak akak nie...hehe...Ita,sihat ke? Maaf lah kak Nur jarang2 online tu lah tk menyinggah kesini.
    sue-sama said...
    salam, akak, sue da sampai kumamoto! :)
    ijan said...
    Salam Kak Ita,
    sama lah kat sini pun ada jual yang dalam tin. tak fresh lah, tp utk hilang rindu kira ok lah kan. hehe
    Diana @ Melley Mey said...
    kerabu jantung pisang mmg best... akak suka sgt makan... dah lama juga akak x buat... sedapnya.. terliur tgk kerabu tu tau

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG