30 September 2011

Tokyo Disneyland hadiah harijadi Fathnin





Salam semua. Hari ini nak share cerita tentang hadiah harijadi Fathnin yang kami janjikan untuk dia iaitu perigi ke Tokyo Disneyland. Sebenarnya ini kali kedua kami ke Disneyland. Pertama kali sewaktu tahun 2009 waktu tu sepupu suami datang ke jepun. Jadinya kami jumpa di Disneyland waktu tu sebab dia tinggal di hotel di Tokyo. Cerita tentang itu ada disini.

Kami bertolak dari pagi lagi seawal 630 pagi. Kalau mengikut navi di kereta ada beberapa jalan yang boleh kami pilih sama ada jalan bertol atau jalan biasa jadinya disebabkan suami ita nak cepat sampai jadinya kami pilih jalan bertol. Dari rumah kami ke tokyo disneyland mengikut jalan bertol adalah 42 minit.Untuk bayaran parking di Disneyland ialah 2000 yen sekali masuk.










Sesampainya kami disini sudah ramai juga yang telah sampai dan beratur untuk membeli tiket. Pagar disneyland dibuka pada pukul 9 pagi jadinya kaunter tiket dibuka seawal jam 8 pagi. Sebelum kaunter dibuka kami sempat mengambil gambar disekitar luar kawasan disneyland. Untuk tiket masuk ke disneyland bagi satu hari pas masuk adalah 6200 yen ( lebih kurang RM240 +- ) bagi orang dewasa dan 4100 yen ( lebih kurang RM 160 +- ) bagi kanak-kanak.














Tepat jam 9 pagi pagar disneyland dibuka dan pengunjung yang tinggal di tokyo disneyland resort diberi keistimewaan untuk masuk lebih awal iaitu seawal jam 845 pagi. Ramai sangat orang pagi tu.. Kami memang piih untuk pergi hari rabu sebab ingat tak ramai orang tapi tekaan meleset ramai juga orang.
























Disebabkan sibuk nak kejar satu-satu permainan supaya kami dapat main semaksima mungkin jadi tak sempat sangat nak bergambar. Banyak juga karektar yang kami jumpa berkeliaran tapi tak sempat nak beratur bergambar hanya beberapa karakter je yang sempat fathnin ambil gambar bersama yang lain tu ita snap macam tu je sebab ramai yang ingin bergambar dengan mereka..:)





















Sampai je petang fateh dah kepenatan jadi kami pergi ke permainan yang fateh tak boleh masuk kalau ikutkan ada 2 je jadinya ita bergilir-gilir dengan suami untuk beratur nasib waktu menunggu pun hanya 15 minit je bagi satu -satu permainan. Seronok sangat fathnin sebab semua permainan dia boleh main jadinya waktu mama main pun dia ikut waktu papa main pun dia ikut juga..:) bila dah habis permainan yang mama dan papa main disebabkan agak lena fateh tidur kami terpaksa kejut dia supaya dia dapat merasa main juga kesian plak nanti dia tak dapat merasai permaian yang menarik. antara permaian yang Fateh suka small world, buzz light year, dan racing car. memang happy sangat dia sampai ajak berkali-kali main.









Kami di Disneyland sampai pukul 10 malam bayangkan la letihnya dari pagi. alhamdulillah merasa main hampir kesemua permainan sampaikan ada yang 2-3 kali ulang disebabkan dah malam tiada pengunjung sangat dan waktu menunggu 5 minit macam tu jadinya boleh main banyak kali.. alhamdulilah tempat nak solat pun amat dipermudahkan oleh Allah untuk mencari dalam ramai-ramai orang tu terjumpa satu tempat yang agak tersorok dan boleh solat dengan tenang disitu. kalau ikutkan tak boleh bawa bentou jadinya ita sorok2 bawa bentou roti sosej, home made onigiri dan ayam goreng untuk bekalan kami. Alhamdulilah mencukupi dan rasa happy dengan cuaca yang baik idak panas dan tidak sejuk.. alhamdulillah..ada lagi beberapa gambar untuk tatapan dimasa akan datang terutama bila kami dah balik Malaysia nanti..:)









15 Comments:

  1. Yatie said...
    uwaaa seronoknya family Ita lebih2 lagi Fathnin...tq berkongsi pengalaman..
    nuwairani ismail said...
    jelesnye! mahal jugak ye tiket masuk sana...tp puas hati la duk sana sampai malam...
    Nieda said...
    eNJOY TENGOK GAMBAR CANTIK.
    ijan said...
    Salam Kak Ita,
    Bestnye tengok gambar disneyland ni. Mesti fathnin seronok sangat. kite pun teringin nk bawak mikael pegi, mungkin tunggu dia besar sikit. aish, mama dia pulak yg rasa excited tgk gambar kak ita ni. heehe
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    rasa nak buat mcm akak gak stay smpi mlm ayu mmg leih giler kalo dah smpi pukul 6pm uwaaaaaa...bestnyer fathnin ekkkk
    Ira said...
    huuu.. bestnya! bila turn kitorang plak ni.. pegi time cuaca sejuk sikit, ok kot kan?
    Ira said...
    This comment has been removed by the author.
    HomeKreation said...
    Untung nya Fathnin & adik2 dpt enjoy kat tempat camni....
    ibundo said...
    Nice pics. Happy birthday untuk fathnin
    Saliza said...
    bestnya ke disneyland, puas hati main sampai mlm kan...rasa mcm nak pegi lagi je..hari tu pegi masa winter mmg tak bleh nak bertahan sampai mlm..sejuukk...

    ita, kalau kat lotte world (korea) attractionnya lebih kurang disneyland ke? igt nak bawak anak2 ke sana kalau sempat, dapat jugak saya booking seoul backpackers tu..TQVM ita, baca blog ita pasal korea tu byk membantu...
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    wah seronoknya sicomel.. riang gitu.. suka akak tgk dia...

    oo yer nnt senang2 singgah ler kat dapur akak yer ita.. akak ada bg ita award.. :)
    sue-sama said...
    mekaseh kak ita!..seronoknye dpt pegi disneyland! :)

    fathnin mesti seronok sangat tu :)
    kzai said...
    ita..seronoknya anak2 dpt ke sini..bkn senang nk dpt dtg kesini kan..guna kan peluang yg ada sebaik mungkin..gembira betul npk fathin dgn hadiah besday nya tu.
    yatie chomeyl said...
    disneyland ni mmg ramai gila x kira hari apa kan? hari tu kami gi hari khamis, ramaiii jugak orang
    Ummi said...
    Waaaaaaaaaaaaaaaaahh...akak tengok gambar2 tu kan...rasa mcm akak pun brsama2 pergi dgn Ita tuh...adeeeii..verangaaannn.. Cantik2 gambar Ita snap tuh..ntah bila nak ke sana eks...hehehhee, bertuah la Fathnin..mama n abah melayan..hehe

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG