07 September 2011



Salam semua. Mungkin ramai kawan-kawan yang dah mula puasa sunat bagi yang telah memulakannya selamat berpuasa moga ibadat kita diterima olehNya. Mungkin ada juga diantara rakan-rakan di malaysia masih sibuk dengan majlis rumah terbuka dan sememangnya banyak undangan yang ingin dipenuhi. Bagi ita disini hanya menjalani kehidupan seperti biasa sahaja.

Sebelum raya tempohari ada nampak Saba buat millle-feuille ( French Vanilla Slices).Waktu nampak tu rasa teringin sangat nak buat tapi disebabkan kekangan masa tak sempat-sempat nak buat. Semalam tengok dalam peti sejuk memang ada puff pastry jadinya ita cuba buat. Ita buat sikit je guna 2 puff pastry. Mille-feuille ni lebih kurang macam rasa fruit tart tapi disebabkan guna puff pastry ia lebih ranggup. Ita dan suami memang suka pastry-pastry macam ni.



Untuk resepi ini ita ada edit sikit untuk kastadnya sebab tengok banyak guna kuning telur. Bila dilihat diinternet ada beberapa jenis inti yang kita boleh buat sama ada guna kastad atau whipping cream. Kali ini ita guna kastad. Bagi yang pernah buat kastad dan suka dengan resepi tersebut boleh gunakan juga sebab sesetengah resepi kastad ada yang tidak menggunakan kuning telur. Bagi ita resepi tanpa menggunakan kuning telur juga sedap.

Resepi ini asalnya diambil dari allrecipes. Ita telah ubah mengikut kesesuaian ita dan alih bahasakan dalam bahasa melayu bagi bahan-bahannya setelah saba mengalih bahasakan untuk cara-caranya.. Terima kasih saba akak kongsikan disini pula ye.



French Vanilla Slice ( Mille-feuiller)-Puff berlapis kastad buah-buahan.

Bahan-bahan.

  • 2 cawan susu
  • 7 1/2 sudu besar tepung serbaguna- ita guna 1 sudu tepung gandum dan 1 1/2 sudu tepung kastad
  • 1 batang vanilla - 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 3/4 cawan gula kastor- 1/2 cawan jika kurang manis tambah sedikit
  • 1 cubit garam
  • 6 biji kuning telur- ita guna 2 biji sahaja
  • 1 paket puff pastry- ita guna 2 keping sahaja
  • Buah-buahan kesukaan
  • gula halus untuk hiasan

Ini adalah inti kastad dari ita adunan diatas agak banyak, ita olah dibawah adalah resepinya.
  • 2 cawan susu
  • 1 sudu tepung gandum dan 1 1/2 sudu tepung kastad
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 cawan jika kurang manis tambah sedikit
  • 1 cubit garam
  • 2 biji telur
  • 1 paket puff pastry- ita guna 2 keping sahaja
  • Buah-buahan kesukaan
  • gula halus untuk hiasan
Ini bagi mereka yang tidak suka kastad yang menggunakan telur

Bahan
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 1 1/2 cawan susu
  • 30 g butter
  • 2 sudu teh vanilla

    1)Larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu.
    2)panaskan hingga mendidih dan pekat.Masukkan butter dan vanilla...sejukkan...


Cara Memasak:
  1. Panaskan oven sehingga 190 darjah.
  2. Rollkan pastry dgn menggunakan penggelek kemudian lapiskan dgn cooking sheet di bahagian bawahnya.
  3. Kemudian, cucuk-cucukan pastry tersebut dgn menggunakan garfu pada seluruh permukaan dan kemudian letakkan sehelai lagi cookimg sheet pada permukaan atas pastry. Setelah itu, letakkan sheet pan ( pan besi ) di atas cooking sheet tersebut utk dijadikan sebagai pemberat. (proses ini untuk mengelakkan pastry naik terlalu tinggi dan terlalu fluffy).
  4. Kemudian, panaskan puff pastry tersebut selama 20 minit.
  5. Setelah permukaan puff kelihatan keemasan, keluarkan puff kemudian potong kepada 6 bahagian. (untuk mendapatkan 3 lapis bg setiap millie)
  6. Setelah dipotong, taburkan sedikit gula aising di atas permukaan puff pada kedua-dua belah untuk mendapatkan puff yg agak manis.Kemudian, bakar selama 8 minit pada suhu 150 darjah.(ita tak buat proses ni)
  7. Setelah masak, sejukan puff di atas redai.
Untuk Membuat Kastard:
  1. Di dalam pan, panaskan susu sehingga mendidih. Kemudian tutupkan api supaya susu tersebut menjadi suam)
  2. Kemudian, satukan kuning telur, tepung gandum, tepung kastard,garam, essen vanilla dan gula. Kacau sebati.
  3. Kemudian tuangkan adunan kastard tadi ke dalam susu suam tersebut dan kacau sebati. Buka kembali api dan kacau sehingga adunan kastard agak likat...dan pastikan ia tidak berketul2.
  4. Setelah masak, sejukkan adunan kastard tadi.
  5. Setelah kastard tadi sejuk, pipingkan adunan kastard ke atas permukaan puff pastry di selang selikan dengan strawberry sehingga habis ( puff- kastard- strawberry-puff-kastard-strawberry - puff)
  6. Setelah siap, taburkan gula icing ( ayak dgn menggunakan penapis halus) di atas permukaan puff. Kemudian hiaslah dgn strawberry atau mengikut citarasa.


21 Comments:

  1. Amie said...
    adeeehhhhh....PVS yang menggoda! rajin sungguh Ita buat semua ni... kalau kita duduk berjiran, kak amie tak akan malu2 minta barang seketoi!
    nuwairani ismail said...
    sedapnya bila tengok buah2 segar tu...kat sana murah la kot buah2 mcm ni...sampai skrg nani tak jumpa2 lagi puff pastry di sabah...susah betol la...
    Gee® said...
    wah mabeles...!! nakkk.....
    kzai said...
    salam lebaran ita..lama x jenguk kt dapur ita..byk menu tertinggal..akak ni kdg2 kebizian...tu yg x sempat..
    sedapnye tgk pastry yg berlapis2 tu..terasa2 kerangupan nya..
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    mcm menu kat cafe la....
    if terjah yokohama kena habaq awal2 ni...boley request nantu ngeee
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita...
    cantiiiknya... sgt menarik.... suka2!!! rasa nak ambik jer tau yg sepotong tingkat2 tu... sedaaaapnya...
    Lovely Kitchen said...
    menarik dan tertarik! e-na pun suka menu2 cam ni...akan di cuba nanti..
    Sofea said...
    uikk cantiknya..terliur tgk! tentu sedappp! :)
    MamaFaMi said...
    Wahhh sangat berwarna warni... I like! Hmmm kalau buat cam ni semalam pun, kan ke senang kerja... hehehe.. Tapi masa tu mama tak ada buah strawberry or prunes. Nak keluar beli, malas pulak.. hantam je la apa yang ada. Janji ada benda nak dihidang!
    アヌム ちゃん said...
    nmpk sgt nyummy nih..tp mcm ssh nak buatt..huhuuu
    cucu nenek di liverpool said...
    WOWW!!!
    Deliah's Deli said...
    This comment has been removed by the author.
    Deliah's Deli said...
    This comment has been removed by the author.
    Deliah's Deli said...
    This comment has been removed by the author.
    Mieza said...
    yang ini mieza mesti cuba...mengancammm sesangat! suka..cantik gambar2 yg ita tayang kat blog ni...i likeee very2 much!
    Juwita Jamaludin said...
    kak amie.. hihihi kalau berjiran leh je kak.. bagi sepotong hihihih

    nani tak juga murah nani sekarang bukan musim dia mahal sikit ini ambil anak punya strawberry ni
    Juwita Jamaludin said...
    kak gee.. hiihi thanks kak.. nak tak ..

    kak zai.. ita suka pastry gini sedap .. cuba la kak
    Juwita Jamaludin said...
    ayu.. leh ayu tapi kena habaq awai2 tau.. hhihihii

    kak diana.. bagi ita sedap ita suka pastry macam ni
    Juwita Jamaludin said...
    kak ena.. ita pun suka citarasa kita sama la kak..:)

    sofea buat la tak susah sangat senang je
    Juwita Jamaludin said...
    mama fami.. sedap2 sukakna.. ita rasa macam mam tu pun ok dah yang penting sama rasa

    anum.. sedap anum tak susah sangat la anum
    Juwita Jamaludin said...
    kak pi .. apa yang wownya biasa2 je..

    kak mieza thanks. cuba la nanti ita suka pastry macam ni

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG