31 March 2010

Garlic Chicken Parmesan


Menu untuk pagi ni cuba resepi dari dapur kak ummi dan resepi asal dari kak ayu kuwait (aymy).. makan dengan sup ayam jagung dan nasi goreng.. sedap.. lagi satu ia adalah menu sihat sebab tak goreng ayam ni .. bakar cara memasaknya...


Bahan:-

  • 4 keping dada ayam saiz sederhana - bersihkan
  • 2 sb air perahan lemon
  • 1 ulas bawang putih - diparut
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 2 sb daun parsley - dicincang
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs)
  • 1 biji telor - pukul sikit
  • 1/2 cawan parutan parmesan cheese
  • 1 sb minyak zaitun
Cara Memasak:-
  1. Gaulkan ayam dengan sebahagian (1 sb.) daun parsley, bawang putih, minyak zaitun, serbuk lada hitam, garam dan air perahan lemon. Perap selama 30 minit - 1 jam
  2. Dalam bekas lain, gaul rata breadcrumbs, baki 1 sudu besar daun parsley dan parmesan cheese. Ketepikan.
  3. Toskan ayam. Gaul dengan tepung gandum.
  4. Celup dalam telor dan golekkan rata ayam tadi dalam campuran serbuk roti. Buat hingga ayam habis semua disalut.
  5. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit minyak zaitun.
  6. Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit (x perlu diterbalikkan/dialihkan semasa membakar). Biar masak.( ita bakar 200 c mengikut oven ita selama 30 minit)
  7. Hidangkan dengan sos cili atau sos lada hitam.

0 Comments:

Post a Comment



About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG