03 March 2010

American Chocolate Cake


Fathnin asyik minta nak makan kek.. dia kek memang suka tambah kalau coklat kek... jadi mama kena la buat.. hari ni jalan-jalan rumah kak ummi kuantan nampak plak resepi american chocolate cake ni.. tulis kat situ best one.. tentu sedap kan.. alhamdulilah moist .. suka ita.. so resepi asal dari FP zahara..

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)

  • 2 cawan tepung*
  • 2 cawan gula - guna caster sugar
  • 3/4 cups serbuk koko*
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 telur
  • 1 cawan susu (fresh)
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp Nescafe, tambah 1 cawan air panas

Cara;:-

  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
  3. Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
  4. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. ita bakar 160 selama 1 jam.

5 Comments:

  1. Kak Noorma said...
    Akak pun dh lama tak buat kek coklat ni..padahal anak2 slalu jer tanya..penyelesaiannya akak beli jer muffin coklat kat kedai tu...skang takde mood plak nk membaking..meh mintak kat Ita sikit..
    Juwita Jamaludin said...
    yela kak nak bersalin... akak ok juga nak bersalin masak macam2, ita dulu semua beli je tahu nak rehat je.. hihihi..
    cucu nenek di liverpool said...
    agaknya dulu kp pakai mixer sepenuhnya kut, pasni nak ikut step betul2 punyer. xde nak belok2! hehe
    Juwita Jamaludin said...
    yekak .. pukul sikit2 je.. ini la resepi paling senang main kacau2 je.. hihihi.. ita suka kek ni.. ta resepi moist coklat kek tu kalau tgk betul2 lebih kurang dgn yg ni
    Ogy Puteri said...
    nak tanya klu letak air panas nnt kek tu xjadi bantat ke? sebab dl bt jadi bantat.adunan tu jd masak bl letak air panas

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG