Dinner kami malam ni .. alhamdulilah dah kenyang.. tukar selera sekali sekala makan westen style.. selalu buat chicken chop guna black pepper sause tapi hari ni cuba guna mushroom sause pula anak2 boleh makan sekali sebab tak pedas.. tak de cendawan butang yang dalam tin ita guna yang fresh je.. resepi dari kak fida .. thanks ye kak.. sedap... ini untuk rujukan akan datang.. untuk resepi ayamnya disini ye
Untuk sos cendawan
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 2 sb mentega*
- 1-2 biji bawang besar* - didadu- ita guna 1/2 biji bawang besar je
- 1 sb mentega
- 1 sb tepung gandum
- 100 ml air rebusan daging - ita guna kiub je
- 2 sb tomato paste
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sb kicap masin
- 2 sb kicap manis
- 100 ml susu cair/fresh cream
- 150 g cendawan butang dlm tin - ita guna yang fresh
- 1 sk hirisan daun basil/selasih - ita tak de stok
- garam secukup rasa - ita tak letak
Cara-cara
- Tumis bahan bertanda * hingga layu dan angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang sama,panaskan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau.Kecilkan api.
- Kemudian masukkan kesemua bahan2 yg lain juga bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati.
- Siap untuk disajikan.
apa khabar? sedapnya chicken chop. sos cendawan lagi tuh