Kuih cara berlauk ni dah lama dalam list tak buat-buat.. Buat untuk juadah berbuka. Menepati citarasa kami sekeluarga. Buat pun sikit je cukup untuk anak beranak. Buat pun guna acuan takoyaki je..
Bahan-bahan
cara
* 100gm tepung
* 200ml santan
* 1 biji telur
* 1/2 sudu teh garam
* beberapa titik pewarna kuning
inti
* 50 g daging kisar ayam atau daging
* 1 1/2 sudu besar serbuk kari
* 1/4 bawang besar dipotng dadu
* 4-5 helai daun kari dipotong halus
* sedikit garam
Hiasan
* Daun sup diracik halus
* cili merah diracik halus
cara-cara inti.
1. tumis bawang hingga kekuningan dan masukkan serbuk kari masak sehingga kari masak. masukkan daging kisar tadi dan masak lagi hingga daging masak. Jika kering masukkan sedikit air. perasakan dengan garam dan tunggu hingga daging tadi kering.
Cara-cara
1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. gaul hingga rata.
2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan inti tadi dan bahan hiasan.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje
Labels: kuih muih
to kak watie.. tula ita pun suka kak.. sedap
to kak nor.. hehe ita saja bulan puasa kalau tak de kih tak seronok berbuka