09 September 2009

Cek Mek Molek


Juadah berbuka semalam. Sedap kuih ni. Sebenarnya di jepun ni baru pertama kali makan. Sebab berjiran dengan orang kelantan.. hihihi. kuih ni kuih orang kelantan. resepi dari mak yong myresepi.. thanks ye.. saya C& P disini ye..

ahan-bahan ( 12-13 biji )

* 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
* 1 cawan tepung gandum
* gula
* minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
4.Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk melonjong.
5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.

3 Comments:

  1. NorNaza said...
    aaa..memang sedap kuih ni kan..kalau ita bubuh sikit marjerin dlm bancuhan lagi sedap..lemak2 gitu..
    Juwita Jamaludin said...
    oh yeke.. tak tahu.. ita guna resepi ni je.. sedap kak..
    FdausAmad said...
    gua nak ajak lu melepak di blog gua.Rilek Rilek.
    jom.

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG