Desert tradisional yang biasa dijamu bila ramadan menjelma. Teringat pada mak sebab suka buat bubur sum-sum ni. Disebabkan mak suka buat gula warna merah jadi ita buat warna merah. Sejuk je anak tekak makan bila disejukkan dalam peti sejuk sum-sum ni.
Bahan-bahan.
Untuk sum-sum
70 g tepung beras
300 ml santan
secubit garam
untuk gula merah
4 sudu gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
250 ml air
sehelai daun pandan
sedikit pewarna merah
Cara-cara.
untuk sum-sum
1. Masak tepung beras, santan dan garam dengan api yang sederhana dalam periuk. lebih baik jika non-stick pan.
2. Kacau selalu sehingga ia likat dan masak dalam 5-10 minit.
3. masukkan didalam bekas yang disukai atau didalam loyang.
untuk gula merah
1. Masak gula, air dan daun pandan sehingga gula hancur.
2. Siap dan sejukkan.
* sedap dimakan setelah disejukkan didalam petisejuk. Dengan menuangkan kuah gula merah diatas sum-sum jika hendak dihidang.
Labels: kuih muih
to maza.. hehehe ikut mak buat warna merah.. ita plak tak pernah makan yang gula melaka
to murni.. cuba buat la murni.. macam tekak akak suka sebab lemak-lemak santan tu suka..
to kak mimi.. heheh kelakar akak ni.. pinggan sum2 tu tak leh makan kak
kak ita, izinkan sy copy menu akak nih.. dlu sy belajar wat menu nih, tp lupe dia pya measurement nye.. jenuh cari, akhirnye dpt gak dr blog akak.. cume sy nak tukar kuah gula kpd karamel.. tq for the recipe.. suka2