21 November 2011

Strawberry Shortcake



Salam semua. Salam permulaan minggu. Semoga semua urusan kita dipermudahkan dan semakin cemerlang pada minggu ini. Hari ini adalah hari jadi kakak ita. Selamat hari jadi yong. Moga gembira selalu bersama keluarga tersayang, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan dirahmati Allah selalu. Kakak ita ni memang baik orangnya. Lemah lembut je tak macam ita yang agak kasar sedikit..:) Dulu kalau waktu ita belajar di Universiti dulu suka minta tolong dia kalau rasa duit dah hujung-hujung nyawa je... hihihiihi.. Terima kasih yong..:)


Untuk kek ini ita buat atas permintaan Fathnin yang nak makan kek ni. Tambahan ita nak kirimkan gambarnya buat kakak ita. Dulu waktu harijadi adik ita pun ita ada masukkan entry untuknya waktu tu ita buat cup cake. Sekarang ni dijepun banyak sangat gambar kek ni sebab nak krismas. Tapi ita buat bukan sempena itu, ini disebabkan Fathnin teringin nak makan nampak kek ni banyak sangat di gambar, TV dan dikedai-kedai kek. Tambahan ita jumpa strawberry yang agak murah sedikit harganya.



Bagi ita kek ni sedap. Satu keluarga pun suka. Tengok la kek ni tak sempat nak keraskan sekejap didalam peti sejuk, Fathnin dan fateh tak sabar makan jadi bila potong tak nampak strawberi kat dalam tu..ita cadangkan kek ini dibuat.. Nak buat pun mudah. Gabungan krim dan strawberi tu amat kena. Tambahan ia amat berseri dengan kehadiran strawberi. Boleh di hias mengikut citarasa sendiri , ita saja hias begini sebab nampak simple saja. Walaupun agak comot rupanya. Bagi yang ingin meraikan hari istimewa kek ini amat sesuai.


Resepi ita ikut resepi dari blog kak hana. tapi hari ni nak cari link tu blog kak hana tak leh buka pula. kalau ikutkan banyak sebenarnya resepi yang lebih kurang sama. Ita sempat salin dalam buku masakan ita didapur jika link kak hana ok nanti ita link kan ke blog kak hana.. InsyaAllah Terima kasih ye.. ita kongsikan disini resepi ini.


Strawberry Shortcake

Bahan-bahan

3 biji telur saiz M
90 gm Gula
80 gm tepung kek ( ita guna tepung gandum je)
30 butter yang dicairkan
sedikit esen vanila


Cara-cara

  1. Pukul telur dgn gula sampai kembang.( ita pukul putih dahulu sehingga merigue kemudian masukkan kuning telur satu persatu) kemudian masukkan gula.
  2. Masukkan tepung dan butter.Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam acuan yang telah dilapik dengan baking paper.
  4. spray permukaan kek dengan air supaya kek naik dengan elok.
  5. Bakar pada suhu 180 degree selama 30minit


Bahan-bahan untuk krim

400 ml whipping cream
30 g gula
sedikit esen vanilla
strawberi

Cara-cara
  1. Pukul whipping cream dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla




    1. Sediakan untuk dihias.
    2. Potong 2 kek sama besar atas dan bawah.
    3. Letakkan sedikit krim diatas kek yang pertama.
    4. Letakkan strawberi susun membulat mengikut bentuk kek
    1. Letakkan lagi krim diatas strawberi.
    2. Letakkan satu lagi lapis kek
    3. Sapukan semua krim disekeliling kek dan ratakan
    4. Hias kek mengikut citarasa masing-masing.
    5. simpan didalam petisejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidang.

28 Comments:

  1. Amie said...
    Selamat petang Ita,
    cantiknya SS....rajin Ita tangkap gambar step by step...strawberry tu memang mengancam....happy birthday untuk kakak Ita ye...
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    Wahhh semua pakat tayang cake ni
    Oishii sou
    Hepi bufday to ur sista
    Bertuah Ada Adek yg rajin Mcm akak ni
    Sapa ckp akak kasar???
    Bg Ayu sgt lemah lembut n soft spoken gituew
    Syok sembang ngeeee
    sue-sama said...
    wahhhh..rindu nk mkn kek ;(
    sabar kagawa japan said...
    salam kak ita...waduhhh shortcake ni menarik bangatttttt....sedapp je nmpk kak ita..neway happy bday utk kakak kak ita yerr
    Cheq Sue said...
    wah, cantiknya kek. mesti sedap nih. kena pulak dengan tangan seni ita, memang maveless. Kek tu pun elok aje jadinya...
    Antan Bertingkah said...
    Wah, macam sedap jer, cuti2 sekolah ni kena cuba ni..
    Asmara said...
    tuan punya kek tak dapat rasa, dapat tengok je eh. hehe.. anyway selamat ulang tahun buat kakak ita! kek cantik dan mesti rasa pun sedap! :D
    Mama Hawa/Mama Nani said...
    Salam Rindu buat Ita sekeluarga disana...
    Cantik & anggun pulak tgk cake starwberry shortcake.. pernah dgr nama kek nih tapi blm pernah mkn lagi.. pasti sedap ngan gabungan buah strawberry tuh :P
    Ida,Japan said...
    kek ni pernah terbekenan lama dh kt blog hana tu...tgk ita dh buat baru teringat balik...skrg stoberi dh start ada...boleh la buat gak ni..TQ ita..comel jer la nmpk kek ni..hepi birthday utk kakak ita tu ye
    Diana @ Melley Mey said...
    Assalamualaikum ita cayang..
    cantiknyaa kek tu ita... mana der comot.. cantik ler d mata akak... pandai ita deco kek.. kalu akak bab2 deco birthday cake nie mmg gagal ler.. akak x reti nak deco kek..
    Cendana Kasih said...
    lawa nyer Ita...tingin akak nk buat...tp tangan ni hanya pandai wat karipap jer...hahaha...sure deco mcm budak 5 tahun kalo akak buat...haha
    Soo Hae Daa said...
    comelnye fathin n fateh....cute... =)
    Ayu said...
    Assalam ita,
    wduh cantik kek ita buat tu...
    strawberry shortcake ya namanya..akak cuma tahu strawbery shortcake yang cartoon tu aje..wakaka..rupanya ada kek bernama yg sama..Happy birthday juga buat kakak ita ya..
    quinnie said...
    cantiknya kek kak ita..saya suka makan kek strawberry..dulu suka beli...sedapnya..:)
    Nuridah said...
    Assalamualaiku Ita,

    wah cantiknya kek yg di hasilkan ini...dh mcm kat bakery nampaknya....hehe...happy belated birthday buat kakak Ita ya.

    kak Nur tengok dari raut wajah Ita org nya nampak lemah lembut..pendapat akak sama mcm ayu tu...hehe.
    dZana said...
    waa.. putih n cantik kek ita..dgn fresh strwbry.. klau kt sni beli buah strbry tak prnh rasa manis.. tentu bbeza di jepun kan.. smga kak yong ita panjang umur n murah rezeki..
    Sue @ Nenie said...
    Salam Kak Ita...Bestnya strabery kek ni...Deco simple tapi cukup menarik
    kzai said...
    hepy besday wat kak yong ita..
    cantik strawbery shortcake..akak pun terperasan gak..dulu hana pun ada tunjuk kt blog dia..kt sini strawbery CM je yg murah..tp masam..
    wah ada step by step..bagus ita..
    fathin tersenyu riang nk potong kek ye..adik masam je...gelagat bdk2..hehehe
    kzai said...
    oops silap..strawbery CH yg masam..
    E-na Lovely Kitchen said...
    glamor kek ni kt jepun kn..
    tp skrg ichigo mahal lg..kena tunggu bila murah nnt...hepy birthday to ur sister...
    ZarinAziz said...
    Salam kenal dari saya....nampak sedap kek ni....gandingan strawberry dan fresh cream....anak2 juwita juga comel
    アヌムちゃん said...
    wahhh cantik kek nih.mmg teringin nak buat kek ni..nanti nk bljr buat kek ni smp jadi dengan akak boleh..heheee
    linda a.k.a ibusumaiyah said...
    huhu..kenapakah ia begitu menarik minat saya tuk mencuba...:)
    Mamasya said...
    Aslmkum ita

    Ceria kakak jadi model kek...model no 2..abg pun comeii.kek ni nampak lembut...ada strawberry kat atas tu nampak menarik
    MaDiHaA a.k.a Ratna said...
    lawa keknya walaupun simple... dulu kak pernah buat peach short cake... resepi basicnya belajar dgn chef anuar deraman.. masa tu barulah tau dr sebiji kek span kita boleh olah jd bermcm2 kek ikut kreativiti kita termasuk kek black forest.. senangkan?
    Ummi said...
    Itaaaaaaaaaaa...tumpang makan kek sini eh...amboii meriahnya besday adik dia...akaknya rajin wat kek :))
    nuwairani ismail said...
    owhh...kirenye kek ni tak pakai baking paowder la kan? hmmmm....risau juga nak buat kek mcm ni...takot bantat....tapi kalau dh buat meringue dulu tu rasanya ok la kot...nampak comel je hiasan kek tu...simple tapi menyelerakan!
    Anonymous said...
    mmg cantik kek ni..bahan2 pun sgt mudah..mcm nak try la...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG