26 November 2010

Kebab Ayam


Kebab ayam.. antara makanan yang senang nak makan dan senang juga nak buat. Di japan ni banyak kali juga dah beli kebab yang dijual di kedai2 halal.. tapi di Yokohama ni tak pernah beli selalu beli jika ke Tokyo atau hari tu di Osaka. Jadi sebab tengah beli barang2 dapur online di kedai halal haritu nampak Roti pita ni, terus je order. Sebenarnya boleh buat sendiri ye.. nak resepi tengok sini tapi saja penyakit M datang plak jadi beli je la tinggal nak masukkan inti je.. yang paling seronoknya order untuk 5 keping tapi dia bagi 10 keping lepas tu harga sama untuk 5 keping.. seronok sangat..Alhamdulillah.. thanks baticrom moga perniagaan akan terus maju..

jadi nak buat inti kebab ni biasanya ita buat cara ita la.. papa suka je cara ita ni.. kalau sesiapa yang berminat nak cuba boleh cuba ye... Tapi kalau tak sedap jangan marah.. hihihhihi..

bahan-bahan ( untuk 5 biji kebab)

bahan ayam perap dan goreng
4 keping daging ayam tanpa tulang
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
sedikit kunyit dan garam
setelah digoreng di potong kecil2

bahan tumis
1/4 biji bawang besar- dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil cili serbuk/cili kisar
sedikit lada putih
sedikit lada hitam
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili.
sedikit lobak merah
sedikit kobis

bahan lain
kobis
salad
bawang besar dihiris
timun
tomato hiris
sos tomato/cili
mayonis atau apa2 salad dressing

Cara-cara
1. Tumis bahan tumis di dalam kuali. Kemudnia masukkan sos tomato dan sos cili.. kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan di potong kecil2 tadi.
2. setelah itu masukkan kobis dan lobak merah. setelah masak perasakan dengan garam. ketepikan
3. potong bahan2 lain dan masukkan kedalam roti pita. masukkan inti kebab tadi dan letakkan sos dan dreesing yang digemari.
4. siap..

8 Comments:

  1. Natasha Farina Arifin said...
    hi sis. im tasha. very new here. wow! bestnye stay kat jepun ,byk places yg menarik eh. oh!btw ade resipi kebab. mcm best & tingin nak buat sendrik. xderla asyik oder kat subway sandwich jek kan? hahaha.
    oh! nice belog with colourful picca kak. care to follow me at my blog http://sharemyloves.blogspot.com/
    thx. and hepi selalu k.
    cucu nenek di liverpool said...
    ita mengebab plak nmpknye nih. cam sedap. boleh cuba nnt ni wat bekal nadhirah
    Intan Suhana said...
    terernye akak, sampai roti pita pun buat sendiri. nak kene cari breadmaker la camni hehe.
    pastu leh dpt free double roti plak tu, mmg kene doakan kedai tu makin maju hehe...
    org m'sia ngn arab buat style kebab camni. kat uk ni kebabnye tak mcm dlm pic akak. dah potong2 terus masuk dlm polisterin dgn roti+mayonis+sos+fries, sume sumbat dlm tu. tp tastenya agak sama jugak..
    Juwita Jamaludin said...
    to natasha.. thanks singgah ya sis.. ye jika berpeluang datang la melawat jepun banyak tempat menarik

    kak pi.. cuba la.. ini resepi kalau boring tak tahu masak apa
    Juwita Jamaludin said...
    intan .. akak pun mulanya bukan nak beli sebab kat msia pun ada.. hihihih tapi tak leh la sebab banyak kena buat itu ini kat sini beli gak.. tapi berbaloi
    ieda said...
    wow dikkk .. lumayannn nieeee
    heheheheh
    terliuq tgk petang2 nie
    ♥L@dy @yU♥ said...
    sedapnyer kebab...
    lama giler tak makan..nanty leh try resepi tue...salam perkenalan dari ayu :))
    Juwita Jamaludin said...
    kak ieda.. ye ka bosan2 makan kebab best gak..

    to ayu.. salam kenal.. nanti kita datang umah awak ye.. thanks singgah

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG