17 November 2010

Moist Chocolate Cake & Selamat Hari Raya

Selamat hari raya Aidiladha.. Asyik tengok menu nasi kerabu yang dah seminggu dicerna.. hari ni beraya dirumah je sebab suami agak sibuk dengan tugasan yang perlu dilaksanakan. Jadi tak de la adegan nak gosok baju raya dan sebagai nya sebab hari ni pun Fathnin ke sekolah macam biasa. Mula tak de mood juga nak masak menu ala-ala raya tapi bila tengok orang lain kat facebook macam-macam tulis buat lemang la, ketupat la, kek la.. mood raya tu datang plak.. petang semalam terus bersilat didapur siapkan juadah yang mana ada stok dalam peti ais.. buat yang mudah-mudah je rebus nasi impit, kuah kacang sikit sebab kacang tinggal sikit, soto dan kek coklat. Jadi la menu kami hari ni.. masak pun sikit je sebab itu je stok yang ada...




ok la nak share resepi moist chocolate cake yang tentunya ramai dah cuba.. saja buat kek coklat ni sebab tengok murni, kak pi buat kek coklat jadi ita buat gak la anak-anak dengan mama dan papanya memang suka kek coklat.. Cuba resepi ni pula walaupun agak lebih kurang dengan resepi yang biasa dibuat. resepi ni ambil dari rumah kak hana..

Bahan-bahan ( doublekan adunan untuk loyang 22 cm)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1sk baking soda - hana buh baking powder 1/2sk, soda 1/2sk
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan butter@ minyak masak -
  • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar -
  • 1sk esen vanila
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/4 cawan susu pekat -

Cara-cara
  • Panaskan oven 170 c. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
  • Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  • Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
  • Masukkan air panas dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
  • Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.

3 Comments:

  1. cucu nenek di liverpool said...
    salam, a ala ita kp xprasan post yg ni. sedap kan, skejap je licin. kp nak try yg ita buat dulu tu america choc cake. dulu wat tak jadi cantik cam ita nyer. :(
    Idayu said...
    slmt hr ry ita...
    Juwita Jamaludin said...
    tula kak pi ita suka juga resepi ni mudah.. lebih kurang sama dengan resepi kek yang satu tu.. tapi kek coklat memang kegemaran

    kak ayu.. thanks kak.. selamat hari raya

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG