Salam semua. Selamat pagi. Pagi-pagi ita dah menaip disini, Alhamdulillah tugasan untuk pagi ini dah selesai, Fathnin pun dah ke sekolah sarapan pagi pun dah masak.. Bersarapan apa hari ini kawan-kawan, sambil menunggu kain didalam mesin basuh berputar ita masuk satu entry untuk mengurangkan gambar yang terperap dalam SDcard tu. Rajin ita ye masukkan entry akhir-akhir ni :)..
Alhamdulillah minggu ini memang minggu yang agak free bagi ita.. walaupun ada juga tempahan tapi tak banyak seperti selalu, jadi sempatlah ita berada depan komputer lebih sikit masanya. Papa kata waktu tak sibuk ni lakukanlah apa-apa yang ia dah tertinggal dan nikmati lah ia...:) Kali ini ita sekadar mahu bekongsi resepi blueberry Cheese Cake yang ita gunakan di Simple Homemade Cake. Ada satu lagi resepi Blueberry cheese cake yang ita dah masukkan dalam blog ini, tapi ini ita masukkan resepi yang lain pula. jadi boleh pilih untuk menggunakan resepi ini atau yang satu lagi. Blueberry Cheesecake ini adalah secara bakar. Kek ini di Simple Homemade Cake adalah kek kedua yang paling banyak ditempah selain Supermoist Chocolate Cake with Cheese and Mousse. Ita pun suka resepi ini sedap dan memenuhi citarasa ita sekeluarga. Alhamdulillah rata-rata penempah yang menempah kek ini berpuas hati dengan kek ini.
|
Antara Blueberry Cheesecake yang ditempah |
Resepi ini adalah dari
AlongRoz myresepi. ramai yang telah mencuba resepi ini dan rata-rata berpuas hati. bagi sesiapa yang ingin mencuba, boleh la mencuba dan ia agak mudah. Terima kasih dan ita kongsikan disini pula ye.
BLUEBERRY CHEESECAKE
Bahan-bahan ( 23cm )
BASE:
110g Butter - cairkan
200g Biskut digestive - ita guna biskut yang ada coklat sikit
50g Almond flakes - toast - ita tak guna
FILLING:
500g / 2 buku Cream cheese
30g Butter
120g Gula Kastor
1 lemon - grate kulit; perah jus
30g Tepung jagung - ayak
200ml whipping cream
4 biji Telur - pukul sedikit
150g Blueberry pie filling- ita guna 2 sudu je
TOPPING:
1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
30ml Air
150g Blueberry pie filling
Cara-cara
- Hancurkan biskut ; gaul dgn bhn2 base.
- Chill sehingga di perlukan.
- Pukul cream cheese ; butter sehingga smooth.
- Campurkan gula, parutan ; jus lemon ; tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth.
- Campurkan whipping cream ; pukul lagi sehingga pekat.
- Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
Tuangkan separuh adunan ke atas base.
- Ratakan blueberri ( yang ini ita masukkan dalam adunan) ; tuangkan baki adunan.
- Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
- . Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
- Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar ; campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake ; sejukkan sebentar
- Hias mengikut kesukaan.
Kerja tangan yang kreatif, cantik hasilnya tentu rasanya pun sedap.
Kak Ita kan jual kek ni kan, mcmana kak ita bake ni, bake atas cake board tu terus ke or lepas dah bake kak ita pindahkan ke atas cake board tu? Sebab kalau lepas masak, takut la pulak kek tu pecah masa pindah kan, atau sebenarnya cake board tu boleh masuk oven? Jawab tau soalan saya ni, sebab mmg saya mencari jawapnnya, hehe.. thanks Kak ita