12 August 2010

Blueberi Muffin


Request dari fathnin.. tadi puasa separuh hari lagi hari ni, kesian plak buatkan la untuk dia. Resepi dari rumah noreen. dah lama pun tak buat muffin... buat muffin mudah dan senang anak2 nak makan.


Bahan-bahan :

175g tepung gandum
1 1/2 camt baking powder
75g marjerin atau unsalted -biarkan lembut
175g gula kastor- ita kurangkan 120g je
2 camb madu lebah
1 biji telur
1 camt esen vanila
100ml susu segar
110g blueberries

* ita letak jem blueberry dan kurangkan sedikit gula.
cara:

  • panaskan oven pada suhu 200C
  • ayak tepung dan baking powder bersama dan ketepikan
  • dlm mangkuk lain pukul butter, gula dan madu sehingga gebu
  • masukkan esen vanila dan telur dan pukul sehingga sebati
  • masukkan campuran tepung tadi diselangselikan dengan susu biar mula dengan tepung dan akhiri juga dengan tepung
  • kaupbalikkan fresh blueberries dan sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 25-30min atau hingga keperangan.

5 Comments:

  1. ijayuji said...
    Salam kak ita.. waduhhhhhh! kita pun plan nak buat muffin jugak tp pisang lah mcm kak hana sbb puasa2 gini pisang tak laku :D kena buat somting kat pisang tu baru laku :D
    Jiya said...
    pewwitt kat mapin.. mengancam ler.. bila nak start bermapin ni..
    TotYati said...
    salam akak.

    nak sikit :D
    Idayu said...
    slm..waa fathnin dh posa ek? bagus..bagus..

    dada pon dh start train posa since last yr, sama jgk setengah hr..okla kan utk starting nih.bukn senang nk didik ank posa kat kat negara asing yg mna environment nyer mmg x menggalakkan langsung kan?

    ganbatte utk mama n fathin!
    Juwita Jamaludin said...
    ika... oo nak buat yang pisang yek.. akak pun terfikir tadi tp sbb fathnin suka blurberry so buat yag ni..

    jiya... mana ada ngancam tak leh lawan gabo jiya...

    ti.. hiiiihi jauh aaaa... balik msia yek...

    kak ayu.. tula. puasa sparuh hari je

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG