30 November 2009

Cheese cake


Malam hari raya Aidiladha kami kat sini sempat buat sambutan hari raya di rumah Adnin. jadi tengok cream cheese ada dalam peti sejuk ita cuba buat cheese cake ni.. ita buat sehari sebelum tu sebab cheese cake kena simpan sehari dulu baru sedap. ita guna loyang 22 cm tu yang rendah sikit kek nya.. sebab resepi guna loyang 18 je.Amat mudah resepi ni dan sedap plak tu.. resepi asal resepi cheesecake biasa saja ita tambahkan blueberry sause kat atas kek tu. sedap jadinya.. resepi dari biduri .. thanks ye

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula
ita buat base sebab senang nak potong

70g butter dicairkan
200g biskut tiger dihancurkan

untuk topping ita guna blueberry sause.

Cara-cara


  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. 2 jam sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut.

2 Comments:

  1. Wdad RhaffOr said...
    salam...kak ita saya da cuba buat da...sedap...hehe...thankss cause sharng this recipe..=)
    Juwita Jamaludin said...
    Terima kasih ye..:) alhamdulillah.. Sedap kek

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG