30 November 2009

Makaroni Guratan


Tengok dalam kamera ada juga gambar makaroni guratan ni.. ini buat breakfast 3 hari lepas. menu ni memang menu wajib setiap minggu rasanya sebab anak2 suka sangat tambah fateh. Jadi asyik tak sempat2 nak share kat sini hari ni baru sempat nak upload gambar nya. Kali ni ita cuba resepi Ros tokey roti.. sedap.. thanks ros akak letak kat sini ye..

Bahan-bahan
1 cawan makaroni yang belum direbus
1 keping dada ayam ( leh ganti ngan udang. lala atau sotong)
1/4 batang carrot
beberapa cendawan
1/4 batang saleri
sedikit daun bayam
sedikit mix cheese untuk ditabur atas macaroni
daun parsley kering

untuk sos putih
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar marjein or butter
1 cawan susu segar
sedikit lada sulah
sedikit garam


1. Mula-mula rebus makaroni ikut lah arahan pada paket tu, 7 minit ke 6 minit ke, lepas tu angkat dan letakkan 1 sudu besar olive oil, kacau sebati, ketepikan.
2. Potong dadu carrot dan hiris halus caleri dan cendawan. rebus carrot dan caleri tadi separuh masak. angkat dan boleh lah dicampur dengan makaroni tadi. letak sedikit garam dan lada sulah.
3. Buat Sos putih, masukkan semua bahan sos dan kacau hingga pekat. glis cookware ceramic yang bentuk oval tu dengan marjerin dan letakkan campuran makaroni dan sayur tadi, kemudian curah sos putih, akhir sekali tabur mix cheese dan sedikit hirisan daun saleri, bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan guratan perang. Ok dah siap,

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG