09 November 2009

Nugget Ayam




Ramai yang dah muak tengok kek coklat tu yek.. tu yang ramai tanya kemana la menghilangnya tuan rumah ni.. hiiiihii.. tuan rumah ni ada je sihat walafiat hanya kadang rasa tak sempat je nak update.. gambar masakan bertimbun dalam kamera tu tak upload.. tah apa yang busy nya ita pun tak tahu .. mungkin sebab cuaca sejuk sekarang mood nak tengok blog pun sejuk je.. thanks to kawan2 yang tak jemu jenguk ita kat blog.. ita amat menghargainya...

Hari ni buat air soya sebab tengok kacang soya yang lama terperam dalam almari tu. Ada hampas kacang soya ( okara) tu leh buat nugget. Buat banyak2 dan frozenkan. Senang sebab anak-anak ita suka.. selalu ita buat nugget guna breadcrumb je.. tapi buat guna okara ni lagi sedap sebenarnya.. resepi ni dari kak yani.. tapi ita ada tambah baking powder sikit untuk bagi kembung sikit.. sedap .. tips ni ros tokey roti yang syorkan.. tapi tak letak pun tak pe hanya nak bagi cantik je kata nya...

Bahan-bahan ( 4 orang )

* 400g isi ayam
* 4 sudu besar mayonis
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
* 1/2 sudu kecil garam
* 100g okara/breadcrumbs
* 2 sudu besar tepung gandum
* sedikit tepung- utk salut kat luar nugget

untuk kulitnya ita guna sebiji telur dan breadcrumb

Cara-cara

1. Masukkan isi ayam ke dalam pengisar. Kisar sampai hancur. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Kalau rasa kering boleh tambah mayonis.
2. Buat bentuk bulat, golek-golek dalam tepung. kemudian celup dalam telur dan salut dengan breadcrumb.Kemudian goreng dengan minyak penuh.


Setelah dimakan separuh .. sedapnya..



siap untuk difrozenkan

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG