04 February 2009

Hari ini kami sekeluarga decide nak keluar... Nak beli beberapa benda yang agak penting juga.. so kami keluar dari pagi... pukul 10 macam tu... bayar bil dekat post office then naik train kat eki Hishogawa.. ini adalah hentian yang dekat dengan rumah kami... nak kata dekat tak jugak la.. kena la menapak turun bukit... nanti kalau ada masa ita akan amik gambar bukit yang selalu ita panjat ( perkataan yang sesuai ke .. cikgu2..hehhehe ) .. tapi sambil sembang2 dengan Fathnin dan abg.. rasa dekat plak... so sampai je yohohama station sempat ambil gambar kat train....



kedai pertama kami pergi 100 yen shop.. untuk beli barang keperluan rumah.. kedai ni jual barang dengan harga 100 yen.. macam-macam ada dari yang kecil sampai besar.. seronok pergi sini.. kala pergi mesti nak tengok satu-satu barang sebab kreatif orng jepun ni... sampai benda kecik2 pun terfikir nak reka... so selalunya kalau masuk kedai ni tak leh semua masuk.. selalu yang masuk ita la... abang duduk luar jaga anak-anak... thanks abng bagi peluang kat ita untuk membeli belah.. best...waktu bayar cashier akan mengomel dalam bahasa jepun macam-macam tapi ita tak faham so 'hai 'kan aje.. ( ya dalam bahasa jepun)ini ade gambar 100 yen ade dua ni satu kat matsubara dan satu lagi kat yokohama station...

kat yokohama station


kat matsubara market

lepas pergi 100 yen shop pergi Yodobashi.. yodobashi ni macam store barang- barang elektronik la.. so macam2 ada dari mainan, handphone, alat2 komputer dan macam-macam la.. dah habis beli barang kami balik naik bas plak.. naik bas best sikit sebab tak payah jalan jauh tiketnya 210 yen je seorang... dah sampai rumah abang ajak pergi matsubara market.. abang kata alang2 penat biar sekali lagi pun hari masih awal.. so kami pun menapak la ke matsubara market... sampai je matsubara market.. nampak sunyi je... sedihnya rupanya banyak kedai tutup.. kenapa tutup kami pun tak tahu.. jadi kami just jalan g 100 yen kat matsubara je..matsubara mrket ni best sebenarnya.. selain ikan, udang dan sotong yang berpatutan.. sayur dan buah-buahan pun murah.. fathnin suka strawberry so kat sini dapt murah jadi ita akan beli banyak strawberry kat sini... yang best tentang strawberry ni.. manis dan simpan beberapa hari pun masih manis.. tu yang best tu... waktu jalan balik tu kami sempat lagi singgah kat Saty.. Saty ni rupa nya macam Jusco la kat Malaysia.. so ita sempat la tengok barang2 dapur yang susah cari kat kedai runcit, harap ada kat sini... tak banyak yang jumpa.. tapi okla sebab dia besar macam2 department ada.. sampai malam kami berjalan.. penat sebenarnya.. tapi sebab tak tahu bila nak explore kedai2 macam ni so gagahkan jugak la... best jugak sebenarnya area rumah ita ni.. hanya kena menapak sikit je la.. naik turun bukit.. harap2 semakin hari semakin biasa dan kuat la badan ni... InsyaAllah

0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG