31 August 2010

Bubur chaca Candil warna warni


Menu pemanis mulut semalam. Bubur chaca memang kegemaran ita semua famili ita tahu. jadi memang chaca ni kakak selalu akan poskan untuk ita tambahan bila ramadan ni kalau malas2 je leh buat bubur chaca je.. tapi kali ni teringat resepi diblog kak ummi bubur chaca candilnya amat mengoda jiwa.. jadi ita cuba buat, bagi ita amat sesuai dan sedap tambahan gabungan warna yang cantik. bagi yang nak cuba boleh ke sini dan ini untuk rujukan ita ye.. thanks kak ummi..

BUBUR CHACHA CANDIL WARNA WARNI

Bahan Untuk Candil :-

  • 1 1/3 cawan tepung pulut
  • sedikit garam dan gula
  • air secukupnya
  • beberapa titis pewarna merah, hijau dan kuning
Cara Membuat Candil:-
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali air dan pewarna ke dalam mangkuk.
  2. Satukan bahan kering dan masukkan air sedikit dan gaul biar jadi doh dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  3. Bahagikan doh kepada 3 dan letakkan pewarna setiap satu bahagian.
  4. Ambil secubit warna kuning + merah dan gentel membujur sikit. Letakkan di dalam bekas/pinggan. (Cantumkan candil mengikut warna2 kegemaran jadi 2 warna pada setiap biji. - samada hijau + merah, hijau + kuning dan kuning + merah). Buat hingga siap dan ketepikan dulu.
Bahan Bubur Chaca :-
  • 1/3 cawan bubur chaca kering - direbus dengan air hingga lembut. Angkat dan toskan.
  • 2 1/2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 3/4 gula pasir / secukup rasa
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • secubit garam
Cara Memasak:-
  1. Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
  2. Bila telah mendidih, masukkan candil warna-warni tadi dan masak dengan api sederhana perlahan hingga candil timbul (seperti kuih buah melaka).
  3. Masukkan chaca yang telah direbus tadi, kacau sebentar dan masukkan pula santan pekat.
  4. Masukkan secubit (1/4 sudu teh) garam. Kacau2 santan sebentar sahaja hingga nampak naik wap (jangan sampai santan pecah minyak). Tutup api dan kacau2 sebentar.
# (Petua - jangan terus tinggalkan bubur tadi setelah ditutup api, kacau2 lagi seminit dua agar santan tidak berkepala jika dibiarkan.)

Nasi kari berdaging


Salam .. Sudah beberapa hari tak sempat-sempat nak update blog.. minggu lepas agak busy mana taknya tuan rumah buat majlis iftar kecil-kecilan dirumah ajak kawan-kawan yang berdekatan untuk sama-sama berbuka dan solat terawih bersama. Disebabkan rumah diJepun ni kecil jadi banyak la pengubahsuaian yang terpaksa dilakukan untuk melapangkan rumah bagi tujuan solat terawih... Jadi agak busy sikit tambahan hri ahad ada tempahan tart lagi. Buat tart ni bagi saya perlukan masa dan tumpuan yang baik untuk menghasilkan tart yang ranggup, sedap dan comel. itu bagi ita yang kadang kelam kabut dengan urusan anak2 ni.

Menu nasi kari berdaging ni menu minggu lepas hari khamis. Tapi disebabkan sibuk tak sempat nak post kat sini. Alhamdulilah sedap bagi ita dan mempunyai kelainan. Resepi dari nure myresepi. ini untuk rujukan saya akan datang.. ita padankan dengan kerabu tomato ikan bilis dan ayam tandoori.

Bahan-bahan ( 4~5 org )

  • 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
  • 200g daging (dihiris nipis)
  • 3 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu makan serbuk rempah kurma
  • air dan garam
  • bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar

Cara-cara

  1. tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah(kedua2 jenis) yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau.
  2. Masukkan daging dan masak sampai empuk.
  3. masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
  4. tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk spesel lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng

26 August 2010

Ayam percik Pasar malam


Dah beberapa hari tak update blog .. mana taknya kalau hujung minggu je sibuk memenuhi jemputan berbuka jadi masak yang simple2 je untuk bersahur..dan dua tiga hari lepas masak makanan yang dah ada dalam senarai resepi iaitu nasi jagung, laksa penang.. so semalam sempat mencuba resepi ayam percik ni.. makan dengan nasi goreng dan kangkung goreng. Berselera je papa makan.. kuih ita buat paratha puff berinti ayam tengok kat umah kak nor ganu dan sagu gula melaka memang kegemaran ni sebenarnya. jadi untuk resepi ayam percik copy dari rumah kak ummi .. resepi asal dari sajiemas, Myr.. sekarang ni fathnin dah mula bersekolah.. Ponat juga mama sebab bangun awal nak buatkan bentou...


AYAM PERCIK PASAR MALAM (Sajiemas,MyR)


Bahan:-

  • 2 ekor ayam
  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

Cara-Cara:-

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti.
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera.



Paratha puff berinti ayam nak menayangkan diri.. sagu gula melaka tak sempat posing.. hihihihi

19 August 2010



Bulan puasa ni bersemangat masak nasi yang berperisa ni.. Sebab kalau bulan tak puasa ada juga buat tapi dengan busy urusan rumahtangga kadang selesai masak tak sempat nak ambil gambar... tujuannya bukan nak menunjuk-nunjuk tapi senang nak rujuk masa akan datang tak la mencari2.. nak letak resepi tanpa gambar tak best pula tak ingat plak nanti rupa macam mana.. hihihiihi.. berblog pun bukan apa untuk seronok2 dan kepuasan sendiri... ok jangan melalut... Nasi Aswan ni bagi ita amat sedap.. rasa ala2 nasi tomato ayam.. so siapa yang belum cuba boleh cuba amat berbaloi..resepi dari sini. Hari ni ita gandingkan bersama kerabu taugeh bonda kak ummi, kurma daging dan Ayam Goreng berempah serai dari Love2cook


Nasi Aswan
Bahan-bahan

  • 1 kilo beras Basmati (cuci bersih dan rendam selama 10 minit)
  • Air mengikut paras beras
  • 1 ekor ayam - potong ikut suka
  • 5 biji bawang besar - potong dadu
  • 8 ulas bwg putih - dicincang
  • 2 jari halia muda - dihiris
  • 10 biji tomato segar - dipotong dadu
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 10 biji buah pelaga -dipecahkan
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 5 cm kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 cawan minyak conola -
  • 1/2 cawan hirisan daun ketumbar
  • 1/2 caw daun pudina
  • garam secukup rasa

Bahan hiasan untuk ditabur:

  • 1/2 cawan bawang goreng
  • 1/2 caw hirisan badam goreng
  • 1/2 caw gajus goreng

Cara-Cara:-

  1. Dalam periuk (bukan rice cooker), panaskan minyak/butter, tumiskan cengkih, pelaga dan kulit kayu manis hingga naik aromanya.
  2. Masukkan bahan2 dadu dan masaklah selama 5 - 10 minit.3.
  3. Kemudian masukkan ayam, tomato puree, garam, lada putih , daun ketumbar dan daun pudina. ( letak daun ketumbar dan daun pudina, selepas ayam betul2 masak)
  4. Gaul rata hingga ayamnya 3/4 masak.
  5. Keluarkan sosnya dan ketepikan untuk dimasukkan semula dalam nasi nanti.
  6. Tinggalkan sedikit dan masak lagi ayam hingga empuk.
  7. Tuangkan beras ke dalam periuk eletrik (rice cooker).
  8. Tuangkan air ikut sukatan, masukkan sekali sos yg dikeluarkan tadi dan kacau rata.
  9. Masukkan garam dan tanak nasi sehingga masak.




Ayam Goreng berempah serai

Bahan2 yang diperlukan :-
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 3~4 batang serai
----------------------------
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
  • garam dan aji secukupnye
  • 3 tangkai daun kari
  • Minyak yang menggoreng

Cara2 memasaknye :-
  1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan.


Kerabu Taugeh Bonda
  • 300 gm taugeh - basuh dan celur sekejap dgn air panas dan toskan
  • 1/2 kg kerang - direbus dan diambil isinya
  • sedikit daun pegaga - dihiris halus2
  • 4 tangkai daun kesum - dihiris halus2
  • 1/3 cawan beras - digoreng tanpa minyak hingga garing sedikit - dikisar halus
  • 4 tangkai cili kering - direndam air panas dan tumbuk lumat
  • 4 - 5 biji bawang merah - hiris halus
  • 1/3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan kerisik
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
Cara Membuat:-
  1. Campurkan semua bahan kecuali beras goreng, garam, santan, air asam jawa dan kerisik. Gaul rata dulu.
  2. Setelah rata baru dicampurkan beras goreng, air asam jawa, santan, kerisik dan garam. Gaul mesra dan seimbangkan rasa.

Puding Kastad berkuah


Pemanis mulut macam ni memang Fathnin suka sangat. Saja tunjuk pada dia gambar puding ni dirumah kak zana sebelum buat .. terus tak sabar nak buat dan makan. Makan sejuk2 waktu berbuka nyaman tekak... ita copy resepi ye kak...

Bahan2 puding :
1/2 cwn tepung kastard
2 sb gula
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn air

Cara-cara
masak & kacau hingga pekat atas api sederhana.. masukkan dlm acuan. sejukkan

Kuah : Susu cair + 2 sd gula + puding + buah2an.. sejukkan..

18 August 2010

Nasi Minyak Hujan Panas


Wireless buat hal plak kat rumah ni.. payah sikit nak update blog. Tambahan komputer Fathnin ni pun suka nak terpadam je. Ini yang mood nak update merudum ni... hihihii.. so nasi ni ita buat kelmarin sebenarnya. Bulan puasa ni makan nasi macam ni best juga senang nak fiki laukk masak apa...Resepi ini ita ambil dari rumah kak ummi.. Suka jalan2 umah kak ummi sebab resepi semua best. untuk nasi ni ita padankan dengan rendang ayam, daging dendeng dan jelatah.




Bahan:-

4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit.
5 cawan air
2 kiub pati ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, hijau dan kuning

Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis

Cara Memasak:-

Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.

17 August 2010

Fruit Tart


Alhamdulillah jumpa juga gambar Fruit tart yang agak clear .. Ini bukan menu berbuka ye.. Tempohari ada tempahan tart ni jadi waktu dah siap2 tu tak dapat nak ambil gambar sebab abang tertinggal kamera di Lab. Jadi Alhamdulillah hari ni terjumpa gambar ni dalam salah satu gambar majlis tersebut dapat nak share kat sini. Setelah minta izin nak copy dari tuan yg ambil gambar baru boleh tempek disini. Dah beberapa kali buat selalu lupa ambil gambar. Two thumb up to Mat gebu atas resepi ini.

Lain betul gambar yang diambil guna Dslr ni.. huhhuhu... saya tak de.. nak beli takut tak berbaloi plak tambahan harganye yang ribu riban itu...

Bahan-bahan

  • BAHAN2 PASTRY:-
  • 113 g mentega
  • 75 g gula halus
  • 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
  • 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
  • BAHAN2 KRIM PASTRY:-
  • 300 ml susu segar
  • 3 biji kuning telur
  • 50 g gula halus
  • 20 g tepung gandum*
  • 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Coklat cair secukupnya
  • Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
  • Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)

Cara-cara

  1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
  2. UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
  3. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
  4. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
  5. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
  6. Sapukan bhg dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
  7. Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
  8. Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.

13 August 2010

Nasi dan Ayam Beriani


Hari ni berbuka dengan nasi beriani dan lauknnya ayam beriani dan salad kobis. Berselera suami makan dan hati rasa happy je... Fathnin pun suka.. makan bertambah. Tapi cerita kelakarnya harini jiran ita, adnin pun masakk nasi beriani. Jadi kami ni alhammdulilah setakat ni hari2 mesti tukar lauk, tetiba bila fathhnin hantar lauk kerumah Adnin dengar adnin gelak ingatkan apa rupanya termasak menu sama... nasib lauk ada beza sikit adnin masak ayam kurma ita masak ayam beriani dan sayurnya pun lain juga.. Adnin kalau bagi lauk pada ita mesti banyak jadi bulan puasa ni untuk elak pembaziran ita masak sikit2 je kuantitinya.. takut berlebih plak.. sayang nanti... Thanks Adnin rajin bagi lauk walaupun mengandung... Jom kita tengok resepi nasi beriani dari belakanng pek rempah beriani adabi. ita suka resepi ayam beriani ni sedap..


Bahan A:- (akak buat 1/3 dari resepi asal ni)

  • 5 gelas beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
  • 5 gelas air
  • 10 g rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air)
  • 3 biji bawang merah di mayang
  • 10cm halia dikisar
  • 4 cm kulit kayu manis
  • 100 gm daun pudina (dipotong kasar)
  • 100 gm daun ketumbar
  • 4 sb. minyak sapi
  • 1/2 cawan kismis
  • 1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak- ita tak de stok
  • garam secukup rasa
  • 1 sb. pewarna kuning (dibancuh dgn sedikit air)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
  3. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
  4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
  5. Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  6. Gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
  7. Hidangkan nasi dengan taburan gajus.



Ayam beriani
sumber : pek rempah adabi

  • 90 gm rempah beriani
  • 1 ekor ayam
  • 5 cawan air
  • 5 sudu minyak untuk tumis
  • 3 sudu minyak sapi
bahan A di kisar halus
  • 10 ulas bawang merah - ita guna bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 6 cm halia
  • 5 biji cili hijau- ita guna capsicum hijau
bahan B

  • 4 tangkai daun sup
  • 4 tangkai daun bawang
  • 4 tangkai daun ketumbar
  • secekak daun pudina
bahan C
  • 1/2 tin susu segar
  • 3 sudu tomato puree
  • 3 sudu makan madu
cara- cara

  1. Ayam di gorreng 3/4 masak
  2. Bancuh rempah adabi bersama bahan A
  3. Tumis bahan rempah dengan minyak masak dan minyakk sapi hingga naik bau.
  4. Masukan 5 cawan air masak hingga pekat
  5. Masuk bahan c biar hingga pekat.
  6. Masuk bahan B dan tunggu lagi hingga mesra bahan.
  7. Masuk ayam dann gaul rata.
  8. Masukkan bawang goreng, gajus dan kismis
  9. Setelah namapk pekat padamkan api.

Kuih Cara Manis

Buat kuih cara manis untuk berbuka hari ni. Lemak2 resepi kuih cara ni. Buat guna acuan takoyaki je..


Bahan-bahan

* 100gm tepung
* 100ml santan
* 100ml susu cair
* 1 biji telur
* 1/2 sudu teh garam
* beberapa titik pewarna hijau
* sedikit esen pandan

inti
Gula



Cara-cara

1. Campurkan tepung, santan,susu, telur dan garam. gaul hingga rata. (ita blender)
2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan gula sebagai inti
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje. Tutup atas acuan dgn tutup periuk untuk masak sekata

Ikan Bakar Berempah


Buat ikan bakar berempah semalam. Bulan2 puasa ni ikan ni bakar memang laku di rumah ni. Dah biasa sangat buat ikan bakar jenis sumbat hari ni tukar selera sikit.. resepi dari dapur kak ummi.. thanks kak ummi..


Bahan:-
1/2 ekor ikan
3 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh cili boh
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kari ikan
1/2 sudu teh garam
1 - 2 helai daun limau purut - hiris
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar madu
Cara Memasak:-
Ikan dikelar dan perapkan dengan semua bahan. Balut dengan daun pisang/foil. Bakar hingga masak.

12 August 2010

Blueberi Muffin


Request dari fathnin.. tadi puasa separuh hari lagi hari ni, kesian plak buatkan la untuk dia. Resepi dari rumah noreen. dah lama pun tak buat muffin... buat muffin mudah dan senang anak2 nak makan.


Bahan-bahan :

175g tepung gandum
1 1/2 camt baking powder
75g marjerin atau unsalted -biarkan lembut
175g gula kastor- ita kurangkan 120g je
2 camb madu lebah
1 biji telur
1 camt esen vanila
100ml susu segar
110g blueberries

* ita letak jem blueberry dan kurangkan sedikit gula.
cara:

  • panaskan oven pada suhu 200C
  • ayak tepung dan baking powder bersama dan ketepikan
  • dlm mangkuk lain pukul butter, gula dan madu sehingga gebu
  • masukkan esen vanila dan telur dan pukul sehingga sebati
  • masukkan campuran tepung tadi diselangselikan dengan susu biar mula dengan tepung dan akhiri juga dengan tepung
  • kaupbalikkan fresh blueberries dan sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 25-30min atau hingga keperangan.

Nasi Tomato


Bulan puasa kena rajin2 update menu masak2 ni.. hiihhi baru bersemangat nak masak dan tak la terasa sangat rindu masakan Malaysia..:). So hasil skodeng semalam tak tahu nak masak apa so buat la nasi tomato dan kawan-kawannya sebagai pembukaa tirai menu ramadan ni.. lagi pun lama juga tak masak nasi tomato dan check dalam entry tak pernah masuk plak. jadi hari ni kita share menu ni ye...

Nasi
Bahan-Bahan:

  • 3 cawan beras basmathi
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 biji tomato - cincang
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 3 s/b majerin /minyak sapi
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • daun pandan
Bahan Tumis
  • 3 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawang merah *
  • 1 inci halia *
  • 3 biji Buah pelaga
  • 3 biji Bunga cengkih
  • 1 inci Kulit kayu manis
  • 2 kuntum Bunga lawang
* di blender

Cara-Cara
  1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak/ minyak sapi hingga kuning dan naik bau
  2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras & daun pandan dan biarkan masak.
  4. Kacau rata skali sekala
  5. Tunggu hingga masak.
*Boleh dihidangkan bersama lauk ayam masak merah, dalca dan acar

10 August 2010

Salam Ramadan..



Salam semua... entry pertama bulan ogos walaupun dah nak masuk 2 minggu ogos berlalu.. yang lebih mengembirakan lagi esok bermula la seluruh umat islam didunia mengerjakan ibadat puasa.. ini kali kedua berpuasa dan beraya di jepun InsyaAllah dan kali ketiga beraya di perantauan sebab dulu penah jga berpuasa dan beraya di Adelaide, Australia waktu suami buat master dulu...

Syahdu plak rasanya... sebabnya kalau puasa kat Malaysia terasa kemeriahannya tambahan bila dapat balik kampung dan berbuka bersama mak dan keluarga mertua.. kami kahwin satu tempat jadi insyaAllah selalunya tak de masalah nak balik rumah siapa dulu untuk berbuka bersama keluarga.

Dikesempatan ini ita sekeluarga ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa dan maaf dipinta jika ada perlakuan dan tutur kata yang menyinggung perasaan sesiapa semoga ibadat kita di terima olehnya dan memperolehi ganjaran yang berlipat kali ganda.. InsyaAllah...

pstt... moga2 rajin la ita lepas ni nak update blog ita ye... hihihihhi

;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG