02 September 2010

Talam suji dan Samosa Inti Tuna


Kuih talam suji ni ita buat semalam. Buat pun dah berbuka huhuhu.. kes tak sempat nak siap sebelum berbuka la ni... sekarang ni dah semakin awal berbuka tapi maintain start masak kul 4 lebih tu yang terkejar2 nak masak kuih muih dan makanan berbuka tu.. sambil berhenti sekejap2 tengokkan Fathnin dan Fateh ni. Talam suji ni kegemaran ita dan kakak sebenarnya. jadi tempohari waktu kakak tanya ada ke stok makanan yang nak untuk bulan puasa ni ita suruh kakak carikan tepung suji ni.. hihihi.. thanks kepada Yong dan Yeop yang rajin melayan untuk pos macam2 untuk adiknya ni. Ita dah dapat makan talam suji ni... alhamdulillah suka sangat. Resepi talam ni dari rumah kak Hanieliza.. thanks kak.. ita share disini ye.. semalam berbuka mee rebus tapi sebab dah kelam kabut masak nak ambil gambar pun tak sempat...


Lapis bawah :

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.





Samosa inti Tuna

samosa inti tuna ni menu hari ni.. ini pun sama kes sikit lagi nak berbuka baru siap.. kelam kabut dibuatnya..tengok la lipatan samosa pun tak kemas.. huhuhu.. tak pe la makan masuk mulut jugak yek.. yang pasti suka samosa ni sedap... ambil dari rumah kak hana tapi resepi asal dari rumah bro rozzan.. hari ni berbuka Yong tau fu tapi resepi dah ada dalam blog so ita tak share sini ye...



Bahan-bahan

  • Kulit Popia secukupnya
  • 300g tuna dalam tin - toskan minyak - bleh tuko sardin
  • *1/4 bawang besar kuning
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 sudu makan ikan bilis
  • *1/2 inci halia
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh ngan 1sb air
  • 1/2 kiub pati ayam - optional
  • 1 biji kentang kecil - potong dadu
  • 1/4 btg carrot - potong dadu - leh ganti kentang n carrot dgn mix vege
  • Daun sup - hiris halus
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  • Blend bahan yang bertanda * .
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan pes kari, kiub ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan juga carrot. Biarkan seketika hingga empuk.
  • Kemudian masukkan tuna. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Akhir skali masukkan daun sup. Matikan api.
  • Untuk membuat kelongsong samosa, rujuk step by step di blog Bro Rozzan. Thanx bro.. Masukkan inti tuna dan lipat seperti biasa.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

2 Comments:

  1. ijayuji said...
    Salam kak ita, alaaaaa..nak buat jgklah samosa, nak cek sardin ada ke tak dlm kabinet :D, talam suji lama masuk list tp sampai skrg tak terbuat bila nak mula projeknyer kita pun tak tahu :D
    Juwita Jamaludin said...
    to ika.. akak ni pun sebab teringin nak makan so suruh kakak pos tepung tu.. nikmat dapat makan.. hihihih

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG