Kuih talam suji ni ita buat semalam. Buat pun dah berbuka huhuhu.. kes tak sempat nak siap sebelum berbuka la ni... sekarang ni dah semakin awal berbuka tapi maintain start masak kul 4 lebih tu yang terkejar2 nak masak kuih muih dan makanan berbuka tu.. sambil berhenti sekejap2 tengokkan Fathnin dan Fateh ni. Talam suji ni kegemaran ita dan kakak sebenarnya. jadi tempohari waktu kakak tanya ada ke stok makanan yang nak untuk bulan puasa ni ita suruh kakak carikan tepung suji ni.. hihihi.. thanks kepada Yong dan Yeop yang rajin melayan untuk pos macam2 untuk adiknya ni. Ita dah dapat makan talam suji ni... alhamdulillah suka sangat. Resepi talam ni dari rumah kak Hanieliza.. thanks kak.. ita share disini ye.. semalam berbuka mee rebus tapi sebab dah kelam kabut masak nak ambil gambar pun tak sempat...
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
Samosa inti Tuna
samosa inti tuna ni menu hari ni.. ini pun sama kes sikit lagi nak berbuka baru siap.. kelam kabut dibuatnya..tengok la lipatan samosa pun tak kemas.. huhuhu.. tak pe la makan masuk mulut jugak yek.. yang pasti suka samosa ni sedap... ambil dari rumah kak hana tapi resepi asal dari rumah bro rozzan.. hari ni berbuka Yong tau fu tapi resepi dah ada dalam blog so ita tak share sini ye...
Bahan-bahan
Labels: kuih muih