20 September 2010

Aidilfitri 2010

Salam semua.. Sudah seminggu lebih 1 syawal berlalu.. Mood nak update blog pun masih suam2 kuku.. Bukan tak banyak entry yang menanti tapi nak duduk hadap komputer tak boleh lama sebab kadang berebut dengan Fathnin dan fateh..

Kali ini family ita dan Adnin berkongsi untuk menyewa kereta 3 hari 2 malam untuk memudahkan pergerakan ke embassy dan ketempat2 lain sewaktu aidilfitri. Dari malam raya kami dah berjalan.. yela orang tak de kereta bila dapat kereta nak jalan macam tak cukup tanah je :P...




malam tu kami ke Masjid Otsuka untuk berbuka dan takbir raya. Jadi disebabkan agak lambat jemaah untuk memulakan takbir raya jadi kami bertukar fikiran ke masjid Tokyo Camii. malangnya dimasjid ini ada majlis raya di adakan. Setelah berbincang dengan Family adnin dan Aliza kami bercadang untuk ambil angin di Odaiba sambil berbuka puasa dengan hidangan raya yang kami bawa.. makan ketupat, rendang, lemang tortilla, kuih karipap dan cream puff. kekenyangan dan seronok sambil melihat permandangan malam.





1 Syawal tahun ini kami ke Kedutaan Malaysia untuk menghadiri solat sunat dan meraikannya bersama kawan-kawan. Seawal pukul 6 pagi bertolak ke kedutaan di shibuya dengan manaiki kereta. Di embassy seperti tahun sebelumnya disediakan jamuan raya.. alhamdulilah menu2nya bersesuaian dan sedap. walaupun agak simple iaitu nasi tomato ayam dan sedikit nasi impit dan kuah kacang.. sewaktu di embassy fateh agak meragam mana taknya banyak tengok muka yang tak biasa jadi asyik nak berdukung je.. mama pun tak dapat nak bersembang2 sangat dengan kawan-kawan tapi kebetulan ramai juga kawan2 yang menjaga anak2 di tingkat bawah bangunan embassy tu jadi sembang dengan kawan2 kat situ jela.. sambil tu kawan-kawan ajak ambil gambar dan berkenalan dengan kawan-kawan yang baru.

Disebabkan hari tersebut adalah hari Jumaat,lebih kurang jam 11 pagi kami bertolak ke Masjid Tokyo Camii Masjid turki untuk menunaikan solat jumaat. Masjid ni cantik dan besar, rasa bangga ada simbol keislaman di bandar tokyo ini, ramai jemaah yang menghadiri solat jumaat pada hari tersebut.Lama juga kami disitu selesai solat dan menyalin pakaian untuk ke destinasi keseterusnya.



Selesai semua urusan di masjid kami ke YomuiriLand di kawasan Tokyo juga..Pada mulanya kami bercadang ingin ke Tokyo Dome tapi setelah berbincang Yomuiri land yang menjadi pilihan. Yomuiri land adalah taman tema untuk kanak2 dan orang dewasa.Sampai saja disana kami berkira2 untuk masuk dan memilih pakej yang berpatutan untuk menghabiskan masa disana kerana kami hanya punya masa 1 jam 30 puluh minit sahaja. kami bersetuju untuk mengambil pakej permainan kanak2 berharga 1900 yen dan 2900 yen untuk dewasa dan boleh main apa saja untuk kanak2. Sampai pening2 kepala ita temankan fathnin main setiap permainan kanak2 tu.. fathnin seronok je sebab dia rasa puas sangat dapat pergi tempat macam tu...


Setelah puas bermain perut pun kembali lapar jadi disebakan kami pergi bersama Family kak ira jadi kami mengajar kak ira makan sushi untuk dinner malam tu. Di sebabkan rasa pening kepala main permainan di Youmuiri Land tu ita rasa tak berselera sangat nak makan tambahan fathnin pun tidur jadi kurang la sikit pinggan sushi kami malam tu. selalunya kalau tak lebih 20 pinggan tak sah kami... tapi malam tu hanya 18 je... setelah kekenyangan kami pun balik kerana esoknya nak menghadiri majlis hari raya di rumah aliza untuk kawan2 utem di yokohama dan birthday party aina anak Aisha.

7 Comments:

  1. ijayuji said...
    Salam kak ita! seronoknyerrrr jalan2 beraya kita ajer yg tak berjalan jalan sgt :D tak pelah sesekali kan kak nak berjalan biar jalan puas2 mcm kita jugak, nanti kalau dah tak boleh nak berjalan jalan sgt rasa menyesal bila dah ada peluang tu kan kan kan :D
    CatlinaFly said...
    selamat hari raya!wah kat jepun ada masjid ye?ada org jepun islam ke kat sana?
    HiGHNeSS FiQ said...
    zhu ni kaizhaijie kuaile~
    ni bhse mandarin, tersilap negara lak~ hehehe
    Ida Ddapur said...
    slm ita...emm..merantau Japan jugak ye..bila lg,ida tahun lps bln 10..dah dkt setahun...slm kenal ye
    Kamalia said...
    salam kak ita..hahaha..mmg xbest sgtkn bile xdpt bersosial dgn org len..xpela,next time kite jumpe la ek..aritu kami ade pi anpanman museum kat yokohama tu..teringat gak kat akak,tp,xde no tipon da..yg masjid kat tokyo tu,kami ade lalu je..xdpt nak singgah..sbb xtau camno nak cr jln masuk..huhuhu..
    Juwita Jamaludin said...
    to ika.. tula kalau tak jalan nanti sedih hati plak tu yang jalan sakan tu ika...

    to cat.. ada cat ada beberapa tapi masjid yang besar tu yang tokyo camii tu... ada yang japanese islam.. tapi jarang jumpa la

    to fiq.. alamak tak faham la.. tula silap negara.. hihihhi
    Juwita Jamaludin said...
    to ida.. dah setahun juga ye datang sini.. salam kenal

    to kamalia.. tula akak pun sebab sembahyang jumaat.. dan mudah masjid ni parking free... tula tak ambil no phoen akak ye kalau tak leh datang rumah

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG