22 September 2010

Blueberry Cheese Tart


Saja nak simpan resepi Blueberry cheese tart ni.. buat sebab banyak cheese dalam peti sejuk dan untuk hidangan open house anjuran kami disini. Gambar pun ambil dari kamera mariam sebab dah masak2 untuk open house tu langsung tak sempat nak ambil gambar tart ni.Ita memang suka pastry macam ni. kalau boleh memang teringin sangat nak belajar secara serius. Hanya buat pastry ni pada pandangan ita kena banyak sabar kerana menuntut ketelitian dan masa yang panjang. masih amatur dengan bentuk tart tambahan acuan yang ita guna bukan acuan tart macam kawan2 kat msia tu.. tapi cukup la untuk merasa makan. Resepi ni ita ambil dari sini.. thanks kepada Che pah kerana berkongsi resepi. untuk pastry ita guna yang biasa ita buat tapi filling ita guna resepi ni.

Pastry

  • 113 g mentega
  • 75 g gula halus
  • 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
  • 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.

Filling

250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

8 Comments:

  1. ijan said...
    Salam Kak Ita,
    dah cantik dah acuan tart akak tue.. cheese tart ni memang best kan.makan satu satu sampai susah nk berenti.hehe
    fazilamz said...
    sedap...La pun suka bab2 pastry ni...tp mslhnya semua benda2 mcm gini mmg byk kandungan gulanya...
    so nk makan pun kene la 1 je sehari..hehehe..sbb mknn lain pun ada gula gak...
    Ayu said...
    salam lebaran buat ita & family ya..
    sorry akak lambat tiba ke japan..hehe
    flight asik kena cancel aje..hehe
    maaf zahir batin ya ita..
    ijayuji said...
    Salam kak ita, lamaaaaaaa sgt tak makan cistart! bila2 free nanti nak buat :D pantang org buat nak buat jugak sbb akak tak bg kita pung! ehehe
    Idayu said...
    sedap...sedap...suka sgt!!
    Juwita Jamaludin said...
    to ijan.. hihi buat makan sendiri leh la ijan.. tapi akak suka resepi ni sedap

    to la.. tula memang pastry2 ni manis sikit.. nak buat tak leh buat banyak2.. takut makan banyak
    Juwita Jamaludin said...
    to kak ayu..hihi selamat hari raya kak.. thanks ingatan pada ita..

    to ika.. buat la ika sedap tau.. akak suka.. ika tak datang open house kalau datang dapat makan

    to kak ayu.. alhamdulillah dapat juga akak merasa tart ita ni yek...
    Julia said...
    salam...mesti sedap..tgk pun dah dpt rase.pastinye yummy....

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG