Saja nak simpan resepi Blueberry cheese tart ni.. buat sebab banyak cheese dalam peti sejuk dan untuk hidangan open house anjuran kami disini. Gambar pun ambil dari kamera mariam sebab dah masak2 untuk open house tu langsung tak sempat nak ambil gambar tart ni.Ita memang suka pastry macam ni. kalau boleh memang teringin sangat nak belajar secara serius. Hanya buat pastry ni pada pandangan ita kena banyak sabar kerana menuntut ketelitian dan masa yang panjang. masih amatur dengan bentuk tart tambahan acuan yang ita guna bukan acuan tart macam kawan2 kat msia tu.. tapi cukup la untuk merasa makan. Resepi ni ita ambil dari sini.. thanks kepada Che pah kerana berkongsi resepi. untuk pastry ita guna yang biasa ita buat tapi filling ita guna resepi ni.
Pastry
Filling 250g Philadelphia cream cheese 60g gula caster 20g butter 1 'B' egg Blueberry filling 6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. 7. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka. 8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat. |
dah cantik dah acuan tart akak tue.. cheese tart ni memang best kan.makan satu satu sampai susah nk berenti.hehe
so nk makan pun kene la 1 je sehari..hehehe..sbb mknn lain pun ada gula gak...
sorry akak lambat tiba ke japan..hehe
flight asik kena cancel aje..hehe
maaf zahir batin ya ita..
to la.. tula memang pastry2 ni manis sikit.. nak buat tak leh buat banyak2.. takut makan banyak
to ika.. buat la ika sedap tau.. akak suka.. ika tak datang open house kalau datang dapat makan
to kak ayu.. alhamdulillah dapat juga akak merasa tart ita ni yek...