Roti putih yang ita buat pagi tadi sebab Fathnin suka makan roti sekarang.. Sapukan dengan peanut butter Fathnin suka. Roti ni pun bakar semua dalam breadmaker ita sekadar masuk bahan je.. resepi asal dari wholemeal bread dari kak lily myresepi..tapi ita cuba buat untuk resepi roti putih ni,, Alhamdulilah ita puas hati..ita ubah sikit resepi ni untuk rujukan ita ye.. bagi yang nak lihat resepi asal boleh klik di link wholemeal bread
Bahan-bahan ( 1 loaf )
- 140ml susu segar
- 1 biji telur
- 300 gm high protein flour aka tepung roti
- 40 gm gula
- 1/2 sudu teh garam
- 30 gm butter/margerin
- 1 1/2 sudu teh yeast segera
Cara-cara
- Breadmaker- masukkan bahan diatas mengikut turutan atau sebagaimana yg disarankan oleh breadmaker anda.
- pilih fungsi untuk membuat bread dan "ON".
- Tunggu sehingga selesai & sedia untuk di hidang.
- Sekiranya anda tidak mempunyai breadmaker, anda boleh menguli dengan tangan 2 kerat anda.
- Gaulkan tepung, gula & garam.
- gaulkan pula yeast, masukkan susu segar & telur. Uli sehingga sebati.
- Masukkan pula butter dan uli lagi sehingga dough menjadi lembut & elastik, lebih kurang 15-20 minit ( bergantung kepada tenaga pengulinya).
- masukkan dough ke dalam mangkuk besar & tutup dengan plastik/cling flim selama 40-50 min sehingga dough naik 2X ganda( bergantung kepada cuaca).
- Tumbuk/keluarkan angin dari dough tadi. rehatkan selama 10 minit.bolehla di letakkan ke dalam loaf tin atau di bentuk seperti bun jika tiada loaf tin.
- Rehatkan lagi selama 30-40 min.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 15-20 min pada suhu 200C.