Assalamualaikum.. rindunya lama tak menaip disini.. sampaikan tadi waktu buka untuk buat entry ni rasa maca pelik sangat sebab dah berubah wajah.. Nasib abaik agak mudah juga kalau tak tak terlaksanalah entry ni. .. Hampir sebulan ita tak menulis.. lama betul rasa.. memang sejak tak menulis disini rasa sangat rindu dan sunyi je bila tak dapat menaip disini..meluahkan apa yang ita gemari dan berkongsi sesuatu agar bermanfaat buat ita dan sesiapa yang inginkan perkara itu. Dalam dua tiga hari ini melonjak-lonjak keinginan nak update blog tapi tak terlaksana juga Alhamdulillah hari ini curi sekejap masa dan menaip disini..
Rutin yang agak 'pack' sebenarnya sejak ita membuka Simple Homemade Cake. Alhamdulillah rezeki dari Allah dan bersyukur dengan galakan dan sokongan yang diberikan oleh semua penempah dan rakan-rakan. Moga ia bermanfaat buat ita dan keluarga. Tapi bila difikirkan balik rasa rugi jika ita biarkan sahaja blog ni.. dari blog ini lah ita kenal banyak benda dan tahu banyak juga benda. Jadinya ita kena juga curi masa untuk update apa-apa untuk dikongsi terlalu banyak bahan yang tersimpan dan biarlah ia dijadikan kenangan disini.
Baiklah untuk hari ini ita nak kongsi resepi Elmo macaron yang ita buat. Comel sangat bagi ita macaron ni di
Blog kak wan jadinya memang hati melonjak-lonjak nak cuba.Resepi asal dari
cekvisionhomes. ita ambil di blog ka cek.Alhamdulillah cara yang diberikan agak mudah dan ia menjadi dengan baik.Resepi ini lebih kurang dengan resepi yang pernah ita buat sebelum ini. Hanya pengalaman ita yang tak seberapa buat macaron ni , untuk mendapat hasil yang cantik buatlah ketika hari agak panas dan kering, barulah macaron yang terhasil cantik kejadiannya. Terima kasih kak wan atas perkongsian resepi ini.
ELMO MACARON
BAHAN-BAHAN
Swiss Meringue
- 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
- 65g gula kastor
- 80g ground almond
- 140g icing sugar ( boleh guna 130g....)
- 1/2tsp lemon juice
- Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
Swiss Meringue Macarons
- Lapikkan baking tray dengan baking sheets
- Menggunakan round template atau duit 50 sen...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
- Ayak ground almond dan icing sugar ketepikan...
- Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
- Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius
- Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga lemon juice....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
- Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
- Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
- Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
- Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam
- Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....terpulang kepada jenis oven.
- Bila masak kuarkan dari oven..
- Setelah sejuk bolehlah diletakkan filling kesukaan.
- Untuk membuat elmo. cairkan coklat putih dan paipkan untuk dijadikan mata. letakkan choc chip diatas coklat putih tadi. Untuk hidungnya warnakan coklat putih tadi dengan pewarna oren dan paipkan untuk dijadikan hidung.. sejukkan sebentar dan dah siap.
Buat juga bentuk Rillakuma yang takde telinga..:)
nnt update pics tgk bunga tue na @.@
Macam ada seorang akak di Jordan ni pun mcm tu.
Amik cuti tanpa gaji utk temankan suami buat PhD..
Moga Allah rahmati keluarga akak. :)
Moral of the story... jangan bagi mama macaroon comey comey cenggini!
Cantiiknya macarons yg ita buat niee... Akak jer yg x pandai menjadi bila buat macarons nie.. Siap buat elmo macarons lg tu.. Cantiiik sgt.