23 April 2012

Roti Burger



Assalamualaikum.. amat lama rasaya tidak menulis disini, kekangan masa sejak akhir-akhir ini membuatkan tak sempat nak lama-lama di blog kesayangan ita ini. Alhamdulillah dengan perkembangan pages Simple Homemade Cake. Amat berterima kasih dengan suami yang banyak memberi galakan dan semangat walaupun hanya pages biasa pelbagai juga onak duri yang ita lalui biarlah suami dan Allah sahaja yang mengetahui segalanya. Harap ita terus bersemangat dengan niat untuk memberi pilihan makanan halal diJepun semampu ita dan yang penting setakat ini ita amat gembira dengan apa yang ita lakukan.. Alhamdulillah..



Burger dah lama ita tak buat memang dulu selalu buat juga sejak akhir-akhir ini kesempatan masa kurang jadi baru-baru ini suami ada request untuk bawa bentou/bekal burger ke University. Adat disini setiap hari suami yang berkerja atau belajar akan membawa bekal kerana kemudahan untuk mencari makanan halal agak terbatas. Jadi memang setiap hari ita akan memikirkan menu apa untuk suami dan Fathnin membewa bekal kesekolah.

Ok lah tak boleh cerita panjang2 sebab banyak yang menanti.. bagi yang ingin memcuba membuat burger sendiri boleh lah cuba dan bagi ita ia amat sesuai dengan tekak kami.. Untuk resepi burger ini adalah dari blog kak hana.. dan untuk resepi dagingnya adalah resepi yang ita ubah suai dari chicken nugget ita.. nanti ita masukkan belum berkesempatan nak taip ye..:( kita buat roti dulu lah..:)

Bahan-bahan * ita dapat 12 ketul yang besar)

  • 250 gram tepung high protein/ tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 besar tepung susu
  • 1 ½ sudu teh yis
  • 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
  • 2 sudu besar marjerin atau mentega
  • 100 ml susu segar
  • 60 ml air suam
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)

Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
  • Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
  • Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
  • Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.

17 Comments:

  1. sabar dubai said...
    salam kak ita...rindu rasenye nk bace coretan kak ita....dlm bisnes biaselaa ade onak dan duri die...makin kuat kite hadapi kdg2 makin lame makin kite belajar dan kite rs ade jgk manisnye..

    ermm kite pon lame xbuat roti burger...skg ni xle makan sedap2 sgt...takot baby membesar sgt dlm perot nnti...jilat gambar jela....ehh bolehh ehhh kak ita hehe
    Nuridah said...
    Assalamualaiku Ita

    sihat ke??Lama Kak Nur tk dengar cita...harap Ita bersabar ya dengan apa yg Ita lalui...hidup ini mmg tk sunyi dari dugaan,irihati dan pelbagai hasrat dn dengki...sabar aja lah ya...ish lama juga kak Nur tk lihat n3 Ita nie...rindu gitu.
    Cendana Kasih said...
    salam Ita...lawa dan berkilat jer roti tu..geram tengok... semoga bisnes terus sukses.... seronok tgk pelbagai produk Ita...
    Qasey Honey said...
    asslm Kak Ita...alhamdulillah dgn rezki yg xputus tu...biase la dlm berbisnes ni mesti ade onak durinya...

    alahai sedap betul QH tgk burger tu...cantik btul kejadian roti burger tu...
    Amie said...
    Assalamualaikum Ita,
    memang lama sangat tak baca coretan Ita, rinduuuu.....
    wlcome back Ita, post resepi yang sedap2 ye!
    ijayuji said...
    Salam kak ita! sejak ada burger ramly kat sini kita terus malas nak buat2 daging burger sendirik kecuali utk bekal budak2 kena buatkan homemade punyer :D roti burger pun lama sgt kita tak buat ehehe... moga akak terus berikan bekalan makanan halal utk org2 mesia islam yg ada kat jepun insyaAllah!
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    rinduuuuuuuuuuuuuuuuuu ketat2 ngan akak....nak tgk cara buat ayam tue...roti cheq mcm dah terror jer *dush perasan* mati la...nak loya bc ekk akak....ngeeee
    Sidratul Muntaha said...
    kak tepung roti tu agnti dgn tpg naik sendiri boleh kah>?
    malas sungguh la nak gi bakery..
    daging burger homemade dah ade
    tpi nak buat roti ni serba salah sbb tak jumpa resepi yg simple.
    Gee® said...
    Syabas dan tahniah atas kegigihan Ita...semoga Allah permudahkn segala urusan dan niat murni Ita tu... InsyaAllah kami para sahabat maya akan sentiasa memberi sokongan moral....
    KakAsma said...
    ita,
    akak nak try gak buat roti nie..tinggal beli ramly berger aje..asyik beli ajerkan..buat lagi pueh ati...
    akak sentiasa doakan ita dan suami sukses..apapun rintangan anggaplah sebagai dugaan..lagi banyak dugaan lagi kuat semangat..kan..
    Hilmirda Daud said...
    Nampak gambar burger tu teringin pulak nak mkn burger...
    norliha said...
    Lama betul ita tak update blog,
    menjadi betul roti burger tu macam sedap jer...
    Nuwairani Ismail said...
    assalamualaikum kak ita...rindu betul dengan kak ita..nani pernah buat bun burger guna resepi kak yanii je sbelum ni. memang puas hati jugak. pasni boleh try resepi ni lagi. nampak cantik je roti tu.
    Sue @ Nenie said...
    Salam Kak Ita..cantik betul kejadian roti ni...geram jee saya nak ngap ngap...
    CitarasaKu said...
    Salam Ita...nampak macam roti kat kedai cantik nak menawan. akak pon peminat roti gak haha
    ieda said...
    aloooor sweet nyeee
    dure sedap nieee
    buat sendiri lagilah

    lama x mai umah juu ;)
    obat pemutih herbal alami said...
    mksih gan..

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG