Salam semua. Alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk menaip disini. Minggu ini ita sibuk dengan urusan persekolah fathnin mingu depan. Memang tak sabar sangat Fathnin nak bersekolah tambahan bila dia lihat barang-barang sekolahnya yang baru. Untuk pengetahuan kawan-kawan di Malaysia tahun baru atau permulaan sesi persekolahan di Jepun adalah pada bulan April. InsyaAllah Fathnin akan masuk darjah satu disekolah Jepun di Yokohama ni.
Baikla 2 minggu lepas ita ada mencuba Puding Bunga Coklat Putih ini. Idea ini datang setelah fathnin dan fateh suka makan coklat, disebabkan banyak didalam peti sejuk ita cuba untuk buat puding ini. Alhamdulillah sedap sangat pada tekak kami sekeluarga dan suami ita juga memuji kesedapan puding ini. Rasa puding ini seakan-akan rasa puding susu tapi lemak sedikit.Tambahan sebagai asas dibawahnya ita gunakan biskut mentega dan bila ia dimakan bersama puding memang serasi. Disebabkan Sakura bakal menjelma di Jepun ita buatkan corak bunga di atas puding ini. Sebenarnya dah 2 kali ita buat puding ni, pertama buat untuk mencuba kali kedua ita buat disebabkan permintaan anak-anak ita sempat ambil gambar untuk puding ni dapatlah ita kongsikan resepinya disini. Bagi yang ingin mencuba boleh cuba resepi ini, hanya untuk membuat corak diatas puding ini agak rumit sedikit jadi boleh baca cara ita buat ye dengan teliti.
Puding Bunga Coklat Putih.
Saiz acuan 15 cm x 15 cm
Lapisan bawah ( asas)
60 gm biskut digestive atau mentega
30 gm mentega
1 sudu susu cair
Lapisan Tengah ( coklat putih)
4 g serbuk agar-agar
200 ml susu cair
250 ml air
50 g coklat putih
sedikit esen vanila
2 sudu gula ikut kemanisan masing-masing
sedikit pewarna pink
Lapisan atas
3 g serbuk agar-agar
100 ml susu cair
200 ml air
80 ml yogurt
5 sudu gula
Cara-cara
- Untuk membuat lapisan bawah dahulu. Kisar halus biskut dan cairkan mentega. Gaul mentega dan biskut sehingga rata masukkan satu sudu besar susu. Gaul rata.
- Ambil acuan 15 cm x 15 cm dan alaskan dengan kertas minyak. Tekan biskut kedalam acuan hingga rata. Masukkan ke dalam peti sejuk sebentar.
- Untuk membuat lapisan tengah. Masukkan air kedalam periuk dan masukkan agar-agar dan masak menggunakan api sederhana . kacau dan masukkan susu,gula, coklat putih yang telah dicairkan, esen vanila dan sedikit pewarna pink. Setelah rata dan mendidih sedikit tutup api dan bahagikan 1/3 bahagian. 1/3 bahagian tadi di masukkan ke dalam bekas kecil yang sedikit tingi. simpan sebentar didalam peti sejuk.Ini untuk membuat bunga diatas agar-agar ini. baki 2/3 dibiarkan didalam periuk tanpa dibuka apinya. Sambil membuat lapisan atas masukkan adunan 2/3 kedalam acuan agar-agar tadi.
- Untuk membuat lapisan atas. Masukkan air kedalam periuk kemudian masukkan agar-agar, gula dan kacau sebentar masak menggunakan api sederhana. Setelah gula larut masukkan yogurt. Kacau terdapat titik-titik putih terbentuk disebabkan yogurt tadi. Kacau dan tutup api.
- Ambil adunan 1/3 yang telah keras dan tekap mengikut bunga kesukaan dan ketepikan. Untuk adunan didalam acuan tadi,setelah lapisan tengah agak keras sedikit lorek-lorekkan sedikit dan susun bunga-bunga yang telah ditekap tadi. Bunga-bunga ini biar tinggi sama rata dengan lapisan yang ingin dibuat.
- Curahkan lapisan atas perlahan-lahan menyamai lapisan bunga yang dibuat tadi.
- Biarkan puding mengeras dan bolehla dipotong setelah ia siap.
ada sakura lagi tuh..sangat talented la akak ni..:))
canteknyer bunga ataih tue
suker puding tapi malas biler nmpak renyah gini sebab x rajin la ngeeee....tp ayaq tangan akak mmg best terbaek gituew!
cantik jer kejadian puding coklat ni mesti anak2 suka :P
seronok melihat hasil air tangan Ita..makin cantik sangat...puding ni pun menariklah..sweet gitewww..
Akak dok tgk kek2 tempahan ita kat bawah tu.. Cantik2 sangat! Suka akak tgk...Tahniah!
eii geram akak tgk ! ... ;)