03 June 2010

Oreo cheese cake

Untuk birthday Fateh ita buat oreo cheesecake.. sedap sangat bagi ita.. Tak muak dan memenuhi citarasa.. tapi ita guna loyang 22cm sepatutnya 18 cm je so dapat pendek plak kek tu terpaksa la ita modified dengan topup chocolate mousse atas dia.. resepi ni ita hanya letakkan resepi oreo cheesecake sahaja.. so resepi ni dari rumah kak ummi kuantan .. resepi asal dari Joyce..thanks ye kak.. ita letak sini ye resepi ni untuk rujukan masa akan datang..

Bahan:-
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-
16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream- ita ganti dengan whipping cream
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


Oreo cheesecake.. abaikan hiasan kek yang buruk tu.. mama dah penat memasak itu ini.. dah tak de idea nak mendeko..

3 Comments:

  1. TotYati said...
    cantik cantik... shukeeee!!!
    Idayu said...
    kawaii jer gambo mickey tuh..ghajin btol mama buat kek!
    Juwita Jamaludin said...
    to yati.. hahah.. cantik apa comot tu..

    to kak ayu.. kat sini la nak berlatih buat dan buat kenangan kak.. nanti kat msia takut tak sempat nak try

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG