15 June 2010

Beef Bread Crumb Roll


Hari ni nak share kuih yang dibuat semalam untuk berbuka puasa. Suami ita kalau nak makan kuih kena buat yang pedas-pedas sikit, kuih yang manis-manis kurang dapat sambutan dia.. jadi pening kepala nak buat kuih apa, ita jalan-jalan rumah kak ummi kuantan. kak ummi ni rajin masak kagum ita ada je menu baru yang dimasaknya. jalan-jalan jumpa resepi ni. ita letak sini ye kak resepi nya.. thanks.. Alhamdulilah sedap kuih ni walaupun nak buat tu kena melalui beberapa step tapi bila makan puashati. Ini untuk rujukan ita akan datang.



Bahan Untuk Inti:-
  • 300 gm daging cincang
  • 2 biji kentang (dipotong dadu)
  • 1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
  • 1 1/2 sudu rempah kari ayam ( ini ita tambah sendiri )
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 5 biji cili padi (hiris halus) - ita tak letak
  • sedikit daun bawang (dihiris halus)- tak letak

Bahan Untuk Kulit:-untuk 6 ketul

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telor
  • sedikit garam
  • serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
Cara Memasak Inti:-
  1. Tumiskan bawang besar hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging dan biarkan empuk sedikit.
  3. Masukkan kentang dan carrot.
  4. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
  5. Masak hingga daging kering sedikit. Ketepikan.

Cara Menyediakan Kulit:-

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali serbuk roti. Kisar supaya adunan halus dan rata.
  2. Panaskan kuali leper (tak perlu letak minyak). Tuangkan satu senduk adunan tadi dan angkat kuali dan lenggangkan rata seperti membuat kulit ketayap.
  3. Masak dengan api perlahan.
  4. Angkat dan letakkan inti di tengahnya. Gulung sikit dan lipat tepi kiri dan kanan dan gulung lagi seperti kuih ketayap.
  5. Selepas itu, celupkan kuih di dalam telor yang telah dipukul sedikit.
  6. Kemudian golekkan di dalam serbuk roti biar rata.
  7. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

7 Comments:

  1. ijayuji said...
    Salam kak kak ita! sedap nmpk beef bread crumb roll tuuu.. tak pernah pulak nak terjumpa kuih gini masuk list :D..
    indahhouse said...
    salam kak juwita. yalah kak, mula2 saya ingat balut ngan roti, rupanya ada batternya ya.. sedapnya ada inti :)
    Watierman, rmanbkr said...
    Salam...Kreatif betoi si Ummi tu kan....Ita sihat ke....?...Akak pun teringin nak buat..tapi proses byu proses tu yang tak sabar tu!
    fiziskandarz said...
    wahhhh sungguh menarekssnyerr!! dah kenyang2 nihs pun terus terasa lapar balik huhu :)

    anyways ita + bakap, we would like to give u the Creative Blog Award. feel free to drop by at our blog to collect it ok.
    Juwita Jamaludin said...
    to ika.. hihiih i masuk jangan tak masuk list ika.. ikan kan rajjin masak..

    to nur.. sedap nur tapi tu la nak buat tu kena ada kerajinan sebakul baru jadi.. itu akak la..

    salam kak wati.. ita sihat hanya nak berblog je yang tak sihat.. hihihi try kak sedap

    to fizi .. lapar ye.. ita tgk pun lapar gak tapi nak buat tu yang bercinta sikit.... anyway tahnsk for the award
    intandayat said...
    sedapnye, nmpk cam karipap pn ade. kak ita, bread crumb tu camne nk buat ek...??
    Juwita Jamaludin said...
    intan.. memang sedap hari tu akak buat bagi kawan pun suka.. cuba la buat.. bread crumb tu akak beli dah siap.. rasanya ada tempat intan kalau tak de intan leh juga buat .. search macam mana nak buat senang juga rasanya

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG