13 April 2011

Hanami di Showa Kinen park

Alhamdulillah malam ni berkesempatan nak menaip disini. Kalau hari siang memang tak leh nak sentuh komputer ni sebab sekarang ni Fateh dah pandai guna komputer jadi siang-siang ita sorok laptop supaya dia tak la asyik nak mengadap depan laptop je dah nak malam sikit dan semua urusan belajar kakak dah selesai baru buka dan bagi diorang main komputer. itu pun ada sesi gaduh2 sikit sebab komputer satu tapi yang nak tengok dua orang.. jadi tengok la sama2 kalau cerita yang nak ditengok tu sama tapi kalau lain2 jawabnya satu skrin kena buat dua window .. layan la sebelah sorang.. hihihi.. macam2 ragam anak2 zaman sekarang ni.. mama nya kalau nak pegang gak laptop ni tunggu adik tidur atau tengok kat iphone je la...

Jadi hari ni nak cerita juga tentang hanami yang kami pergi hujung minggu lepas.. jangan nak termuntah ye asyik tengok sakura je.. dah memang tengah musim sakura jadi asyik bunga je la yang ditayang... pada mulanya hanami tahun ni memang dirancang akan diadakan disini iaitu di Showa kinen park untuk warga Yokohama dan Tokyo..tapi disebabkan cuaca yang tak mengizinkan program tersebut dibatalkan.. zannen.. jadi untuk tak menghampakan diri saya yang teringin sangat nak berhanami ni jadi ajak suami pergi Showa kinen park ni tambahan kami tak pernah lagi kesini. dari sumber2 yang boleh dipercayai park ni memang cantik walaupun ia agak jauh kerana hujung tokyo lebih kurang tempatnya.. bayangkan dari yokohama sahaja kami kena salin train dan bas dalam 4 kali.. tapi alhamdulillah penantian kami berbaloi sebab memang seperti yang diberitahu iaitu memang cantik.

Pada mulanya kami nak pergi sefamily je sebab nak ajak orang takut orang tak mahu pergi tapi dalam pada tu cakap juga kat family Maz jadi diorang pn nak pergi dan cakap kat adik2 YNU pun nak ikut gak.. mariam pun nak juga join jadi la hanami kami.. seronok rasanya bila dapat berkumpul dan puas hati sebab taman ni memang cantik.. suka.. suka.. nak masuk taman ni kena bayar 400 yen dan ada beberapa attraction yang boleh dilihat dan dibuat ditaman ni antaranya naik bot, taman2 bunga, bersukan, golf, naik train, taman permainan kanak2 dan taman air pada waktu musim panas.. untuk aktiviti hanami ni ada kawasan yang disediakan dan memang amat cantik tak leh digambarkan dengan kata2 sebab memang waktu kami pergi tu sakura tengah kembang betul dan bunga tulip dan beberapa bunga lain juga ada.. jadi sempat dirakamkan untuk tatapan akan datang...


tiket masuk


ini keretapi yang boleh pusing2 keliling taman ni 300 yen per ride


antara tulip yg ada



nak makan2 bawah pokok sakura disini..


sakura close up sikit.. cantik kan.. saya suka




semua yg hadir

4 Comments:

  1. kyo_9 said...
    huhu.. lawa nyer tiket masuk cikgu.. saya dapat kertas kecik jer.. ;p eh, cikgu naik ke keretapi tuh?
    fiziskandarz said...
    canntikkkknyerrrrr spring kat sana!! :D
    Juwita Jamaludin said...
    syed.. saya bayar di kaunter tu tiket lain..
    saya tak naik train tu :p
    Juwita Jamaludin said...
    kat mana2 spring memang cantikkan...

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG