11 February 2011

Tadaima ( saya dah balik)

Salam berjumpa kembali setelah hampir 2 bulan tak menulis disini. Bermula dari 21 Disember balik Malaysia hingga la 8 Februari balik ke Jepun kembali baru hari ni sempat tengok lama sikit blog ni. banyak yang ingin di kongsikan dan diceritakan dengan perubahan-perubahan yang berlaku selama hampir 2 bulan ni. InsyaAllah jika sempat akan dicoretkan disini. Tapi yang pasti seronok sangat balik Malaysia kali ni sebab balik lama dapat makan macam2, tengok 2 anggota keluarga baru dalam family besar ita, fathnin berpeluang ke Pra Sekolah di sekolah Bota Kiri, Fateh ada kelas di unit Speech therapist Hospital Taiping dan jumpa sedara mara. Banyak juga dapat belajar dari pengalaman balik kali ni.

Balik ke Malaysia kali nipun seperti yang pernah ita bagi tahu sebelum ni kami menaiki kapalterbang Airasia. Bagi ita perkhidmatannya bagus sesuai dengan bayaran yang kita bayar dan berpeluang untuk pulang dengan harga yang murah sebegitu. kalau nak selesa lebih tu boleh la pilih MAS tapi bayar la lebih sikitkan. Pilihan di tangan masing2. Tapi bila tanya pendapat ita ita rasa berpuashati sebab memang kita kena bayar setiap perkhidmatan yang kita inginkan. Jadi boleh buat pilihan tersendiri untuk setiap apa yang ingin kita adakan sepanjang di dalam kapalterbang. balik ke malaysia dengan husband ita tapi balik ke sin iita dengan anak2 je sebab husband hanya cuti 2 minggu je.







Sekarang ni di Jepun musim Sejuk. Sampai je Airport dah terasa kesejukannya. Yela balik Malaysia panas jadi nak kemana2 tak kisah nak berbaju tebal ke apa. Mula risau juga anak-anak dah biasa dengan musim panas di Malaysia risau takut asyik bising sejuk dirumah tapi alhamdulillah setakat 2 hari ni belum lagi diorang rasa rimas dengan sejuk disini. Mama diorang yang macam tak tahan sejuk. Tambahan hari ni salji mula turun di Yokohama ni..

Cerita tentang balik Malaysia baru ni seronok dapat makan macam2 tambahan musim durian so lepas la tekak ni nak makan durian. mana taknya durian di Jepun ni mahal tau itu pun susah nak jumpa pernah beli hari tu dalam 3000 yen bila dah convert dalam RM dalam RM110 lebih kurang sebiji mahalkan. jadi balik haritu sempat la makan durian. Duduk plak dengan Mak jadi memang macam2 mak masakkan berselera je makan hasilnya 5 kg naik dan sekarang tengah risau macam mana nak turunkan berat badan ni.. hahahaha mana taknya waktu makan je mak kata makan je nanti balik jepun diet la.. hik.. hik.. tu yang tak tolak tu bila mak masak apa.. anak2 pun nampak berselera je makan hanya mingu2 pertama je kurang suka sikit dengan beras malaysia tapi lepas tu ok je hanya makan kena lebih kan kuah sikit bagi nasi tu lembik sikit.

Waktu diMalaysia juga fathnin ita hantar ke Prasekolah diSekolah Kebangsaan Bota Kiri. Alhamdulillah dapat juga masuk ke situ walaupun pada mulanya macam tak diberi peluang je. Sebab sekejap sangat katanya 1 bulan.


Ita saja nak juga Fathnin ke sekolah sebab nak bagi dia rasa pengalaman bersekolah di Malaysia tak la balik malaysia nanti dia terkejut dengan budaya sekolah di Malaysia. Ternyata dia happy sangat ita pun happy dia suka kesekolah dan merasai pengalaman itu. Sekarang ni di Jepun ita dan suami dah ambil keputusan berhentikan fathnin dari sekolah disini. Banyak alasan yang membuatkan kami membuat keputusan itu dan alhamdulillah fathnin pun terima keputusan kami dengan baik. Bila ditimbal balik banyak kekurangan dari kelebihan bila fathnin bersekolah selama hampir setahun ni lagi pun saja nak buat persiapan untuk fathnin sebelum dia melangkah masuk ke darjah satu tahun depan di Malaysia jadi biar dia belajar dengan Ita dirumah sebab dah bawa semua buku teks dan buku latihan dari malaysia untuk murid darjah satu.. alhamdulillah 2 hari ni dia suka sangat belajar sebab dah terbiasa agaknya dengan pembelajaran di prasekolah. Moga usaha ini berterusan dan fathnin berjaya dan tidak ketinggalan bila balik Msia nanti itu impian kami.




ok la layan gambar yang ada sepanjang dimalaysia mana yang sempat je ambil nanti next time boleh cerita lagi insyaAllah moga Allah memberi kekuatan dan semangat untuk mendidik anak2 di bumi nihon ni sebelum pulang ke Msia mendidik anak2 orang lain pula.. dan dipermudahkan phd suami dan kehidupan kami disini.. Amin

13 Comments:

  1. Asmara said...
    Ita! welcome back! mesti best sangat balik mesia kan. mcm best je nak dengar cerita2 Ita. haha.. nanti senang2 kita call eh. :D
    Intan Suhana said...
    Slm kak ita! Welcome back.. Rindunye kt org yokohama ni. Syoknye dpt blk M'sia lama kn...:)
    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...
    k.ita dah nak blk for good ker?
    nampaknya anak ayu kena sekolah di sini la...bila nak balik mesia tak tahu lagi.
    anie,Nagoya said...
    okairinasai....

    balut2 bdn byk2...

    suruh air asia turun nagoya.benci le air asia turun kat tokyo je.
    cucu nenek di liverpool said...
    salam ita, rindu betul nak dengar citer org yokohama ni. selamat 'bertugas' semula ye
    ijan said...
    Salam kak Ita,
    Lama jugak akak balik tu. puas jugak lah ye... semoga semua dipermudahkan buat akak sekeluarga di sana. amin.
    Idayu said...
    welcome back!sonoknye fathnin dpt masuk sekolah kat sna..
    Kamalia said...
    kak ita..welcome back..bestkan balik Malaysia..makan mcm2,pastu gumuks..hahaha..bila baca kisah Fathnin g pra skolah,mcm best je..skang ni mmg dah berhentila ye kak..bestla bole ajar die sendirikan.
    Juwita Jamaludin said...
    to As.. memang As seronok sangat.. nanti call2 lagi yek

    to intan .. rindu juga sama awak... tup best dapat lama balik..
    Juwita Jamaludin said...
    ayu,.. InsyaAllah kalau suami dapat habis PHD tahun depan... ada lagi setahun je

    anie.. leh je naik airasia tapi kena ke tokyo la.. ihik2.. nanti suruh tony landingkan kat nagoya plak
    Juwita Jamaludin said...
    kak pi.. ye kak selamat bertugas semula.. tapi masih rindu msia ni

    ijan thanks ye.. lama tak jalan2 umah ijan
    Juwita Jamaludin said...
    kak ayu.. yup saja nak bagi dia pengalaman tu..

    kamalia.. yup memang jadi gemuk duk msia.. awak jaga diri sebab peggykan
    sue-sama said...
    akak, akak org bota kiri ke? sy dok utp je...jiran kite rupenye

Post a Comment



Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG