23 April 2012

Roti Burger



Assalamualaikum.. amat lama rasaya tidak menulis disini, kekangan masa sejak akhir-akhir ini membuatkan tak sempat nak lama-lama di blog kesayangan ita ini. Alhamdulillah dengan perkembangan pages Simple Homemade Cake. Amat berterima kasih dengan suami yang banyak memberi galakan dan semangat walaupun hanya pages biasa pelbagai juga onak duri yang ita lalui biarlah suami dan Allah sahaja yang mengetahui segalanya. Harap ita terus bersemangat dengan niat untuk memberi pilihan makanan halal diJepun semampu ita dan yang penting setakat ini ita amat gembira dengan apa yang ita lakukan.. Alhamdulillah..



Burger dah lama ita tak buat memang dulu selalu buat juga sejak akhir-akhir ini kesempatan masa kurang jadi baru-baru ini suami ada request untuk bawa bentou/bekal burger ke University. Adat disini setiap hari suami yang berkerja atau belajar akan membawa bekal kerana kemudahan untuk mencari makanan halal agak terbatas. Jadi memang setiap hari ita akan memikirkan menu apa untuk suami dan Fathnin membewa bekal kesekolah.

Ok lah tak boleh cerita panjang2 sebab banyak yang menanti.. bagi yang ingin memcuba membuat burger sendiri boleh lah cuba dan bagi ita ia amat sesuai dengan tekak kami.. Untuk resepi burger ini adalah dari blog kak hana.. dan untuk resepi dagingnya adalah resepi yang ita ubah suai dari chicken nugget ita.. nanti ita masukkan belum berkesempatan nak taip ye..:( kita buat roti dulu lah..:)

Bahan-bahan * ita dapat 12 ketul yang besar)

  • 250 gram tepung high protein/ tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 besar tepung susu
  • 1 ½ sudu teh yis
  • 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
  • 2 sudu besar marjerin atau mentega
  • 100 ml susu segar
  • 60 ml air suam
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)

Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh. ( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
  • Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
  • Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
  • Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.

;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG