27 February 2012

Death By Chocolate Cake


Salam semua. Hampir ke penghujung Februari, beberapa entry sahaja yang sempat untuk di kongsi disini bulan ini. Alhamdulillah dengan kelapangan masa yang dapat diperuntukkan hari ini. Moga ia bermanfaat dan dapat ita kongsikan sesuatu yang baik agar dapat digunakan dimasa hadapan sebagai rujukan.


Minggu lepas ita sempat membuat kek coklat mengunakan "death by Chocolate Cake". Sebenarnya resepi ini pernah ita buat tetapi tidak dikongsi disini. Kelmarin ita masukkan di dalam Facebook dan di Simple homemade Cake pages ada yang meminta untk ita berkongsi resepi ini jadinya hari ini ada kesempatan ita masukkan resepinya disini. Ita ada ubah sedikit dibahagian mousse nya dengan memasukkan sedikit gelatin. Ini untuk memberikan mousse kek ini berada dalam keadaan yang keras dan mudah dipotong. Kek ini amat sedap dan ita amat suka dengan resepi ini. Untuk hiasan kek kali ini ita mengunakan sugar paste. Ita tambahkan air sahaja dan boleh la menguli sugar paste tersebut serta membentuk mengikut kehendak dan kerativiti masing-masing.

Resepi ini adalah resepi MrsDayat di Myresipi. Ramai kawan-kawan yang telah memberi laporan masakan disitu. Memang kek yang menepati citarasa dan sedap. Tidak rugi untuk mencuba. Ita kongsikan pula disini resepinya.



Death By Chocolate Cake

Bahan-bahan ( loyang 9" )
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila

**utk ganache**
2 cwn whipping cream
500g cooking chocolate- ita guna 2 bar coklat meiji
1/8 cwn golden syrup- ita tak letak
4 sudu serbuk koko- ini ita tambah

utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara
  1. tepung ,koko powder,soda bikarbonat,baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. Akhir sekali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. boleh juga kukus selama lebih kurang 1 jam
**utk ganache**
  1. Didalam periuk kecil, didihkan whipping cream
  2. Dengan menggunakan api yang kecil masukkan cooking choc. kacau sebati
  3. tambahkan golden syrup
  4. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
Untuk whipped cream..
  1. pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak,
  2. kemudian tuangkan 1 cawan choc ganache yg di ambil dari langkah sebelum ini. kacau sebati.
  3. Bagikan 1/3 whipped cream yang telah siap tadi
  4. Masukkan 1 sudu gelatin dan 2 sudu air suam didalam mangkuk setelah gelatin cair masukkan ke dalam 1/3 adunan whipped cream tadi.
Cara menghias kek
  1. kek yg dah siap..di potong tengah- tengah
  2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.Gunakan bahagian 1/3 yang telah dimasukkan kedalam gelatin tadi. Jika ada acuan spring foam gunakan acuan ini .kemudian lapiskan dgn kek yg separuh.
  3. Ita menggunakan acuan spring foam jadi ita simpan sebentar didalam peti sejuk lebih kurang 20 minit. setelah itu keluarkan kek dari acuan spring foam.
  4. sapu lebihan 2/3 whipped cream hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  5. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).
  6. Hias kek mengikut kreativiti sendiri
  7. simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit.


21 February 2012

Salam semua. Lama sudah ita tidak ke blog. Terkadang ada juga ita intai-intai blog ini tapi memang tak sempat untuk balas komen setiap yang berkunjung apatah lagi untuk balas komen di blog kawan-kawan. Terkadang amat rindu dengan gurau senda kawan-kawan blog namun kemampuan ita tak terkejar jika ingin buat semua benda jadi ada yang perlu dikorbankan. Harap kawan-kawan blog tak melupakan ita ye..:(

Alhamdulillah hampir 2 bulan Simple Homemade Cake beroperasi dan kami amat berpuas hati dengan perkembangannya. Walaupun tidak la semaju mana tapi bagi ita ia cukup mengubah kehidupan harian ita tambahan yang paling ita suka, masa ita terisi dengan padat aktiviti yang menyeronokkan disamping galakan suami, keluarga dan kawan-kawan membuatkan ita sentiasa bersemangat. Suami ita adalah tulang belakang ita yang sentiasa memberi semangat dan idea dan terima kasih Allah dengan nikmat-nikmat ini. Buat kawan seperti kak June dan Ida yang memberi semangat dari awal lagi ita
amat menghargainya.


Contoh Bentou menu nasi putih
Contoh Nasi lemak
Pembukaan Simple Homemade Cake sebenarnya sekadar memberi pilihan untuk mereka yang mencari Cake Halal dan Frozen food halal ( kek halal dan makanan sejuk beku halal) diJepun ini. Selain ia juga sebagai mengisi masa yang ada dengan perkara yang bermanfaat buat ita. Alhamdulillah..:) Seronok rasanya bila setiap pelanggan yang memberi komen yang positif dan membina walaupun mungkin ada kelemahan kami dimana-mana namun setiap yang dititipkan itu amat berharga buat ita. Ingin ita kongsikan disini setiap gambar yang dikongsikan oleh penempah namun cukup la ini sekadarnya untuk tatapan semua orang agar ia menjadi sebagai semangat buat ita dan kenangan di masa hadapan.
Red velvet Cake
Blueberry Cheese Cake
Blueberry crumble pie
Penghantaran bento mengunakan plastik makanan

Dibawah antara komen-komen yang dikongsi menggunakan sms



Kami juga mendapat banyak pertanyaan dan cadangan untuk menghantar kek dan frozen food keseluruh Jepun bagi yang memerlukannya. Sebagai memenuhi permintaan Alhamdulillah kami telah pun membuka tempahan bagi mereka yang menginginkan makanan sejuk beku secara pos. Di Jepun perkhidmatan pos amat efisyen dimana kita boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran secara sejuk beku dan ia boleh sampai kepada penempahnya dalam masa paling awal 1-2 hari saja. Alhamdulillah dengan setiap bantuan ini. Makanan- makanan yang kami tawarkan seperti ikan sumbat sambal, karipap, donut, pancake, pizza, nugget dan beberapa item lagi yang boleh dilihat di album frozen food. Penerangan dan cara untuk penghantaran ada dimuatkan di album delivery info di pages Simple Homemade Cake. Untuk memudahkan penempah kami juga telah merangka pakej yang menguntungkan untuk memaksimumkan kos penghantaran. Bagi yang menginginkan penjimatan tersebut boleh lawat di pages kami juga..:)


Pakej yang menguntungkan

Terima kasih diatas sokongan semua. Moga ia memberi manfaat buat diri kami dan mereka yang memerlukannya..:)

08 February 2012

Kek Black Forest


Salam semua. Ini adalah auto publish post. Semalam selepas je masukkan entry Tart Buah-buahan tu ita terus masukkan entry ni juga untuk di siarkan hari ini. Nak tunggu masa yang betul-betul free tak tahu bila jadinya ita masukkan sebelum banyak lagi gambar dan resepi yang ingin dikongsi tidak dimasukkan.

Hari ini tuan rumah tak de InsyaAllah dah sampai ke Yeti Snow town di kawasan gunung Fuji. Hujung minggu lepas suami ita ajak pergi dia kata nak main ski walaupun bulan 12 hari tu dah pergi Hakuba tapi disebabkan rasa nak main lagi suami ajak ita pergi tempat bermain ski yang dekat dengan Yokohama iaitu dalam 2 jam perjalanan menaiki kereta. Yang menariknya kawasan ini dibelakangi permandangan gunung Fuji. Cantik jika hari cerah boleh ambil gambar dengan jelas. Sebenarnya waktu kawan ita dari Malaysia datang tempohari kami nak bawa kesini tapi tak kesampaian disebabkan waktu tu kereta kami tak tukar tayar untuk salji. Jadinya terpaksa la kami main salji di kawasan rehat sahaja. Bagi yang berada diJepun yang ingin bermain salji sambil melihat keindahan gunung Fuji bolehla ke sini.:)



Berbalik kepada resepi yang ingin ita kongsikan hari ini. Kek ini adalah kek tempahan dari Ida yang menempah untuk harijadi suaminya. Suami ida diYokohama ni dan Ida di Malaysia. Kebetulan kami di Yokohama ada buat majlis ilmu dan perpisahan untuk beberapa adik dan rakan-rakan yang ingin pulang terus ke Malaysia jadi Ida minta untuk membuat kejutan buat suaminya. Berdebar juga ita untuk menjalankan amanah orang tambahan orang jauh. Alhamdulillah dipermudahkan dan seronok bila suaminya happy dan ramai yang menyatakan amat beruntung suami kerana mendapat isteri yang mengingati dan tidak lupa menggembirakan suami walaupun berjauhan. Terima kasih ida kerana percaya pada Akak..:)

Kek ini adalah kek Black Forest. Sedap kek ini. Ita kongsikan disini resepinya. Walaupun ita ada menerima tempahan bagi ita resepi yang kita gunakan tidak perlu dirahsiakan tambahan kita juga mengunakan resepi orang lain...:) Bagi ita jika mampu boleh buat sendiri tapi kalau tak cukup masa dan mungkin kemahiran belum cukup ita boleh tolong buatkan..:P kek ini bagi ita sedap gabungan kek coklat dan jelly blueberry serta taburan buah blueberry dan coklat chip membuatkan kek ini tambah sedap.

Untuk resepi ini boleh la lihat di Blog kak Ena Lovely Kitchen. Ada step by step disitu. Ita juga lihat di blog kak Azlita sebagai panduan.Terima kasih ye kak. Sedap kek ini boleh cuba bagi yang mengemari kek coklat.



Kek Black Forest


RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE
(Loyang Kek 18cm / 7 inci)

BAHAN A:

* 3 biji kuning telur
* 100 gram gula castor
* 120 gram tepung kek
* 50 ml minyak masak
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1/2 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:

1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.


BAHAN B:

* 30 gram serbuk koko Van Houtan
* 120 ml air panas.

Cara-cara:

1. Satukan bahan B.
2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.


BAHAN C:

* 3 biji putih telur
* 60 gram gula castor
* 1/4 sudu kecil cream of tar tar
* Loyang kek 18cm / 7inci



Cara-cara:

1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
9. Sejukkan di atas redai.


CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST

Bahan-bahan:

* Whipped Cream (200ml) ( ita guna 300 ml)
* 25 gram gula halus
* Chocolate Syrup Hershey's
* Jem blueberry ( ini ita tambah)
* Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je
* Buah cherry bertangkai secukupnya
* Chocolate parut
Cara-cara:

1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul whipped cream bersama gula sehingga pekat, ringan dan gebu. (depends pd jenis whipped cream, mungkin ada yang tidak perlu tambah gula)
3. Sapukan chocolate syrup Hershey's di atas lapisan pertama. Ita sapukan blueberry jem yang dicairkan sedikit.
4. Kemudian sapu rata whipped cream di atas jem blueberry tadi.
5. Susun Dark Pitted Cherry. ita gunakan buah blueberry segar dan taburkan juga coklat chip.
6. Tutup dengan satu lapisan kek.
7. Kemudian ulang langkah 3 - 6 untuk lapisan kedua.
8. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu whipped cream di seluruh kek.
9. Tabur chocolate parut di tepi kek.Jika tiada gunakan coklat rice pun boleh.
10. Paipkan cream putar rosset bulat di atas kek dan letakkan cherry diatasnya.
11. Boleh tulis wording jika mahu atau hias ditengahnya.


07 February 2012

Tart Buah-buahan



Salam semua. Salam ceria dan seronok rasanya dapat manaip disini. Kebetulan sekarang Fateh tengah tidur dapat la mama nak berkongsi cerita disini. Sebenarnya banyak sangat cerita dan gambar yang ingin dikongsi dan diletakkan di blog sebagai kenangan. Namun kekangan masa tak dapat nak dilaksanakan. Kalau dulu sempat juga tidur lambat sikit untuk berlegar-legar diblog tapi sekarang jika ada tempahan untuk 'Simple Homemade Cake'untuk esoknya ita kena bangun awal untuk menyiapkan tempahan. Walaupun begitu ita happy dengan jadual dan aktiviti sekarang.. Alhamdulillah..:)




Cerita tentang resepi hari ini, adalah antara tempahan minggu lepas. Alhamdulillah ita dapat 2 tempahan tart minggu lepas. Ita paling suka tart. Tak kisah la tart apa pn hanya yang ita tak pernah makan dan belum cuba adalah tart telur. Tak tahu rasanya macam mana, ita ni sebenarnya kurang gemar dengan resepi yang berbau telur sebab itu belum cuba agaknya. Bila buat tart ni seronok je makannya walaupun nak menekan kulit tart ni satu persatu ambil masa juga. Tambahan ita tidak menggunakan acuan tart seperti di Malaysia tu.. Di jepun ni belum jumpa lagi.. InsyaAllah kalau ada rezeki nak minta kakak ita tolong poskan. Suka ita dengan resepi ni hanya untuk kastadnya ita tidak menggunakan dari resepi Mat gebu ni. Ita guna resepi yang biasa ita guna kerana ia tidak menggunakan telur. Buah-buahan diatas tu ikut suka dan kegemaran tapi ita lebih suka gunakan banyak buah seperti Kiwi, Strawberi, peach, Blueberry dan limau. Gabungan buah-buah ini amat serasi.




Resepi ini untuk Pastrynya ita mengunakan resepi Mat gebu ini, tetapi untuk intinya ita menggunakan resepi yang lain seperti dibawah ye. Terima kasih kepada Mat Gebu diatas perkongsian resepi ini. Fathnin dan suami ita amat mengemari tart ini...:)



Tart Buah-Buahan

Bahan-bahan

  • BAHAN2 PASTRY:-
  • 113 g mentega
  • 75 g gula halus
  • 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
  • 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)

  • BAHAN2 KRIM PASTRY:- ( boleh guna yang ini atau resepi dibawah)
  • 300 ml susu segar
  • 3 biji kuning telur
  • 50 g gula halus
  • 20 g tepung gandum*
  • 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin

  • BAHAN2 LAIN:-
  • Coklat cair secukupnya
  • Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
  • Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)

Cara-cara

  1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
  2. UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
  3. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
  4. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
  5. Bila masak, keluarkan kulit tart dari acuan dan sejukkan diatas redai.
  6. Sapukan bahagian dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.( ita tak buat yang ini)
  7. Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing-masing.
  8. Susun buah-buahan segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat. ( ita tak sapukan piping jelly)
Bahan Kastard : ( inti kastad yang ita suka gunakan)

* 1 sudu besar tepung kastard
* 1 sudu besar gula kastor
* 2/3 cawan susu segar
* 15 g butter
* 2 sudu kecil esen vanila

Cara membuat inti kastard :

* Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter. Kacau rata dengan whish dan masak atas api perlahan hingga pekat, padamkan api dan tuang esen vanila dan butter, sebatikan dan biarkan sejuk.




02 February 2012

Nugget Ayam


Salam semua. Alhamdulillah dah masuk bulan Februari. Cepat sungguh masa beredar moga masa yang berlalu membuatkan kita makin dekat padaNYA dan melakukan kebaikan serta sentiasa memperbaiki diri.Bila cerita tentang masa ita suka dengan jadual masa ita sekarang, walaupun agak sibuk sejak ita membuka Page Simple Homemade Cake tapi bagi ita masa lebih terisi dengan sesuatu yang bermanfaat dan yang penting setiap hari ita tidak melakukan perkara yang sama. Terkadang terkejar-kejar juga, hanya sekarang untuk berblog masa ita agak terbatas. Bukan tak boleh curi masa tapi jika ita buka saja komputer mesti berebut dengan anak-anak jadinya kena la mamanya beralah. Untuk itu ita tak berkesempatan nak berblog siang-siang, hanya Fb je sempat ita tengok sekali sekala sebab senang menggunakan iphone.



Jangan berkecil hati ye kawan-kawan ita rindu sangat nak menaip dan mencuba resepi baru sambil ambil gambar dan menjenguk blog kawan-kawan yang lain tapi memang tidak berkesempatan. InsyaAllah moga ita lebih bijak menguruskan masa dan dapat berblog seperti biasa. Hari ini ita nak kongsikan resepi nugget yang ita buat untuk anak-anak. Anak-anak ita suka nugget, makan sambil tengok TV je. Biasa la musim sejuk begini perut cepat saja laparnya. Jadi biasanya ita frozenkan nugget ni dan bila diorang nak je selalunya waktu petang ita akan gorengkan. Bila dicucuk dengan mencucuk yang berbentuk-bentuk seperti didalam gambar tu berebut-rebut dioarang makan.. Alhamdulillah moga anak-anak terus sihat dan bijak, rasa satu kepuasan bila mereka makan dari hasil tangan mamanya..:)

Resepi ini adalah dari kak yani myresepi. tapi cara membuat tu ita ubah sedikit cara ita. Ita suka dengan resepi ini anak-anak pun suka. Fathnin kata macam makan nugget KFC...:) Kembang kempis sekejap hidung mamanya.. Terima kasih kak yani. bagi yang ingin membuat nugget sendiri boleh la mencuba resepi ini.


Nugget Ayam

Bahan-bahan

* 400g isi ayam
* 4 sudu besar mayonis
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
* 1/2 sudu kecil garam
* 100g okara/breadcrumbs
* 2 sudu besar tepung gandum

* Jika suka boleh letak 2 sudu kecil baking powder.

untuk kulitnya ita guna sebiji telur dan breadcrumb

Cara-cara

1. Masukkan isi ayam ke dalam pengisar.
2.Kisar sampai hancur. Kemudian masukkan bahan-bahan lain.
3.Kalau rasa kering boleh tambah mayonis.
4. Buat bentuk yang dikehendaki, adunan ni agak lembik sedikit , jadi caranya golekkan didalam tepung atau cara ita golekkan didalam bread crumb dan bentukkan.kemudian celup dalam telur dan salut dengan breadcrumb lagi sekali.
5.Kemudian goreng dengan minyak penuh.


;;

Share it

About this blog

821602_296729d757ea84k5ins587.JPG


822702_052345cc77ea843wlurk88.JPG