Salam semua. Moga sihat-sihat sentiasa dan dirahmati Allah hendaknya. Minggu yang agak sibuk buat ita dan tak boleh nak mengadap blog lama-lama sebab suami ita guna laptop yang selalu ita gunakan. Kesian hubby laptop kena virus jadi untuk pastikan semua kerja-kerja berjalan dengan baik hubby guna laptop ita. Jadinya kena la ita curi masa sikit waktu dia berehat tak guna laptop untuk ita update disini.
Cerita tentang resepi hari ini, ita amat teruja bila tengok swissroll ni di blog kak wan. Cantik sangat dan keingin mencuba melonjak..:) Tunjuk kat hubby waktu tu duduk sebelah dia pun kata cantik dan kreatifnya orang yang buat swissroll ni katanya. Jadi nya ita godek-godek sekejap didapur itu pun banyak sangat acara tergendalanya sibuk dengan karenah anak-anak. Fathnin pun tak sabar tengok hasilnya.
Bagi ita kek ini lembut dan sedap. Tambahan ada rasa coklat jadi tidak rugi mencuba tambahan rupanya yang cantik. Lagi cantik jika coraknya agak rapat tapi ita tompok-tompok tu jarang la pula..disebabkan banyak adunan putih tu jadi ita tebalkan garisannya.. hasilnya jadi la seperti gambar tu. Nak lihat corak yang cantik boleh pergi ke blog kak wan. Cantik betul coraknya.
Resepi ini dari blog MissB@everybody East Well dan ita ambil resepi nya di blog kak wan. Ita kongsikan disini ye resepinya.
Swiss Roll Zirafah / Giraffee Swiss Roll
Sumber : MissB@everybody Easts Well
Adunan Coklat
Bahan A
3 biji kuning telur
15gm gula kaster
60ml air
40ml minyak jagung / minyak masak
75gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan B
8gm serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco
Bahan C
3 biji putih telur
50gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar dari adunan (yang di ketepikan)****
Cara-cara :
1. Sediakan loyang 10 x 10". Lakarkan dengan pen corak zirafah di atas sehelai kertas minyak. Masukkan ke dalam loyang, kemudian ambil sekeping lagi kertas minyak dan alas di atas permukaan kertas lakaran tadi. Gunakan berus, celup dengan sedikit minyak dan gris permukaannnya hingga rata untuk mengelakkan corak dari melekat di kertas apabila di keluarkan.2.
Adunan Coklat : Bahan A :
- Pukul kuning telur dan gula hingga berkrim, di ikuti esen vanila, air dan minyak.
- Pukul sebati dan masukkan tepung, kaup balikkan hingga rata.
- Ketepikan 2 sudu besar adunan *** (untuk corak zirafah).
3.
- Pukul bahan C hingga kembang dan bertanduk, kemudian kaup balikkan perlahan-lahan dengan adunan selebihnya dan bahan B untuk adunan coklat.
- Gaul hingga sebati.
3. Adunan Corak Zirafah :
- Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan bertanduk.
- Masukkan 2 sudu besar adunan yang di ketepikan tadi di ikuti dengan tepung gandum. Kaup balikkan hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag yang di gunting muncungnya dan pipe di atas lakaran corak zirafah tadi.
4. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 1 minit dan keluarkan dari oven. Ketepikan.
5. Tuang adunan coklat ke atas corak zirafah, ratakan dengan spatula. Hentakkan loyang beberapa kali untuk mengeluarkan buih yang terperangkap di dalam adunan.6
. Bakar pada suhu 190C selama 10-14 minit.
7. Bila kek telah masak, keluarkan dari oven dan pindahkan ke atas wire rack. Biarkan sejuk dengan permukaan corak zirafah berada di atas. Keluarkan kertas alasnya perlahan-lahan supaya corak tidak terkoyak.
8. Untuk mengulung : Potong bahagian tepi kek. Sediakan sekeping kertas minyak yang besar dan terbalikkan kek dengan permukaan corak zirafah di bawah. Sapu jem / filing yang di sukai dengan rata di atas pemukaan kek dan perlahan-lahan gulung padat dengan kertas minyak. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
Filing
100gm whip cream
15gm gula kaster
(Putar hingga kental dan sapu di permukaan swiss roll)
cepatnya ita buat..semalam kak ilah baru print resepi dr k1..kretip betol k1 tu kan....mcm biasa lah dlm senarai menunggu...hehehe..
ayu start fuyu ni penyakit M x dpt d elakkan....
mmg catek jer tgk....kemas gituew
Ita, pos sekeping yer... hehee
ita kalau dari yokohama station tu macam mana nak gi ke Fisherman market tu ek ?..senang tak?
lama tak jenguk Ita,tapi tengok kek tu mmg teruja rajin sunnguh ita buat yer..akak ada tengok kak wan buat,hehehe hanay org yang sabar ajer boleh buat tu...sedap tak???
baru nmpk kat blog kak1 hari tuh ... dh sampai kat Jepun daa. Pandai Ita :)
resepi ni masih dalam KIV hanim
berkobar2 rasa nak buat bila tgk hasil kek ita ni
waduh kreatifnya Ita ni, penyumbang resepi lagilah....mmng cantiklah swiss roo zirafah ni, akk mmng takde kerajinan nak wat kek2 mcm ni..kalau boleh nak wat yg senang2 jek..