Malam hari raya Aidiladha kami kat sini sempat buat sambutan hari raya di rumah Adnin. jadi tengok cream cheese ada dalam peti sejuk ita cuba buat cheese cake ni.. ita buat sehari sebelum tu sebab cheese cake kena simpan sehari dulu baru sedap. ita guna loyang 22 cm tu yang rendah sikit kek nya.. sebab resepi guna loyang 18 je.Amat mudah resepi ni dan sedap plak tu.. resepi asal resepi cheesecake biasa saja ita tambahkan blueberry sause kat atas kek tu. sedap jadinya.. resepi dari biduri .. thanks ye
Labels: Kek
Hari raya aidiladha baru-baru ni sempat la ita buat Nasi dagang. itu pun berasnya diberi oleh Adnin lama dah sampai tak ingat. Malam sebelum tu terfikir -fikir nak masak apa jadi tengok dalam almari ada beras nasi dagang jadi cuba la buat. Renyah juga rupanya ye.. tapi ita buat cara mudah je.. tak kukus pun beras tu masak macam nasi lemak je.. sedap alhamdulilah... resepi mamadzie69.. thanks ye..
Labels: Nasi
Tengok dalam kamera ada juga gambar makaroni guratan ni.. ini buat breakfast 3 hari lepas. menu ni memang menu wajib setiap minggu rasanya sebab anak2 suka sangat tambah fateh. Jadi asyik tak sempat2 nak share kat sini hari ni baru sempat nak upload gambar nya. Kali ni ita cuba resepi Ros tokey roti.. sedap.. thanks ros akak letak kat sini ye..
Bahan-bahan
1 cawan makaroni yang belum direbus
1 keping dada ayam ( leh ganti ngan udang. lala atau sotong)
1/4 batang carrot
beberapa cendawan
1/4 batang saleri
sedikit daun bayam
sedikit mix cheese untuk ditabur atas macaroni
daun parsley kering
untuk sos putih
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar marjein or butter
1 cawan susu segar
sedikit lada sulah
sedikit garam
1. Mula-mula rebus makaroni ikut lah arahan pada paket tu, 7 minit ke 6 minit ke, lepas tu angkat dan letakkan 1 sudu besar olive oil, kacau sebati, ketepikan.
2. Potong dadu carrot dan hiris halus caleri dan cendawan. rebus carrot dan caleri tadi separuh masak. angkat dan boleh lah dicampur dengan makaroni tadi. letak sedikit garam dan lada sulah.
3. Buat Sos putih, masukkan semua bahan sos dan kacau hingga pekat. glis cookware ceramic yang bentuk oval tu dengan marjerin dan letakkan campuran makaroni dan sayur tadi, kemudian curah sos putih, akhir sekali tabur mix cheese dan sedikit hirisan daun saleri, bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan guratan perang. Ok dah siap,
Labels: mee
Mee rebus ni memang dah lama buat.. minggu lepas rasanya.. jangan minta yek.. ni saja pos kat sini sebab resepinya amat la kena dengan selera kami.. sampai abang kata mee rebus yang sedap pernah ita buat.. resepi asal dari kak fa tapi ita ambil dari dapur kak hana yang amat kreatif dan rajin itu...
Bahan-bahan
Labels: mee
Semalam bangun tidur je papa kata hari ni papa nak rest .. jadi papa plan nak bawa ita dengan anak-anak jalan. Tapi nak pergi mana ye.. disebabkan nak rest otak je setelah papa sibuk sejak akhir-akhir ni jadi papa ajak pergi taman. Kami pergi taman yang dekat dengan rumah senang naik basikal dah sampai.. dulu kami pernah ke sini juga tapi kali ini saja nak jalan-jalan lagi sambil tengok pemandangan ditaman ni... layan la gambar2 ni ye..
Labels: tempat dilawati
Hari ini rasa lapar je.. jadi fikir apa nak masak. Sebabkan Meron pan ni dah lama dalam list jadi hari ni nak buat .. disebabkan tekak nak makan roti boy aka mexican bun jadi satu adunan buat 2 jenis roti... Bukan apa kalau buat dua adunan banyak sangat la plak... sedap meron pan ni rasa biskut campur roti tambah ada coklat chip tu...meron pan ni memang glamour dijapan ni sebab sebelum ni kat malaysia tak pernah plak jumpa.. tapi ita tak pernah beli meron pan yang jual dijapan sebab tak tahu yang mana leh makan jadi cuba buat sendiri je la.. resepi ni dari myresepi.. ada juga buka cookpad tengok lebih kurang je jadi ita buat guna resepi ini.
Labels: roti
Laksa ni buat dua hari yang lepas.. jangan nak minta ye.. tengok gambar je ..... hiihhi baru hari ni sempat nak upload gambar laksa ni.. rasa sedap sangat tekak dapat makan laksa ni.. alhamdulilah menepati citarasa tekak ku ini tak sia2 pergi turun dengan Fateh pergi beli ikan. Tapi malang juga sebenarnya sampai je bawah lupa hari rabu pasar ikan tutup.. nasib baik kat supa berhampiran ada ikan saba beli la walaupun mahal sikit dari pasar.. tapi tak la beli banyak buat sikit pun jadi la asal lepas tekak ni nak makan laksa... resepi ini ita ikt resepi mak ita..
Bahan-bahan
2 ekor ikan saba sederhana besar
sebiji bawang besar yang sederhana besar( dikisar)
sebatang serai(dikisar)
segenggam daun kesum(dikisar separuh)
10-15 tangkai cili kering( ikut kepedasan masing2)( dikisar)
6 keping asam keping
sedikit belacan ( di masukkan semasa mengisar cili)
sedikit garam
hiasan
hirisan bawang besar
daun salad
timun
cili api
telur rebus
cara-cara
1. Rebus ikan yang telah dibersihkan dengan 3 keping asam keping
2. setelah ikan siap direbus asingkan tulang dan isi ikan. air rebusan ikan tadi dimasukkan kedalam periuk.
3. Blender isi ikan tadi dan ketepikan.
4. masukkan dalam periuk bahan-yang dikisar tadi dan masak 10 minit. setelah itu masukkan isi ikan yang diblender tadi bersama daun kesum dan asam keping. setelah mendidih perasakan dengan garam.
5. hidangkan bersama laksa yang telah direbus dan hiaskan dengan bahan2 hiasan.
Labels: mee
Fathnin suka sangat donut. kalau makan tiap hari pun tak pe. Jadi bagi dia makan banyak ita buatkan donut untuk dia. kali ni hanya tukar topping je. guna mentega kacang. sedap sebab rasa lemak2 kacang.. resepi dari blog kak hana resepi asal dari cookpad.
Bahan-bahan
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter ( ita guna shorterning lebih gebu)
minyak masak untuk menggoreng
coklat bar
sedikit kacang kisar
Cara-cara
*ita guna home bakery so pilih menu dough.
1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2.Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3.Masukkan pula butter
4.Uli sehingga tak melekat ditangan
5.Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
6.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
7.Bahagikan kepada 8 bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
8.Terap menggunakan donut cutter
9.Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda. ( kalau tak sabar tak buat step yang ni pun ok)
10.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
11. Peanut butter di panaskan didalam microwave dalam 10 -15 saat atau hingga cair.
12. celurkan peanut butter dia atas donut tersebut dan hiaskan dengan hiasan yang disukai.
Labels: kuih muih
Ramai yang dah muak tengok kek coklat tu yek.. tu yang ramai tanya kemana la menghilangnya tuan rumah ni.. hiiiihii.. tuan rumah ni ada je sihat walafiat hanya kadang rasa tak sempat je nak update.. gambar masakan bertimbun dalam kamera tu tak upload.. tah apa yang busy nya ita pun tak tahu .. mungkin sebab cuaca sejuk sekarang mood nak tengok blog pun sejuk je.. thanks to kawan2 yang tak jemu jenguk ita kat blog.. ita amat menghargainya...
Hari ni buat air soya sebab tengok kacang soya yang lama terperam dalam almari tu. Ada hampas kacang soya ( okara) tu leh buat nugget. Buat banyak2 dan frozenkan. Senang sebab anak-anak ita suka.. selalu ita buat nugget guna breadcrumb je.. tapi buat guna okara ni lagi sedap sebenarnya.. resepi ni dari kak yani.. tapi ita ada tambah baking powder sikit untuk bagi kembung sikit.. sedap .. tips ni ros tokey roti yang syorkan.. tapi tak letak pun tak pe hanya nak bagi cantik je kata nya...
Bahan-bahan ( 4 orang )
* 400g isi ayam
* 4 sudu besar mayonis
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
* 1/2 sudu kecil garam
* 100g okara/breadcrumbs
* 2 sudu besar tepung gandum
* sedikit tepung- utk salut kat luar nugget
untuk kulitnya ita guna sebiji telur dan breadcrumb
Cara-cara
1. Masukkan isi ayam ke dalam pengisar. Kisar sampai hancur. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Kalau rasa kering boleh tambah mayonis.
2. Buat bentuk bulat, golek-golek dalam tepung. kemudian celup dalam telur dan salut dengan breadcrumb.Kemudian goreng dengan minyak penuh.
Labels: ayam