Salam semua. Salam AidilAdha.. Tentu meriah beraya di Malaysia tambahan kampung halaman. Dengan suasana majlis korban tentu ibu bapa dan anak menantu meriah bergotong royong bersama. Rindunya suasana itu..:( Diperantauan macam kami ni.. macam biasa je berkumpul bersama kawan-kawan untuk menghilangkan kesunyian.
Kelmarin ita ke pasar Matsubara. Banyak ikan dan hasil laut yang lain ada dijual. Ita ternampak ketam tapi bukan ketam besar seperti yang biasa dijual dijepun ni. Kalau ketam tu ada juga tapi mahal sikit la harganya. Ita jumpa ketam biasa yang dijual diMalaysia tu. Ita jarang jumpa ketam tu sebab disini ketam yang besar-besar je yang selalu jumpa..:P. Bila jumpa memang tak tunggu dah terus beli tambahan murah plak tu 500 yen dapat banyak boleh makan 2 kali. Jadi menu berbuka tempohari buat menu ala-ala makan digerai ikan bakar.. hihihihi.. ikan bakarm sotong goreng tepung dan ketam masak lada hitam. .. Jadi meratah lauk je kami berdua. Anak -anak pun suka makan sotong goreng tepung dan ketam hanya ita kena basuh sikit ketam tu disebabkan kepedasan.
Resepi ini memang selalu ita buat dan kalau kita cari dimana-mana resepi masak lada hitam pun lebih kurang je. jadi bagi yang nak cuba boleh cuba resepi ni.. InsyaAllah menepati citarasa kami sekeluarga..:)
Ketam Masak Lada Hitam
Bahan-bahan
400g ketam ( 3-4 ekor)
1/2 ulas bawang besar ( dikisar)
4 ulas bawang putih( dikisar)
4-5 biji cili kering(dikisar)
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam -jika tiada boleh guna lada hitam yang ditumbuk
sedikit gula dan garam
Labels: seafood
Nasik x makan sgt
Suka giler kani
Rasa lama x mkn ni
P/s:: kaka cuti Hjng thn Ada g mana2 x??? Weols plan nk jejln Yokohama 29/12 ni...dh booking otel pong...IA leh jmpa ekkkk
Sedeyyyyy
Esok Ayu calling2 kaka la
Waduh best nya ada ketam, kat Miri ni susah nak dapat ketam laut ni.
sedapnya ketam.... kak Amie suka rebus je,ratah-ratah dengan pencicah...puas makan(ini idea kawan)
tapi takut gigi patah hihi
suka tgk view gambar ita posing kat pokok limau tu...semua cantikx2:)
nampak sedap ketam tu. Makan ketam ni memang leceh sikit kan sebab nak menguruskan kulit hehe. Sekali sekala je kat rumah bundo ni sebab diorang tak berapa gemar makan ketam sebab leceh tu lah..
biasa tuu akak buat ketam lemak berlada je .. hurmm leh try nie lada itam nie :)
Selamat hari raya aidiladha buat kak ita sekeluarga... sedapnye ketam. saya pun beli ketam sikit dihelsinki. seronok nye. hehehe