1352. LAKSAM JY
1 day ago
First time beli petai kat jepun ni.. Jadi hari ni masak la sambal udang petai ni.. Ita ni sebenarnya petai-petai ni kurang la sikit nak buat ulam tapi kalau masak macam ni okla tapi lepas tu siap la kena berus gigi.. hihhihih.. sebab baunya semerbak...
Bahan-bahan.
15 ekor udang besar
10 biji isi petai
1/2 biji bawang besar di blender
3 ulas bawang kecil diblender
5 biji cili kering diblender
sedikit air asam jawa
sedikit gula
sedikit garam
sedikit sos tomato
Cara-cara
1. Tumis bahan yang diblender dengan sedikit minyak hingga garing.
2. masukkan udang dan gaoreng lagi.
3. Masukkan petai dan goreng sedikit.
4. masukkan gula, garam, air asam jawa dan sos tomato.
5. masak hingga kuah pekat.
Labels: sambal